NEPREMAGLJIVA LJUBEZEN

Jan Plestenjak Veroniki Podgoršek razkril intimne podrobnosti svojega partnerstva

Dr. Veronika Podgoršek je v svoji novi knjigi Dama nanizala dragocene modrosti za vsako žensko, svoje misli pa so pristavili tudi znane Slovenke in Slovenci.
Fotografija: Jan Plestenjak, glasbenik Foto: Rok Hribar/Menart
Odpri galerijo
Jan Plestenjak, glasbenik Foto: Rok Hribar/Menart

Dr. Veronika Podgoršek, družinska in zakonska terapevtka, je pred leti izdala kultno knjigo Ljubezen na terapiji, ki je še danes izjemno aktualna. Dolga leta je bila nepogrešljiva sogovornica, nanjo smo naslavljali vprašanja o partnerskih odnosih, kako najti svojo drugo polovico, zakaj smo na najpomembnejšem življenjskem področju vse prej kot uspešni.

Skorajda dve desetletji so bila njena vrata odprta za ljudi z intimno-partnerskimi težavami. Gledali smo jo v medijih, kjer je pojasnjevala najrazličnejše, jasno, toksično ravnanje žensk in moških, a naposled se je tudi ona utrudila in odločila, da neha izvajati terapije kakor tudi, da se v celoti umakne iz medijskega sveta. Osebni mir je nad vsem.

dr. Veronika Podgoršek, psihoterapevtka Foto: Leon Vidic/delo
dr. Veronika Podgoršek, psihoterapevtka Foto: Leon Vidic/delo

V zadnjem intervjuju, ki ga je dr. Veronika Podgoršek dala za Onoplus, 2. februarja 2021, je jasno napovedala svoj umik: »Dala sem, kar sem imela dati.« Bilo je v času covida, ko je bila osamljenost neznosna. Na vprašanje, ali je kadar koli nehala verjeti v ljubezen, je nedvoumno odgovorila: »Ne, nikakor. Človek je ljubezen. Če ljubezni ne bi bilo, tudi otrok ne bi bilo več in s tem ne naše civilizacije. Dojenček jo potrebuje za rast in razvoj. Če ne od staršev, pa od nekoga drugega, da le je ljubezen. Ljudje jo potrebujemo – občutek topline, miline, sprejetosti, dotika, pa čeprav le v očeh, pogledu, gesti ali nekaj stavkih mimoidočega. Nekaj tega znamo pridobiti tudi od naših živalc in narave.«

PREBERITE ŠE --> Dr. Veronika Podgoršek: Vedno več poročenih Slovenk išče moške za seks

No, in zdaj, dve leti kasneje, se je odločila izdati novo knjigo – Dama, ki je celostni vodnik za sodobno žensko. V njej skuša pojasniti vlogo ženske v 21. stoletju. Ja, precej zapletena zgodba ženske, ki še vedno hoče biti najboljša mama, najboljša partnerica ali žena, skratka, perfekcionistka v službi in doma. Ampak, kje pa je ženska sama s sabo? Kdaj ima čas samo zase, za svoje strasti, osebno veselje? Torej, danes ženska išče ali naj išče predvsem sebe, je sporočilo dr. Podgorškove.

Vodnik skozi življenje je avtorica razdelila v tri sklope: od mlade dame prek vrhunca ženske moči in vse do zrelih let ter delo posvetila trem najpomembnejšim osebam v življenju – svojim hčeram. Srečno, drage dame, kjer koli ste že in boste.

