VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Moj mož je vedno bolj muhast, če ni vse po njegovo, me kaznuje z molkom

Na videz smo krasna družina. Mož je zelo odprt in prijazen do drugih, meni pa je sposoben narediti marsikaj.
Fotografija: Mož me že nekaj let ignorira za vsako figo. FOTO: fizkes/Shutterstock
Odpri galerijo
Mož me že nekaj let ignorira za vsako figo. FOTO: fizkes/Shutterstock

Toksični odnosi trajajo najdlje 

Odgovarja:

lucija-mulej

Izredna profesorica in doktorica sociologije znanosti, poslovna antropologinja, svetovalka in avtorica uspešnic Skrivnost – zakaj ne deluje pri vas, OnKraj RazKritja ter Heroji, Pogovori z Erosom. Odgovarja tudi na vprašanja bralk in bralcev o odnosih v rubriki Svetovalnica.

Za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Draga ga bralka.

Spremembe so stalnica naših življenj. In od naše sposobnosti prilagajanja je odvisno, kako hitro in učinkovito na situacije odgovorimo. Kot kaže, se v odnosu z možem spreminjate vi. Želite drugačno življenje, a vas mož vsakič znova opozori, da mu neutirjene poti ne ustrezajo. Kot kaže, želi usmerjati vse okrog sebe. In če se mu ne podredite, vas kaznuje in molči. Ljubosumje pa kaže na njegovo posesivno naravo. Celoten opis njegove osebnosti potrjuje, da je nezrel, po drugi strani pa labilen. Do drugih je prijazen, do vas ne. Imamo opravka z nerešljivo situacijo?

Ja in ne. Če se vaš mož ne čuti dolžnega prispevati vse dobro v vajino skupnost in namesto tega ruši vse poskuse resnega pogovora, imate dva izhoda. Sami lahko tudi njega nekaj časa ignorirate in morda bo prepoznal, kako težko je, ko namerno izigrava on sam. Po drugi strani pa vam svetujem, da delate na sebi. Ni nujno, da ostanete ujeti v odnos, saj vas osebna rast dviguje nad nedoletnimi poskusi discipliniranja. Obenem pa je vselej odprta možnost razhoda med vama.

Potrebno se je zavedati, da toksični odnosi trajajo najdlje. Pa ne zaradi ljubezni, pač pa subtilnih ravni in povezav, ki jih travmatski zapisi pogojujejo in multiplicirajo. Verjetno bi vam koristilo, da bi se sami odločili za terapijo pri strokovnjakih, ki vas lahko na poti raziskovanja meja in novih možnosti podprejo. Želim vam vse dobro, srečno.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte