ŠKODLJIVI PERFEKCIONIZEM

Imela je vse, kariero, ljubečega moža in otroke, a ji je popolnost uničila življenje

Bila je zahtevna do sebe in do otrok, moža pa porinila na stranski tir, ker ni naredil vsega po njenih merilih – popolno.
Fotografija: Ko ti popolnost uniči življenje. Foto: Roman Samborskyi/shutterstock
Odpri galerijo
Ko ti popolnost uniči življenje. Foto: Roman Samborskyi/shutterstock

Pogosto delam z zelo uspešnimi ženskami, gledano s poslovno-finančnega in kariernega stališča, zato želim, da se tokrat potopimo v zgodbo gospe, ki poskuša združevati vrhunsko poslovno kariero v tuji multinacionalki z vlogo najboljše mame na svetu. Se vam zdi misija nemogoče? Je in ni.

Hčer sem vzgajala kot mama samohranilka in obenem zasledovala lastne poslovne sanje, ki so se mi uresničile z uspešnim in priznanim delom v Svetovalnici. Vsaj takšne odzive dobivam redno od vas, drage bralke in spoštovani bralci. Zelo sem vesela, ko prejmem klic mnogih gospodov, ki so se prepoznali v katerem od mojih razmišljanj na teh straneh in se želijo naročiti na svetovanje, ker nočejo več ponavljati istih vzorcev. Res sem ponosna nanje in nase, da zmorem in znam ozaveščati o pomenu zdravih, spoštljivih in sočutnih odnosov. Vsekakor so tudi dame tiste, ki jih ni sram priznati, da so se na neki točki odnosa do sebe in drugih »zataknile«, in se želijo naučiti veščin, kako se v prihodnje sploh ne zatakniti, če pa že, kako prav ravnati v konfliktnih okoliščinah.

image_alt
Frenk in Nuša Derenda: Bilo je zelo težko, tega res ne zdrži vsak

Med porodniško dela od doma

Vrnimo se k naši zgodbi. Gospa je stara nekaj let do polovice stoletja, ima tri majhne otroke. Z možem sta vedno želela imeti veliko družino, a sta gradila vsak svojo zelo uspešno kariero v mednarodnem okolju, preden sta se vrnila v Slovenijo, ki sta jo izbrala za dom za svoje otroke, ko je prvič zanosila. Menita, da je naša domovina izjemna glede koristi javnih vrtcev, varnosti in drugih danosti, in to jim želita nuditi vsaj prvih nekaj let življenja. Otrok sta se veselila, gospod poudarja, da so njegova največja sreča. Da, tudi on ima zelo uspešno kariero, še vedno polno dela s tujimi poslovnimi partnerji, ki vsi po vrsti želijo obiskati našo prelepo deželo, kar mu, kot je rekel, vzame kar precej časa, ki bi ga rajši posvetil družini, a nima izbire. Obenem mora veliko potovati. Posel je posel. Žena ostaja doma z otroki.

Gospa pravi, da ji je obdobje epidemije prišlo zelo prav, ker je lahko bila doma z njimi, obenem je nekako delala od doma, ker je uradno tako ali tako bila še na porodniški z najmlajšim otrokom. Ni hotela preveč zaostati v karieri, ki je močno vpeta tudi v delo z ljudmi v poslovnih vodah, saj vodi uspešno ekipo sodelavcev.

Kljub porodniški je delala od doma, saj je tudi v službi ves čas želela blesteti. Foto: Jacob Lund/shutterstock
Kljub porodniški je delala od doma, saj je tudi v službi ves čas želela blesteti. Foto: Jacob Lund/shutterstock

Odtujevanje od partnerja

Par je sčasoma trčil ob čeri nerazumevanja in obtoževanja. Začela sta se odtujevati in kot je običajno v podobnih zgodbah, imata vse, a izgubljata drug drugega. Ona želi biti zdaj predvsem v vlogi popolne mame, ki dela vse, kot je napisano v takšnih in drugačnih priročnikih ali kot govorijo vplivnice, ki propagirajo srečno materinstvo. Pod vplivom tega, da mora biti vse popolno, jo bremeni krivda, da ne more biti vse tako, kot si je zamislila, saj so trije otroci popolnoma različnega značaja in zahtev. Obenem se trpinči z občutkom, da je izdala sodelavce, ker jim takoj ne priskoči na pomoč, ko se znajdejo v kakšni projektni zagati, saj je poprej vedno imela rešitev za vsak problem. In seveda je tukaj še zahtevni mož, ki jo pogreša in si jo želi kot žensko, ne zgolj kot mater njunih otrok. 

