Delež samskih po svetu se iz leta v leto povečuje. Vse več ljudi se zavestno odloči, da bodo živeli brez partnerja. Za srečno samske se opredeljujejo tudi številni zvezdniki. Kljub temu samskost s strani družbe še vedno ni sprejeta kot nekaj običajnega oz. enakovrednega življenju v partnerstvu. Sorodniki in prijatelji samske osebe pogosto sprašujejo, zakaj še vedno nimajo 'boljše polovice' in jih tolažijo s tem, da bodo zagotovo kmalu našli nekoga zase, poroča BBC.


Splošno družbeno prepričanje je, da so ljudje, ki nimajo partnerja, nesrečni in osamljeni; da iščejo osebo zase in če je dolgo časa ne najdejo, to pomeni, da je z njimi nekaj narobe. Še vedno je namreč precej zakoreninjeno prepričanje, da recept za srečno življenje vključuje partnerja, skupen dom in ustvarjanje družine. Če ima posameznik drugačne želje glede svoje prihodnosti, pogosto naleti na nerazumevanje in nesprejemanje s strani okolice.

V času epidemije samski še bolj stigmatizirani

V času epidemije naj bi samski doživljali še večjo stigmo, saj se je zaradi številnih zaprtij in omejitev socialnih stikov zanje predvidevalo, da so še bolj osamljeni. Glede na raziskavo, ki so jo izvedli pri spletni storitvi za zmenke Match in v katero je bilo vključenih 1000 samskih prebivalcev Združenega kraljestva, naj bi od začetka epidemije pritiske zaradi svojega samskega stana občutilo 52 odstotkov anketiranih, medtem ko jih je 59 odstotkov izjavilo, da so s svojim statusom sicer zadovoljni.

Foto: VK Studio/Shutterstock

Po besedah Belle DePaulo, avtorice knjige Single out: How singles are stereotyped, stigmatized and ignored and still live happily ever after (Izločeni samski: Kako so samski ljudje stereotipizirani, stigmatizirani in ignorirani, a vseeno živijo srečno do konca svojih dni, op. p.), je samskost včasih veljala zgolj za prehodno obdobje v življenju, medtem ko naj bi bil dandanes povprečen Američan več let svojega odraslega življenja samski kot poročen. 


Iz ameriškega popisa prebivalstva je razvidno, da so leta 1970 poročeni pari z otroki predstavljali 40 odstotkov, samski pa 17 odstotkov ameriških gospodinjstev. Že leta 2012 je bila slika precej drugačna, saj so poročeni pari z otroki predstavljali 20 odstotkov gospodinjstev, medtem ko so v 27 odstotkih gospodinjstev živele samske osebe. Z vedno večjim deležem samskih bodo morda postopoma začeli izginjati tudi predsodki glede tovrstnega načina življenja.

V študiji, ki so jo izvedli pri Matchu, so samske spraševali, katere stavke, ki jih spravljajo v neprijeten položaj, slišijo od sorodnikov in znancev. 35 odstotkov jih je odgovorilo, da je to: »kmalu boš našel/a nekoga zase«, 29 odstotkov: »verjetno si zelo osamljen/a«, medtem ko jih je 38 odstotkov odgovorilo, da so zaradi svojega statusa deležni takšnih in drugačnih oblik pomilovanja s strani bližnjih. 

Miti o samskosti temeljijo na ideji, da je lepo le življenje v dvoje


DePaulova pravi, da miti o samskih temeljijo na ideji, da je lepo le življenje v dvoje, medtem ko so samski sebični, njihova življenja pa žalostna. To seveda ne drži. Posameznikova sreča ne more biti odvisna od tega, ali je vezan ali ne. Tako v eni kot v drugi kategoriji imamo srečne in nesrečne ljudi.

Če si posameznik želi, da bi našel nekoga zase in si ustvaril družino, pa tega v letih, za katera se smatra, da bi bilo treba narediti ta korak, ne realizira, se zaradi tega obremenjuje že sam po sebi. Pritiski in pričakovanja iz okolice situacijo le še poslabšajo. Kot je dejala newyorška psihoterapevtka Allison Abrams, je lahko to tudi eden od dejavnikov pri razvoju depresije. Hkrati ugotavlja, da lahko zaradi pritiskov iz okolice oseba, ki je sicer srečno samska, poišče nekoga zgolj zato, da zadovolji družbena pričakovanja, medtem ko si odnosa v resnici ne želi in v partnerstvu zato ni srečna.

Foto: Pheelings media/Shutterstock

Ženske običajno občutijo večjo stigmo zaradi samskosti kot moški. Te naj bi si tradicionalno gledano bolj želele partnerja in družine, hkrati pa naj bi bila njihova glavna vloga - če sklepamo iz zgodovine - biti žena in mama, medtem ko je za moškega družbeno bolj sprejemljivo, če nima družine in se namesto tega posveti grajenju kariere. Stigma, vezana na samske, se prav tako razlikuje glede na okolje, v katerem ti živijo. V večji meri je tako prisotna na Vzhodu, na primer v Koreji, na Kitajskem in v Indiji, medtem ko so v ZDA in v večjem delu Evrope pritiski manjši in je samski stan družbeno bolj sprejemljiv.