VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Moja mama je vedno bolj dementna, a ji osebna zdravnica noče pomagati

Mama pogosto pade in ne ve, kaj se je zgodilo, ponoči se zaklepa v spalnico, postala je zelo konfliktna. S sestro naju skrbi, kako se bo končalo.
Fotografija: Mama ima vedno hujšo demenco. Foto: pikselstock/Shutterstock
Odpri galerijo
Mama ima vedno hujšo demenco. Foto: pikselstock/Shutterstock

Vaša mati potrebuje zdravniško pomoč nujno in takoj

Odgovarja:

alenka-berlot-kosicek

Svetovalka za partnerske odnose, za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Kadar pri starostnikih opazimo spremembe v vedenju, ki jih laiki navadno označimo kot nenormalne, je to dejstvo, ki ga posebno težko sprejmejo otroci tistih ljudi, ki se jim to dogaja. V njih se porajajo stiske, strah, včasih tudi sram. Težko se je sprijazniti s procesom, v katerem se naši starši – mati ali oče, ki sta nam bila vse življenje bolj ali manj blizu – spreminjajo v osebe, ki so nam vedno bolj tuje. S starostjo se pri nekaterih ljudeh pojavi tudi opazno pešanje intelektualnih in spominskih sposobnosti.

Pomembno je, da ljudje s takšnimi težavami čim prej dobijo zdravniško pomoč. Zdravnik bo postavil diagnozo in po potrebi predpisal ustrezno zdravljenje z zdravili. Enako je pomoč nujna za svojce. Potrebujejo oporo in znanje, saj bodo tako znali s prizadetimi ravnati tako, da jim bodo čim bolj olajšali življenje.

Vajina mati s svojim vedenjem že ogroža lastno življenje in skrb je popolnoma upravičena. Ker svojo zdravnico odklanja, jo poskusita lepo pregovoriti, da bi obiskala drugo zdravnico ali zdravnika. Kot vzrok lahko navedete katero koli zdravstveno težavo, ki jo ima. Lahko se obrnete tudi neposredno na psihiatra in se osebno pogovorita z njim.

Vaša mati potrebuje zdravniško pomoč nujno in takoj. Poskusita jo z ustreznim pristopom pregovoriti, da bi zdravnika obiskala prostovoljno. Nevarno je, ker živi sama. Potrebovala bi stalen nadzor. Premislita tudi o možnosti namestitve v katerega od domov za starostnike, nekateri med njimi imajo za ljudi, kot je vaša mati, posebne oddelke. Svetujem vama, da se po pomoč obrneta tudi na društvo Spominčica, kjer vama bodo znali strokovno in konkretno svetovati. 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte