Zaljubljenci to opisujejo različno: Izgubiš se v njem! Čutim erotično valovanje! Njegov pogled prodre vame in jaz ga sprejmem! Globoko in intimno sem povezana z njim, hkrati občutiva, da sva eno, čeprav nisva eden, ampak dva!

Pogled za moč

Različne razlage temeljijo na enakih izkušnjah: vedno pride trenutek, ko je med ljubljenjem nemogoče držati oči odprte. Veke se spustijo in nas skrijejo pred realnim svetom. Če bi bilo temno, bi bila to popolna črnina. Tudi če ostanejo oči odprte, v določenem trenutku ne zaznavamo več sveta okoli sebe. Slepi let na vrh užitka je nekaj nepopisnega, vendar v nasprotju z občutkom, ki ga hočejo nekateri v ljubezni nujno videti. Kot neusmiljeni lovci iščejo na svoji partnerici znake vzburjenja in ni daleč misel, da partner, ki drži med ljubljenjem zavestno odprte oči, ne dela tega zato, da bi užival v njenem užitku, ampak da ne bi izgubil pregleda nad dogajanjem in dokazal moči nad njo. In to ni tisti pogled, ki je elektriziral Tanjo, to je njegovo nasprotje.Od realnosti do ekstaze

Na začetku je intenzivni pogled verjetno vznemirljiv in vzburljiv, ko se izkaže samo kot iskanje nove trofeje, se čustva spremenijo. Dobesedno neusmiljeni pogledi uničijo čustva in seksualno poželenje. So ženske, ki pustijo svoje partnerje, ker jim je njihovo preiskovanje s pogledom med ljubljenjem moteče, ker ga po določenem času jemljejo kot obliko sadizma in trdosrčnosti. Pozneje se lahko pokaže, da so njihovi občutki resnični, da je bil pogled samo orožje, s katerim je hotel prodreti v njihovo dušo. Karin je občutila hladen pogled med ljubljenjem kot nadzor nad dušo in telesom: »Vsaka napaka na mojem telesu se je povečala, na koncu sem se sama sebi zdela kot zavaljena matrona in ljubljenja je bilo konec.« Karin je bilo sram, rada bi se z zaprtimi očmi predala, vendar je od partnerja pričakovala enako. Tega ni doživela, zato se je ohladila.Še vedno pa ostane najintenzivnejši trenutek pri ljubljenju tisti, ko si dva brez misli zreta v oči. Takrat ekstaza izbriše stvarnost – to je zaželeni vrhunec. Lahko pa resničnost izbriše ekstazo in to je polom.