Vsi trije otroci vas potrebujejo

Pozdravljeni,

hvala za vaše pismo. Prav je, da ste pozorni na počutje svojih otrok, saj živimo v časih, ko se zaradi tehnologije in družbenih omrežij vse bolj zapirajo v svoj svet, to pa lahko občutke tesnobe in depresije še poglobi.

Prva stvar, ki bi vam jo svetovala, je, da se začnete intenzivneje ukvarjati z vašim srednjim sinom. Dobro bi bilo, da mu omejite čas, ki ga preživlja sam za računalnikom, a če boste to storili na silo, ne boste dosegli veliko. Bolj učinkovito bo, če boste organizirali skupne družinske aktivnosti in ga vključili vanje. Pri tem je izredno pomembno, da ste v teh aktivnostih prisotni tudi vi, saj je ravno prisotnost staršev tista, po kateri hrepenijo otroci v času odraščanja.

Omenili ste tudi, da imate še dva otroka in da ne kažeta težav. A vam moram žal povedati, da otroci ne pokažejo vedno simptomov depresije, še več, nekateri postanejo izredno dobri v tem, kako skrivati negativna čustva, zlasti, če tovrstna sporočila prejemajo od staršev in okolice (denimo, da morajo biti ves čas veseli, da naj ne bodo žalostni itd.). Kakršnekoli družinske aktivnosti boste torej načrtovali, naj bodo vanje vključeni vsi trije, da se ne bo kateri od njih počutil zapostavljenega.

Če ne veste, kje začeti, je lahko za otroke zabaven že večer družabnih iger, filmski večer, po katerem debatirate o filmu, ki ste si ga skupaj ogledali, kakšna športna ali adrenalinska aktivnost ali zgolj sprehod v naravo. Pri tem ne pozabite, da je za otroke včasih dovolj že preprosto to, da ste skupaj in ni nujno, da jih vsakič silite v pogovor. Dajte jim čas, da sami spregovorijo o svojih težavah, če boste z njimi prisotni v trenutku in bodo začutili, da radi preživljate čas z njimi, se bo to zgodilo naravno. Dobra navada je tudi, da ob skupnem obroku (denimo večerji), spregovorite o tem, kako je vsak preživel dan, in tako spodbudite pogovor o čustvih.

Če nič od tega ne bo pomagalo, vam svetujem, da poiščete psihologa, a ne zgolj za vašega sina. Najbolje vam bo pomagala strokovnjak, ki vam bo nudil družinsko svetovanje, saj boste težave lažje rešili skupaj, kot pa da sina, ki se že tako oddaljuje od drugih z računalnikom, še dodatno izolirate. Če je zares depresiven, je pomembno, da mu pokažete, da ni sam in da ima ob sebi ljudi, ki ga imajo radi in mu bodo v oporo.