Ne hitite

Ste pred zelo pomembno odločitvijo, ki bo temeljito spremenila vaše življenje, in normalno je, da vas tudi zaskrbi. V svoj dom boste sprejeli novo osebo in obeta se prihod novega otroka ali otrok. Povsem razumljivo je, da se sprašujete, kaj vse bodo spremembe prinesle s sabo. Poleg tega je partner precej mlajši in so porajajoča se vprašanja glede razlike v letih samoumevna.

Prav je, da pomisleke analizirate, svetujem pa vam, da si ne pustite, da motijo vaš duševni mir. Ko boste enkrat zbrali dovolj informacij in argumentov, sprejmite odločitev, potem pa odženite pomisleke in začnite uresničevati sprejeto odločitev.

Zdaj pa pretresiva, koliko so vaši občutki negotovosti utemeljeni. Vajina razlika v letih je sicer videti velika, vendar je njen pomen relativen. Odvisen je od značaja in vrednot partnerjev. Če se imata rada, preženite pomisleke in uživajte v sreči, ki vam jo to dragoceno čustvo prinaša. Poleg tega bo mlajši partner za vas priložnost, da ob njem dolgo ostanete mladi.

Za sabo imate partnersko zvezo, ki sta jo z bivšim možem sporazumno končala. Takšne izkušnje običajno pomembno vplivajo na odnos ločenih oseb do vstopanja v nove partnerske zveze. Ali velja to tudi za vas in koliko? Se morda bojite novega neuspeha? Vsekakor ste danes bolj izkušeni in jasneje vidite znake morebitnih prihodnjih težav ter znate oceniti njihovo pomembnost.

Res je, da biološka ura neusmiljeno bije, toda škoda zaradi nepremišljene odločitve, sprejete pod pritiskom, ob tem, da nimate zagotovila, da vam bo uspelo zanositi, je lahko prevelika, da bi na vrat na nos hiteli. Da bi omilili občutke negotovosti, boste morda sklenili, da ne hitite z nosečnostjo, ampak dovolite, da si s partnerjem najprej uredita skupno življenje, in pridobite čas, da vidite, kako vama gre.

Kako se vaša hčerka in partner razumeta? Mislite nanjo in kadar tehtate argumente za in proti, imejte njene koristi vedno pred očmi. Deklica pri petih letih je povsem odvisna od vas in vaša naloga je, da ji zagotavljate varno, toplo in stabilno družinsko okolje.

Vaš partner je ravno končal obdobje zgodnje odraslosti, za katero je značilen razvoj kapacitete za vzdrževanje odnosov. Resnično je še mlad. Komaj je vstopil v obdobje srednjih let in se znašel v fazi, ko mladi začnejo razvijati skrb in odnos do vprašanja družine in otrok. Da se vam zdi neizkušen in ne vidi vseh podrobnosti, tako kot jih vi, je pravzaprav treba pripisati njegovi mladosti. Toda z leti bo usvojil tudi to.

Naj končam z mislijo, da vi najbolje poznate sebe, njega in vaš trenutni položaj in da se boste morali na koncu sami odločiti. Upam, da sem vam pri tem vsaj malo pomagal. Srečno!