Mlade dame

Zanimivo je razmišljanje mladih žensk, ki jih je avtorica izpraševala o njihovih vizijah dobrega partnerstva. Za utrinek poglejmo nekaj odgovorov:

Zaupanje, spoštovanje, odkritost, dobra komunikacija in brez dvoma dober seks. (Kiara, 19 let)

Medsebojno spoštovanje in stvarna pričakovanja. (Ota, 19 let)

Da se med sabo podpirata, dopolnjujeta in prilagajata. (Kaja, 20 let)

Na vprašanje, kakšen mora biti partner, da izpolni njihova pričakovanja, odgovarjajo:

Pričakujem odkritost, zaupanje, spoštovanje, da me podpira pri ciljih in željah in da me osrečuje in ljubi takšno, kot sem. (Kiara, 19 let)

Pričakujem zvestobo, prijaznost, varnost. (Ota, 19 let)

Pričakujem zvestobo in to, da se lahko nanj vedno zanesem. Pomembno mi je, da bo videl samo mene in mi izkazoval veliko ljubezni. Dejanja so pomembna, ampak sem oseba, ki jo kupijo besede. Najpomembneje pa je, da je pripravljen zame opustiti vse drugo. (Kaja, 20 let)

PREBERITE ŠE --> Bojan Emeršič in Viktorija Bencik Emeršič: Ljubezen pride potem

Hčerke vas opazujejo

Dr. Veronika Podgoršek se v zbirki smislov in pomembnih tem za žensko od najstništva do zrelih let dotakne finančne neodvisnosti, odnosa s taščo, odločitve za otroka in težav z neplodnostjo, v drugem poglavju zaobjame dame na vrhuncu moči in preide v sklepnem razmišljanju do žensk v zrelih letih, ko moramo, predvsem po odhodu otrok, poiskati nov smisel življenja, kot svetuje.

Teorija je podprta s pričevanji tako žensk kakor tudi moških, a avtorica nas ves čas spodbuja k razmisleku: Glejte, kaj govorite in delate, kako živite, kajti otroci vas gledajo, »snemajo«, oni so in bodo vaš odraz: »Ne pozabite, vaša hči sedi v loži in opazuje oboje, vašo igro in odnos do kritičnega skeptika. Učite jo; najprej z dejanji, šele potem z besedo. In ko luč vašega odra začne pešati, boste imele spomine, ki bodo sijali iz vas. Imele boste hčere in vnukinje v glavnih vlogah, da jih boste občudovale in podpirale ... »

In potem spregovori on

V knjigi govorijo tudi moški o ženskah, med njimi Jan Plestenjak, glasbenik; poglejmo kratek izsek iz intervjuja.

Jan Plestenjak, glasbenik Foto: Rok Hribar/Menart
Jan Plestenjak, glasbenik Foto: Rok Hribar/Menart

Kakšna ženska je dama?

Prava dama je tista ženska, ki ne tekmuje v moški družbi, v maskularnem hierarhičnem sistemu, ampak se zaveda svoje feminilne moči.

Kaj vas pri ženski privlači?

V prvi fazi neka ženska skrivnostnost. Občutek, da ima ženska moč. Da je v nečem zelo dobra, ne glede na to, kaj dela. Privlači me vonj. Ženska me lahko osvoji z določenim gibom rok ali me z njim odbije. Na začetku sem pozoren na ene stvari, pozneje pa pridejo v ospredje še druge, na primer ženska skrbnost, nekaj ženske norosti in navdušenosti.

Kaj vas odbija?

Odbijajo me neinteligentnost, neradovednost in nespoštljivost. Odbija me tudi, če ima ženska v sebi moško energijo.

Kaj je ženstvenost?

Nežnost in nežni gibi telesa. Ko ženska po tihem lahko doseže vse.

Kako si želite, da bi vas partnerica videla?

Kot nekoga, ob komer se počuti varno. Kot moškega, ob katerem lahko raste. Kot nekoga, ki zna biti tudi prvinski ljubimec. Kot v pradavnini …

PREBERITE ŠE --> Jan Plestenjak: Ne moreš imeti treh kondomov čez dušo

Kaj pa one? 

Znanim Slovenkam smo postavili preprosto vprašanje: Ženska, kdo si, kaj hočeš biti? Tukaj so odgovori.

