Pametnejši odneha

Zahvaljujem se vam za poslano vprašanje, ki je v bistvu bolj psihološke, kot pa pravne narave. Glede na to, kar ste zapisali, je skoraj zanesljivo, da so sosedje jamo izkopali v nasprotju z veljavnimi predpisi, še posebej ker omenjate arheološko dovoljenje. Seveda bi jih lahko tudi vi brez težav prijavili ustrezni inšpekciji, ki bi verjetno na njihovi parceli odredila vzpostavitev prejšnjega stanja, a je veliko vprašanje, kaj bi v resnici s tem dosegli.

Čeprav menite, da se imajo sosedje za velike zmagovalce, pa vaša prijava inšpekciji nikakor ne bi povzročila, da bi bili odtlej zmagovalci vi, pa četudi bi slednja odločila v njihovo škodo. V tej zgodbi namreč ni zmagovalca, saj bi sosedje vedeli, da ste jih prijavili vi, kar bi najverjetneje rezultiralo v nadaljnjih nagajanjih in škodljivih ukrepih v vašo škodo.

Posledica tega bi bili neurejeni, napeti medsosedski odnosi, ki bi uničevali vašo kvaliteto bivanja in postopoma vplivali tudi na vaše psihofizično počutje. Zato je moj nasvet, da pustite vse skupaj, ukvarjajte se raje sami s seboj in medsosedsko komunikacijo reducirajte na nič ali vsaj na minimum. Vsekakor pa reagirajte (in to kar se le da ostro) v primeru, če bi sosedje začeli ogrožali vaš teritorij ali celo vas oziroma vašo družino osebno.    

Ena izmed ljudskih modrosti namreč pravi, da pametnejši odneha in verjamem, da ste vi v tej zgodbi  pametnejši.