PREBERITE ŠE --> Prijateljico mož vara že eno leto, a se pretvarja, da sta popoln par

Popolnost je raztreščila družino

Pritiski so še večji in močnejši, ker tudi mož od nje želi, da bi se še bolj posvetila karieri, saj se je vanjo zaljubil, ko je bila močna, neodvisna in zelo uspešna poslovna samska ženska, zdaj pa je v pobruhani trenerki, z nepočesanimi lasmi, utrujena in na smrt izčrpana in mu ne more nuditi tiste razburkane energije, ki se mu je zdela tako noro privlačna. Doletelo ju je realno družinsko življenje. Seveda gospod pomaga, kolikor mu ona dovoli, ker po njenem mnenju ni dovolj zanesljiv, sina premalo obleče za vrtec, obuje mu napačne čeveljčke pa še sili ga, da si jih sam natakne.

Z možem sta se začela odtujevati, imela sta vse, a izgubljala drug drugega. Foto: Wavebreakmedia/shutterstock
Z možem sta se začela odtujevati, imela sta vse, a izgubljala drug drugega. Foto: Wavebreakmedia/shutterstock

To je zgolj en primer njunih nesporazumov, ko je on po moško praktično pragmatičen, ona pa zahteva dlakocepsko popolno vedenje do otrok. No, saj vsi, ki smo imeli nekoč majhne otroke ali jih imate zdaj, vemo, da tovrstna popolnost ni možna. Oziroma če se popravim, možna je, a zahteva zelo visoko ceno: otroka, ki je prestrašen in nesrečen, če se na primer umaže, otroka, ki si ni sposoben sam natakniti superg pri treh letih, torej se dela iz njega funkcionalni invalid. Nato imamo očeta tega otroka, ki mu žena z rušenjem njegovih dejanj in odločitev do otrok nenehno sporoča, da ni odgovoren in je površen in bo on kriv, ko bo otrok prehlajen in bolan dva tedna. Imamo še dva otroka, ki takšno nesodelujoče vedenje staršev opazujeta in čutita materino rušenje očetove avtoritete. Ženska, ki ni najmlajša, je zahtevna do sebe in do otrok, moža je pač porinila na stranski tir oziroma si ga skuša podrediti, ker seveda ne zmore vsega sama, da bi bilo po njenih merilih – popolno.

image_alt
Partnerski odnos se konča, ko ni več želje po seksu s partnerjem

Ali smem tu poudariti, da ne obstaja popolnost v odnosih? Da kot posamezniki nismo popolni, kaj šele naša dejanja in odnosi, ki se oblikujejo na podlagi osebnostnih lastnosti, šibkosti, potreb, preživetvenih strategij, vzgoje in vzorcev iz primarnega okolja in vsega, kar nas je oblikovalo v takšne osebe, kakršne smo zdaj. In obenem njena zahteva do sebe, da je vrhunska menedžerka. Kje je čas zanjo in za njeno kariero? Da ima energijo še za kreativno delo in vodenje sodelavcev?

Ne izgubljajte se

Da, ko prevzemamo različne vloge, hočejo mnoge ženske v vseh blesteti do popolne podobe, ki so si jo naslikale. Ker tako mora biti, mi rečejo. Povem jim, da to v resnici ni možno, ker na tej poti »popolnosti« izgubimo svoje bistvo, ki pa od nas ne zahteva, da smo popolne in vsem takoj na razpolago, temveč da si znamo in upamo vzeti čas zase in si privoščiti buljenje v strop ali prijeten klepet s prijateljico pozno v večer. Brez slabe vesti, seveda! Ker nam nihče ne bo pripel medalje za požrtvovalnost, ko bomo z leti ostale izčrpane in obupane lupine brez vsebine. Nemogoče je biti popolne, ne da bi čustveno in fiziološko izgorele. 

PREBERITE ŠE --> To sta počela leta in leta, nevedoč, da si uničujeta zakon

Svoje misli končujem s pozivom vsem ženskam, mamam, poslovnim karieristkam: prelepe, fantastične ste v svoji biti, ni vam treba biti stoodstotno predane vsem in vsakomur sleherno sekundo. Vzemite si tudi same sebe z ljubečim mirom, pogovorite se s seboj in se ljubeznivo zavedajte, da ste izjemne v samospoštovanju, da ste – dovolj dobre. Hvala, da me razumete.

* Avtorica prispevka je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka, www.svetovalnica.si, 031 666 168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali jo povprašali za nasvet, pišite na: info@svetovalnica.si.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte