Sebe postavite na prvo mesto

Draga bralka,

odnosi med moškimi in ženskami so po eni strani v celoti naravni in enostavni, po drugi strani pa polni labirintov, intrinzičnih in zunanjih ovir kot tudi projekcij o tem, kaj nam ljubezen pravzaprav pomeni.

Pišete, da ste bili »ujeti« v dve intenzivni razmerji z moškima, ki sta bila do vas posesivna in v čustvenem smislu zelo zahtevna. Da ste bili nadzorovani in pod strogim drobnogledom obeh partnerjev. In seveda je naravna tendenca učenja takšna, da se v nasprotjih prepoznavamo in največ naučimo.

Tako se zaljubite v bolj flegmatičnega in manj zainteresiranega moškega, ki vas najprej osreči. Čutite svobodo. A kasneje ne prejemate znakov predaje. Moški vas ne »zalezuje«, a se vam niti ne javlja oziroma se vede, kot da mu je za vas figo mar. Sicer se vrača zvečer k vam domov, saj sta v vezi in tako ima nekje varni pristan po napornem dnevu raziskovanja, kot pišete sami, bogsigavedi česa vse. In seveda je logična posledica, da ste v dvomih in zmedeni. Če sta prejšnja dva partnerja zaznala vsak vaš vdih in izdih, trenutni pa morda niti ne bi opazil, da vas ni doma, je alarm v vaši glavi normalna in pričakovana reakcija. Zdi se, da ste le pristan njegovega napornega dne, »splav« v deroči reki izzivov, na katerem si nabere moči, da gre lahko naprej. Ste le sredstvo, s katerim dosega svoje cilje?

Kako pa sta finančno, kaj prispeva ali vas izkorišča? Spomnite se, da je bistvo partnerstva v dvojini: dva sta skupaj zato, da rasteta, uspevata, se gradita in učita. To, kar vi opisujete, je ednina ob občasni dvojini. Tak odnos ni partnerski. Pač pa poljubno samosvoj, kjer odgovornosti in pravila niso jasno podana. Pa četudi bi jih podali, jih vaš novi partner verjetno ne bi spoštoval. Če res želite z njim prekiniti, poskusite predlagati kakšen skupni projekt; kredit za nakup česa, pomoč pri starših na primer, ali celo načrtovanje družine … Moški, ki ženske ne ljubi ali pa jo »ljubi« le kot podaljšek sebe, bo hitro našel izgovor in poniknil.

Seveda pa z vami ni nič narobe. Le raziskujete svet in moške, ki so različni, tako kot smo si med seboj različne tudi ženske. In ja, da v zvezi izgubljate tako čas kot energijo, zanos in elan, ni dobro za vas. In tudi vračanja v pretekle veze niso smiselna. Saj veste, da se ljudje ne spreminjamo kar čez noč, mar ne? Kot ste napisali, ste se prejšnjega partnerja težko otresli, ker vas je dušil.

Morda je za vašega trenutnega »luftarskega« partnerja, ki mu je ob vas udobno, lekcija ob vas prav tako zanimiva. Če mu boste vse dovolili, se bo njegov egoizem razraščal brezmejno. In ko mu boste odvzeli udobje, po vsej verjetnosti ne bo več interesa za vas.

Predlagam, da sebe postavite na prvo mesto. Če imate sredstva in čas, bi vam terapija pri licenciranih strokovnjakih koristila. Naložba vase se vedno obrestuje. In ja, sami sebi poklonite darilo in končajte magisterij! Moški vas nikoli ne sme ovirati in vas obremeniti kot težak mlinski kamen, ki vam visi za vratom. Kdor to od vas pričakuje ali zahteva, vas ni vreden.

 Mladi ste še. Postavite se v lastni vrednosti in si takrat poiščite sopotnika. Do takrat pa je bolje, da ste sami s seboj; takšni trenutki opojne samote so nujna obdobja dobrega in klenega življenja. Veselite se vseh darov, predvsem pa spoznanja, kako lepo je lahko življenje ob ljudeh, ki vas cenijo. Srečno!