Ne odločite se prenaglo

Razumem, da vas je vedenje moža zelo prizadelo. Čutite, da vas je izdal. Pred vsemi. Morda se tudi zavedate, da se to ni zgodilo prvič. V zakonu imate že od začetka vodilno vlogo. S tem ste prevzeli nase tudi vse breme odgovornosti. Mož se je temu spretno izmaknil. Prepustil vam je, da je vse po vaše – le da ima mir. Tako razumem vajin odnos, v katerem je popolnoma pasiven, ne izraža ali uveljavlja svojih mnenj, potreb, ker se jim je zaradi lagodnega življenja odrekel, zato se niti ne prepirata.

Zdi se mi, da imate v družini tri otroke, ne le dva. To se dogaja že vse od začetka, a tega niste bili zmožni prepoznati. Seveda vas njegov odnos do družinskega življenja utruja, ko prenašate še njegov del odgovornosti, ki ga ni bil sposoben sprejeti. Vlogo ste prostovoljno prevzeli, niste se upirali niti od moža zahtevali, naj se dejavno vključi in sprejme vlogo zakonskega moža in očeta. Zanimivo bi bilo vedeti, kakšen odnos je imel s pokojno mamo. Verjetno je bila gospodovalna in je v njem zatrla vse pobude, da bi se lahko razvil v samostojnega in odgovornega odraslega moškega. In tako je svojo odvisnost morda le prenesel z nje na vas in jo vleče s seboj skozi življenje, a se tega sploh ne zaveda, ker mu je že misel, da bi bilo lahko tudi drugače, tuja. Ne verjamem, da je zadovoljen s seboj in življenjem, a ne pričakujte, da se bo zdaj bistveno spremenil.

Vi ste z vajinim odnosom nezadovoljni, vendar ste prav tako dolgo vztrajali, zakon se vam je zdel kar sprejemljiv. Po tem dogodku moža težko prenašate, ker si ne morete več lagati, videli so tudi drugi, ni se postavil na vašo stran, ni vam izkazal lojalnosti, kot ste pričakovali, pravzaprav se je v svoji pasivnosti »odločil« za sestro. Zdaj ste še pod močnim čustvenim odzivom na neprijetni pripetljaj, zato vam svetujem, da se ne prenaglite v odločitvi. Morda si v mislih predstavljate, kako lepo bi vam bilo, če bi imeli partnerja, s katerim bi si življenjska bremena lahko delila, ob tem pa se vprašajte, ali bi si to res želeli in bi privolili v kompromise, ko ne bi bilo več vse le po vaše. Z možem zato poskusite doseči dialog in vsaj kakšno nalogo prenesite tudi nanj. Pojasniti vam mora tudi svoje ravnanje. V tem vidim kanček maščevanja, ker se vam drugače ne zmore postaviti po robu. Morda imam prav, lahko pa se tudi motim.