VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Moj dojenček spi, jaz pa ne morem, od skrbi se mi bo zmešalo

Imam težave z nespečnostjo, ki se je pojavila po prvem porodu.
Fotografija: Tudi ko otrok spi, jaz ne morem spati, ker sem tako v skrbeh zanj. Foto: Elnur/shutterstock
Odpri galerijo
Tudi ko otrok spi, jaz ne morem spati, ker sem tako v skrbeh zanj. Foto: Elnur/shutterstock

Red in ritem sta ključ 

Odgovarja:

lucija-mulej

Izredna profesorica in doktorica sociologije znanosti, poslovna antropologinja, svetovalka in avtorica uspešnic Skrivnost – zakaj ne deluje pri vas, OnKraj RazKritja ter Heroji, Pogovori z Erosom. Odgovarja tudi na vprašanja bralk in bralcev o odnosih v rubriki Svetovalnica.

Za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Draga ga. bralka. 

Hvala za vaše pismo. Kot kaže, vas mož kar dobro čuti, saj je ugotovil, da ste zelo skrbni in da pozorno in budno opazujete vse gibe vajinega otročička. Ljubezen ne pozna meja, a včasih je potrebo razmejiti pretirano skrb od strahu ter razlikovati med skrbjo zase in za druge. Za vašega otroka je ključnega pomena, da ste vi zdravi, stabilni in celoviti. Zato morate najprej poskrbeti za notranjo lastno harmonijo, da jo lahko žarite navzven. 

Ker so vas že obravnavali za poporodno depresijo, kjer so ugotovili, da je nimate, je torej ta skrb odveč. Odraz skrbnosti vaših zdravnikov, ki so vas že spremljali, vas lahko dodatno spodbudi. Dobro je, da jim lahko zaupate in da veste, da je za vas in za otroka poskrbljeno. Torej pomembno je, da do življenja čutite optimizem in da negujete ter ohranjate notranjo harmonijo in mir. Ob vas je mož, ki vas spodbuja in vam stoji ob strani. In to je veliko. 

Meditacija in podobne tehnike dobro vplivajo na psihofizično ravnovesje, zlasti pa na umiritev možganskih valov. Pri nespečnosti je težava v odsotnosti globokega in krepčilnega spanca, ki telesu omogoča počitek in možganom regeneracijo. Pri slednjem je ključna REM faza, torej sanjanje in sproščanje na drugih ravneh. Če ti pomembni procesi regeneracije umanjkajo, ima človek lahko številne težave, psihosomatske motnje in nasploh izzive z razpoloženjem in pomanjkanjem volje.  

Vsekakor vama z možem svetujem, da se oba oglasita pri psihologu ali terapevtu, da vama ustrezne tehnike predstavi. 

Medtem si lahko pomagate z naravnimi zdravili, ki vam bodo pomagala k notranjemu miru.  Prav tako vas bodo sprehodi ter stik z naravo prestavili v drugačne dimenzije, stran od neprestanih skrbi.  

Verjamem, da ste na pravi poti vzpostavitve reda in ritma, ki bosta poslanstvo materinstva podkrepila. Vse dobro vam želim in srečno.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte