Brez kemije ni nič

Odsotnost spolnega poželenja je lahko povezana z jemanjem nekaterih zdravil. Ker v pismu ne omenjate bolezni ali zdravstvenih težav, vam bom odgovorila tako, da bom to možnost izključila.

Potolažim naj vas, da ni z vami nič narobe. Z bivšim partnerjem ste čutili poželenje, njegovi dotiki so vas vzburjali, želeli ste si spolnih združitev, doživljali ste užitek, z orgazmi niste imeli težav. Kljub temu sta se razšla, ker se verjetno nista mogla uglasiti na osebnostni ravni. Partner vam je bil spolno privlačen in tudi vi njemu, zato je zveza lahko trajala toliko dolgo, dokler se nerazumevanje in nesoglasja v vsakdanjem življenju niso prebila v ospredje vajinega odnosa ter jih tudi zadovoljstvo v spolnosti ni moglo več utišati. Rek, da se v postelji rešijo vsi konflikti, ne velja. Partnerja tako le za kratek čas zbežita iz realnosti v omamo spolnosti, kmalu pa se spet znajdeta – z vsemi svojimi težavami – tam, kjer sta bila.

Sedanji partner vas je pritegnil z vedenjem in osebnostnimi lastnosti, kolikor vam ga je pač uspelo spoznati. Imate mnogo skupnega; vrednote, stališča, interese. Vse to je pomembno. Čutite, da je dober človek, in želite si, da bi ostala skupaj. Popolnoma vas razumem, da si želite resno zvezo in novega sopotnika v življenju. Težava je, da vas kot moški ne privlači, pa je lahko drugače še tako v redu. Po navadi rečemo, da ni kemije. Prav to, spolna privlačnost je tista skrivnostna sila, ki je nujno potrebna, da se ljubezen med žensko in moškim sploh lahko razvije. Če je ni, je odnos lahko le prijateljstvo in nič več.

Po raziskavah naj bi spolno privlačnost začutili že po sedemindvajsetih sekundah, ko se z nekom srečamo. Seveda se tega ne zavedamo, posebno če nismo na to pozorni in o tem ne razmišljamo. Zaman se trudimo, da bi si razložili, zakaj nam je nekdo spolno privlačen, drugi pa ne. Strokovnjaki pravijo, da je odgovor v feromonih, verjetno pa gre tudi za to, kaj sporočamo drugemu z neverbalnimi sporočili. V njih je vsa naša osebnost, naša zgodovina, vse izkušnje, notranji konflikti, bolečine, radosti, spoznanja in sanje.

Če po vseh teh srečanjih s partnerjem še vedno niste začutili spolne privlačnosti, ne pričakujte, da vas bo kar nenadoma preplavilo močno poželenje po njem. To se ne bo zgodilo. Bodite iskreni do sebe in njega. Pogovorite se z njim in mu obzirno povejte, kaj se vam dogaja. Ne ravnajte tako kot nekatere ženske, ki hlinijo poželenje in igrajo orgazme. To je najslabša možna izbira za oba. Pa saj vem, da na to niste niti pomislili.