Betka Šuhel Mikolič, voditeljica 

Betka Šuhel Mikolič, voditeljica Foto: Črt Piksi
Betka Šuhel Mikolič, voditeljica Foto: Črt Piksi

»Zadnjič sem gledala dokumentarni film o vlogi žensk v prazgodovini. Kako so skrbele za domače ognjišče, medtem ko je moški lovil ta veliko hrano. Kako v tej predstavi skozi čas, tudi današnji, zevajo ogromne luknje, beremo in se učimo iz učbenikov. Vsaki dve leti jih posodabljajo, luknje pa kar ostajajo. Namreč, nikjer ni poudarjeno, da bi vsi pomrli od lakote, če ne bi ženska vzela puščice in iznajdljivosti v svoje roke. Za 70 odstotkov celotne prehrane je poskrbela tako, da je manjšo divjad, zajce, ribe, srnjad …, ulovila kar sama, to ne piše niti v drobnem tisku. Bila je tudi nabiralka, je poudarjeno. Recimo, da je k mesu gurmansko pripravila še prilogo. Pa skuhala zeliščni čaj, da je šla bolezen mimo. To seveda ni napisano. V inkvizicijskih časih, do takrat je postala že prava poznavalka naravnih danosti, jo je zeliščarstvo privedlo naravnost na grmado. Pustimo zgodovino. Pustimo tudi vse, ki se še vedno podijo za veliko divjadjo in je ne ulovijo. Tu ne gre za sodbo. Tu gre za žensko, ki je človek. Dober človek. To je njeno večno izhodišče. Vsako jutro na novo postavlja dan. Če ne gre danes, se potrudi jutri. Pred očmi nima dveh bregov. Samo reko in nauk: preplavaj, zdrži, združi, preživi. Če to ni super moč, naj me koklja brcne.«

PREBERITE ŠE --> Špela Močnik Paradiž: Vedno sem govorila, da se bom poročila samo enkrat

Valentina Smej Novak, filozofinja 

Valentina Smej Novak, filozofinja Foto: Adrian Pregelj
Valentina Smej Novak, filozofinja Foto: Adrian Pregelj

»Mislim, da je svoboda vsake ženske prav v tem, ko spozna, da ji ni treba ves čas odgovarjati na vprašanja o tem, kdo je in kaj hoče biti. Preprosto biti vsak dan znova kaj drugega. Med čermi stereotipov, ki se zvito preoblačijo in ličijo, da postanejo že skoraj neprepoznavni, toda ohranjajo svojo kruto moč predalčkanja. Vsak dan znova moraš biti predvsem človek – in zate, zanjo, zanj naj veljajo obča etična merila pristnega življenja – in potem si lahko kar koli. Zame biti ženska ne pomeni ves čas biti center svojega sveta, niti me ne zanima nenehno postavljanje lastnega ega in užitka v ospredje. Kot ljudje se izpolnjujemo v odnosu s svetom, kot del skupnosti.«

Agata Rakovec Kurent, urednica Nedela 

Agata Rakovec Kurent, urednica Nedela Foto: Blaž Samec
Agata Rakovec Kurent, urednica Nedela Foto: Blaž Samec

»Ženska hoče sama odločati o svojem telesu in svoji karieri. Za enako delo hoče biti plačana enako kot moški. Želi si pet otrok ali nobenega, želi svobodo ali partnerja, ki jo bo podpiral pri njeni rasti in razvoju. Hoče se starati naravno, s srebrnino v laseh ali pa želi prve sledove časa zabrisati z obiskom estetskega kirurga. V vsakem primeru pa si želi – in zasluži – da je pri nobeni od naštetih ali vseh drugih odločitvah, ki jih vsakodnevno sprejema, družba ne obsoja. Pravzaprav si želi isto kot moški, čeprav dnevno dokazuje, da zmore še veliko več. Kot je dejala legendarna Marilyn Monroe: 'Ženski, ki želi biti enaka z moškim, manjka ambicioznosti.'«

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte