O RAZMERJIH

Mojca Mavec o nordijski teoriji ljubezni: Šele takrat lahko zares iskreno ljubiš

Televizijska osebnost in strastna popotnica je spregovorila o življenju z mlajšim partnerjem, o samskosti, osamljenosti in nogometu.
Fotografija: Mojca Mavec Foto: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Mojca Mavec Foto: Jože Suhadolnik

»Težava ni razlika v letih, temveč predvsem medsebojna odvisnost dveh ljudi, večinoma ženske od moškega, vsaj v naši družbi. Skandinavci imajo zanimiv pogled na to. Pravijo mu kar nordijska teorija ljubezni. Od vsega začetka skušajo v družbi ustvariti samostojne ljudi. Da se otroci lahko čim prej odselijo na svoje, da starejši niso odvisni od svojcev, ko potrebujejo oskrbo, da ženska ni finančno odvisna od svojega moža.

Šele ko si neodvisen, lahko zares iskreno ljubiš, ne pa da se z nekom preseliš v skupno stanovanje predvsem zato, ker je tako ceneje. Verjetno ni naključje, da se je Pika Nogavička rodila prav na Švedskem. Samosvoja, posebna, neodvisna. Ta junakinja bi lahko bila navdih za mnoge odrasle,« je o tem, kako sama razume partnerska razmerja spregovorila Mojca Mavec v intervjuju za Nedelo.

Sogovornica je povedala, da je bila v dolgi vezi z deset let mlajšim moškim, sedaj živi sama.

»Življenje v paru je lahko lepo, a vedno sem rada bila tudi samska. Nimam težav s samoto in vprašanji, češ, kdo bo skrbel zame, ko bom betežna … In smo spet pri teoriji ljubezni in Skandinavcih. Smo z nekom zato, da ne bomo sami, ali predvsem zato, ker nam je z njim lepo, ker ljubimo,« odgovarja tudi svojim prijateljem, ki jo, kot pove sama, sprašujejo, ali je ni strah, da bo na stara leta ostala sama. Jasno ločuje samskost in osamljenost.

Recept proti osamljenosti

Za slednjo meni, da je enako škodljiva, kot sta alkohol in kajenje. Zato ima recept proti osamljenosti.

»Prijateljstvo in dobra hrana. To je najboljši recept za dolgo življenje. Seveda tudi ljubezen. A ljubezen je vedno kemija, kemijska reakcija. Skupaj pridejo določeni elementi in eksplodira. Dokler se ne spremeni v kaj drugega. Iz H2O lahko nastane tudi H2SO4, žveplova kislina... To, da smo prav tako obdani z ljudmi s skupnimi interesi, pa je zanesljivo vezivo. Kar koli nas že druži – nogomet, jantarjeva vina, poezija. Kadar imaš določene strasti, ne boš nikoli sam. Tudi v starosti ne.«

Ena od Mojčinih strasti so zagotovo potovanja. Pravi, da si res želi nadaljevati s priljubljeno oddajo Čez planke, sicer pa je trenutno del ekipe, ki spremlja evropsko nogometno prvenstvo v Nemčiji. Med tekmo reprezentanc Slovenije in Srbije je bila med navijači.

»Že pri Zdravljici me je zvilo, toliko Slovencev na tako legendarnem stadionu; ustvarili smo res noro vzdušje in ne glede na rezultat tega dneva ne bom pozabila nikoli!« je o vtisih iz Nemčije povedala Mojca Mavec.

V duhu nogometnega vzdušja je letos obiskala tudi kultni Gelsenkirchen, tam se ji je izpolnila dolgoletna želja, saj si je ogledala tekmo kluba Schalke 04. Zakaj jo je tako pritegnil ogled tekme kluba, ki je na dnu druge nemške lige, pa si preberite TUKAJ, na DELO.SI

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte