NEZAVEDNO

Intuicija: zaznavna sposobnost naše duše, da odkrije resnico (in načini, kako jo okrepiti)

S tem, ko se lahko zanesemo na lastno intuicijo, se nam bo svet okoli nas zdel lažje obvladljiv.
Fotografija: V naravi dobimo marsikatere odgovore, oglasi se tudi intuicija. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
V naravi dobimo marsikatere odgovore, oglasi se tudi intuicija. Foto: Shutterstock

Zagotovo ste si že kdaj rekli, da se vam je po neljubem dogodku dozdevalo, da se bo zgodilo prav to. Ali pa vas neka pozitivna energija vleče k dejanju, v katerega močno verjamete. Morda se sklicujete na naključja, da so se stvari zgolj preprosto poklopile v smeri, kot ste si pač zamislili, a povsem verjetno je, da vas je k cilju vodila vaša intuicija.

Kot za portal Psychology Today piše avtorica in predavateljica menedžmenta na univerzi Yale Emma Seppälä, nevroznanost svetuje, da pri odločitvah prisluhnemo svoji intuiciji. Čeprav se komu morda zdi intuicija nekakšen imaginaren aspekt našega vedenja oziroma bi jo opredelil kot šarlatanstvo, raziskave dokazujejo, da gre za izjemno obliko spoznavanja, ki ji moramo nameniti pozornost, saj je zasnovana tako, da nam rešuje življenje.

O intuiciji so pisali že od antike naprej. Platon je intuicijo opredelil kot kontemplacijo idej, absolutnega znanja, ki ga človek pozabi, ko se rodi. Spominjanje delcev tega znanja daje občutek nenadnega, intuitivnega dostopa do znanja.

Psihologi razlagajo intuicijo kot podzavesten proces, ko naj bi naše mentalne aktivnosti pri, recimo, iskanju rešitve določenega problema, potekale brez našega zavedanja. Ko pridemo do rešitve, se nam zdi, da smo do tega prišli brez razmišljanja, torej intuitivno.

PREBERITE ŠE -> So akupresurne podloge vredne denarja? Kako delujejo in za koga niso primerne

Kot je zapisal hindujski menih Paramahansa Yogananda, je intuicija neposredno zaznavna sposobnost duše, da takoj odkrije resnico o čemer koli.

»Če nimamo moči intuicije, resnice nikakor ne moremo zares prepoznati. Intuicija je spoznavna moč duše, ki ne uporablja čutov ali uma. Preko intuicije pridemo do znanja o stvareh, ki nam ga čuti in razumevanje nikoli ne morejo dati. Intuicija ni odvisna od nobenih zunanjih podatkov. Pomeni neposredno dojemanje duše. Pomembno je, da se človek nauči razlikovati med resnico ter svojimi predstavami, rojenimi iz intelekta, izkušenj ali slepega prepričanja. Intuicija nam vedno razkriva resnico, onkraj domišljije, predstav, izumov uma,« je leta 1935 zapisal Yogananda.

Lahko jo krepimo

Verjetno ste že slišali, da ima nekdo močno intuicijo ali da se zanese nanjo. Vsak od nas jo lahko okrepi. Prvi pogoj pa je umirjeno in nadzorovano razmišljanje. Prisotnost v trenutku, umiritev misli in intuicija bo spregovorila. Sliši se enostavno, čeprav vemo, da le ni tako preprosto. Sploh v poslovnem svetu, ko smo postavljeni pred velike odločitve. A ravno poslovneži so tisti, ki se velikokrat oprejo na intuicijo.

Ena od tehnik, s katero krepimo intuicijo, je meditacija. Foto: Shutterstock
Ena od tehnik, s katero krepimo intuicijo, je meditacija. Foto: Shutterstock

Kot piše Seppäläova bomo trenutke razsvetljenja ali aha momente, kot jim večkrat rečemo, dosegli, ko bodo naši možgani v stanju popolne sprostitve, ko se ne osredotočamo na nič, ko smo v stanju popolne sproščenosti. Takšno stanje pa lahko dosežemo z meditacijo, v naravi, popolnim odklopom ali dihanjem.

Meditacija dokazano spodbuja našo kreativnost in pronicljivost. Z meditacijo krepimo lastno zavedanje in posledično imamo tudi močnejšo intuicijo.

V naravi se porodijo marsikatere ideje, naj se sliši še tako stereotipno, a tudi raziskave dokazujejo, da bomo po preživljanju časa v naravi bolj povezani sami s seboj in imeli zato boljši posluh za intuicijo.

Velik korak k svojemu notranjemu glasu bomo naredili tudi z odklopom vseh elektronskih naprav in se sprostili na drugačen način kot s spremljanjem družbenih omrežij. Morda boste občutili tesnobo, a možgani so le tako v aktivni vlogi reševanja problemov.

Večkrat se moramo opomniti, da globoko vdihnemo in izdihnemo. Ko ozavestimo, kako pomembno je dihanje in da večina od nas čez cel dan diha plitko, bo prva stvar globok vdih in izdih. Imamo prav? Z globokim dihanjem v trenutku zmanjšamo nivo stresa in ustvarimo mirnejše stanje v nas samih, kar pa je seveda edina prava podlaga za krepitev intuicije.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte