Ko sem bila sama najstniška mula in kasneje študentka, se ni govorilo o nevarnostih spolno prenosljivih bolezni oziroma bolj pravilno okužb, o čemer sem že pisala. Nekako smo se poskušali ljubiti z zavedanjem, da bo treba ali uporabiti kondom ali se pač prej nehati ljubiti, iz te muhe nismo delali slona, ker je bilo vroče poletno poželenje premočno.

No, kot vsi vemo, vsaj upam, so časi drugačni. Spolno nevarnih in hitro prenosljivih okužb mrgoli, zato vedno znova poudarjam, če ne morete ali nočete brzdati hormonsko zaslepljenih, tudi zaljubljeno iluzornih vzgibov, bodite vsaj previdni in res uporabljajte kondom kot zaščito. K sreči jih prodajajo že tako rekoč povsod in naj nakup ne bo tabu in cena ne izgovor, da jih ne bi kupili!

Pogovor z najstniki

Lahko navedem primer, ko je komaj polnoletno dekle nasedlo sladkobesedni prevari malce starejšega moškega, češ da on ne more imeti otrok, ker da je bil operiran, in da nikakor ni treba paziti pri spolnih odnosih, pa je dekle ne zgolj zanosilo, temveč jo je poleg vsega še okužil s sifilisom. To se lahko zgodi tudi vaši najstnici, zato se, dragi starši, iskreno in ljubeče pogovorite o varni spolnosti, naj ne bo tabu tema, pred katero bi kot noji zarili glavo v pesek, češ, to se našemu otroku že ne bo zgodilo. Že stari ljudje so znali povedati, da se živemu človeku lahko vse zgodi. Bolje preventiva kot boleča in dolgotrajna kurativa, kajne?

Preberite še: Vse kar morate vedeti o HPV

Naj se vrnem k vročim nočem strastnega naboja. Posamezniki smo različni in imamo radi tudi različne oblike spolnosti. Kako nekdo ve, kaj ima rad njegov partner v seksu, če se o tem ne pogovorita? Sama vedno prisegam na odkrit in nezapleten pogovor o tem, kaj komu ugaja, kdaj in kje. No, pač nimam tabujev in enako pričakujem od svojega partnerja, da mi pove, kaj si želi, da mu delam, in ker sama uživam v njegovem užitku, je to zagotovo najboljša odločitev.

Je menstruacija ovira?

Ko se s pari v Svetovalnici pogovarjamo o spolnih praksah oziroma intimnosti kot lepilu partnerskega odnosa, pogosto dobim nekoliko v zadregi postavljeno vprašanje, ali je v redu, da seksata tudi takrat, ko ima ona menstruacijo. Mnenja ginekologov se nekoliko razlikujejo, nekateri pravijo, da je to v redu, spet drugi svarijo pred večjo možnostjo okužb, ker je sluznica bolj občutljiva, sama pa paru, ki je v monogamni zvezi, pravim, če obema ustreza in nimata predsodka do menstrualne krvi, zakaj se ne bi ljubila. Seveda je pri tem higiena zelo pomembna in umivanje ter tuširanje morata biti samoumevna.

Zakaj je to izziva polno vprašanje? Če se oba tako dogovorita in se pri tem počutita sproščeno in si zaupata, potem tudi menstruacija ni ovira. Je pa res, da imamo nekje v zavesti zakoreninjeno starodavno prepričanje, da je ženska nečista, ko ima menstruacijo in se je takrat moški ne sme dotikati. Verjetno ste že slišali za tako imenovane rdeče šotore, v katere so se ženske v številnih starodavnih ljudstvih umaknile, ko so dobile mesečno perilo, ter se družile zgolj med seboj. Tudi po našem krščanskem verovanju naj bi bile tedaj nečiste in tako rekoč kužne. Dandanes so se takšna prepričanja že malce razrahljala, pogosto mi kakšna dama prostodušno prizna, da je ravno med menstruacijo zelo pohotna in polna želje po ljubljenju s svojim moškim ter da se mu preprosto ne želi odreči. Če je njen dragi tudi za in nima do njene krvi predsodkov, zakaj pa ne?

Izrazite se

Poanta je v tem, da se je, kot sem že ničkolikokrat poudarila, o vsem, kar zadeva odnos dveh različnih ljudi, treba pogovarjati in izražati lastne želje in potrebe ter zavzeto prisluhniti tudi mnenju in potrebam ter željam druge strani. Dogovoriti se moramo, kje so meje, in se strinjati, kakšna spolna praksa in igra ustrezata obema, da se še vedno počutita varno in ljubljeno drug ob drugem.

Poletje je čas večje sproščenosti, tudi v spolnosti. Uživajte jo, pazite na ustrezno higieno, dogovarjajta se ljubeče in se ustavita tam, kje enemu od vaju nekaj ni v redu, ne silita se, če ne čutita sproščenosti. Poletna noč ima svojo moč, izkoristita jo za še večjo povezanost v ljubezni in partnerskem odnosu. 


* Avtorica prispevka je univerzitetna dipl. socialna pedagoginja in dipl. socialna delavka Melita Kuhar, Svetovalnica, www.svetovalnica.si, 031 666 168. 


Preberite še: Bi zaplavali v neskončnem bazenu 200 metrov visoko nad Londonom?