Vaš mož je zasvojenec

Dvajset let je dolga doba, vendar je bolje nekaj narediti pozno kot nikoli. Navajate, da vaš mož redno popije nekaj kozarcev žganih pijač na dan, zato spada že med zasvojence z alkoholom.

Zasvojenost z alkoholom se razvije po ponavljajočem se, dlje trajajočem uživanju alkoholnih pijač. Alkoholik ima močno željo po zaužitju alkohola, neuspešno poskuša prenehati in vztraja pri pitju kljub zdravstvenim in socialnim težavam, ki se pojavljajo. Čeprav vaš mož trdi, da lahko neha, kadar se mu zahoče, mu tega ni mogoče verjeti.

Že sami ste opazili, da ima zdravstvene težave. Če ne bo nehal piti, se mu bo zdravje še slabšalo. Pričakujete lahko, da se bodo pojavila vnetja požiralnika, želodca, jeter ali trebušne slinavke. Pogosti so slabokrvnost, nenormalno bitje srca in visok krvni pritisk. Za njegov poklic voznika motornega vozila pa so izredno nevarne posledice na možganih in živčevju. Koordinacija gibov se poslabša, koncentracija in kratkoročni spomin ravno tako slabita, okvara živcev na rokah in nogah pa zmanjšuje zanesljivo uporabo rok in nog.

Sindrom zasvojenosti z alkoholom, za katerim trpi vaš mož, pomeni nesposobnost za vožnjo motornih vozil. Po zakonu se zahteva za poklicne voznike popolna treznost, za amaterje pa je dovoljena koncentracija alkohola v krvi 0,5g/kg, če voznik ne kaže motenj v vedenju, zaradi katerih bi lahko ogrožal varnost v prometu. Vaš mož ima veliko možnosti, da izgubi vozniško dovoljenje, zlasti po hudi prometni nesreči, ki jo je povzročil. Edina razumna rešitev bi bila, da se reši svoje zasvojenosti. To pa nikakor ni lahko. Gre za dolgotrajen proces, zato vam priporočam, da se skupaj zaupata svojemu osebnemu zdravniku, ki vaju bo usmerjal naprej.

Prva nevarnost, ki preti vašemu možu, če neha uživati alkohol, je abstinenčni sindrom. Pojavi se 12 do 48 ur po prenehanju pitja. Blaga oblika poteka s tresenjem, potenjem in slabostjo. Pri nekaterih se pojavijo epileptični napadi in včasih tudi alkoholna halucinoza. Brez zdravniške pomoči se lahko ob abstinenci po dveh do desetih dneh pojavi delirij. Zanj je značilna huda telesna in psihična prizadetost in je lahko smrten brez ustreznega zdravljenja. Po uspešno prebrodenem začetnem abstiniranju sledi faza razstrupitve, ko se iz telesa izloči ves alkohol in se naredi rehabilitacijski program, s katerim človek spremeni vedenje. Tu je vključeno in nujno tudi vaše sodelovanje oziroma sodelovanje vse družine.

Za zdaj še nimamo zdravila, ki bi ozdravilo zasvojenost z alkoholom. Ostati trezen je težko. Obstajajo skupine zdravljenih alkoholikov. Med dokaj uspešne pa spadajo skupine anonimnih alkoholikov, ki delujejo tudi pri nas. Če povzamem, bi priporočala, da se mož vključi v zdravljenje v zdravstveni ustanovi, pozneje pa lahko izbira med različnimi skupinami, ki mu bodo pomagale, da bo tudi vnaprej ostal trezen.