VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Direktor mi grozi, ker sem prijatelju zaupala poslovne skrivnosti

Prijatelju sem se le malo pohvalila, saj gre za znane poslovne partnerje in nisem imela pri tem nobenih slabih namenov.
Fotografija: Direktor mi grozi s sankcijami. FOTO: New Africa/shutterstock
Odpri galerijo
Direktor mi grozi s sankcijami. FOTO: New Africa/shutterstock

Podrobno bi bilo treba preučiti vse okoliščine

Odgovarja:

bostjan-j-turk

Pravnik, za brezplačen pravni nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Zahvaljujem se za vaše zanimivo vprašanje.

37. in 38. člen Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) vsebujeta določila o prepovedi škodljivega ravnanja in o dolžnosti varovanja poslovne skrivnosti. V skladu s temi določili se je delavec dolžan vzdržati vseh ravnanj, ki glede na naravo dela, ki ga opravlja pri delodajalcu, materialno ali moralno škodujejo ali bi lahko škodovali poslovnim interesom delodajalca. 

Pomen teh določil je v tem, da se je delavec dolžan vzdržati predvsem tistih dejanj, ki delodajalcu povzročajo konkretno poslovno škodo ali bi lahko škodovala njegovim poslovnim interesom. 38. člen ZDR-1 pa določa, da delavec ne sme izkoriščati za svojo osebno uporabo ali izdati tretjemu delodajalčevih poslovnih skrivnosti, ki jih je ta kot take določil in ki so bile delavcu zaupane ali, s katerimi je bil delavec seznanjen na drug način. 

Če je delodajalec torej podatke o poslovnih partnerjih določil za zaupne, vi pa ste jih izdali drugi osebi, bi po izrecni zakonski dikciji lahko šlo za opustitev dolžnosti glede varovanja poslovne skrivnosti po 38. členu ZDR-1. 

A ob tem bi vendarle dodal, da je potrebno proučiti vse okoliščine primera, in se šele na osnovi tega odločiti, ali je bila kršitev podana ali ne (če denimo vaš prijatelj ni v položaju, ko bi lahko s temi podatki dejansko škodoval vašemu podjetju, saj denimo ne opravlja konkurenčne dejavnosti ali pa ga nasploh vaši poslovni odnosi ne zanimajo, menim, da kršitev 38. člena ZDR-1 z vaše strani ni podana).

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte