Danes nas bo zanimala moška menopavza, torej andropavza, saj »andros« v grškem jeziku pomeni moški, pavza pa vemo, kaj naj bi pomenilo, da moški ni več toliko moški. To je seveda preveč poenostavljeno rečeno. Nekateri občutijo depresivna stanja, izgubo želje po spolnosti, pojavijo se erektilne disfunkcije ter drugi fiziološki in čustveni simptomi, in sicer konec štiridesetega leta in približno do sredine petdesetega. Tudi moški lahko imajo nihanja v razpoloženju in so hitro vzkipljivi, zmanjša se jim mišična masa, nabirati se začnejo maščobne zaloge okoli trebuha, kar nekako nimajo poprej značilnega vedrega nasmeha in jim pogosto zmanjkuje energije, trpijo za pomanjkanjem spanca, šepata pa tudi koncentracija in kratkoročni spomin.

Depresivna stanja

Pri andropavzi ne gre toliko za spremenjene hormone, kot je značilno za menopavzo, temveč bolj za dejavnike dotedanjega načina življenja. Sicer je tudi malce res, da njihov libido z leti slabi zaradi upada količine testosterona, a le do dva odstotka na leto, zato nima večjega vpliva na slabše razpoloženje. Moški okoli petdesetega še vedno polno delajo in so zaposleni s kariero ali pač doživljajo močan stres na delovnem mestu, lahko se sešteje več pomembnih življenjskih sprememb do depresivnih motenj ali tesnobe. Nabirajo se lahko nerešeni partnerski problemi, mnogi so postavljeni pred neprijetne in boleče izbire glede ločitve in razpada družine, morebiti gredo odrasli otroci od doma, kar prizadene tudi očete, čeprav tega včasih ne pokažejo (saj veste, moški ne jokajo), problemi na delovnem mestu, denarne težave, skrb za ostarele in bolne starše in še mnogo dejavnikov, ki vplivajo na doživljanje moškega kot samozavestnega junaka, ki lahko vse reši. Sčasoma in ob nabiranju stresnih dejavnikov lahko nekje popusti membrana čustvene odtujenosti in se vsa stiska kaže kot prej našteti znaki.Tretjina moških v andropavzi

Prepričana sem, da veliko žen ne razume, običajno pa sploh ne vedo, da ima njihov moški težave s sprejemanjem starajočega se telesa, z upadom spolne želje, da je tečen in razdražen. Tako se zapneta v brezplodne prepire v nekaj sekundah in potem imamo spet nekaj dni grdega držanja in enostavčnih povedi. Življenje pa gre mimo.

Ob vseh napisanih dejavnikih, ki vplivajo na približno tretjino moških, imamo tudi takšne, ki doživljajo drugo puberteto po petdesetem letu tako, da si kupijo hiter avto, osvojijo mnogo mlajšo ljubico, s katero se ne mislijo poročiti, saj je doma kar v redu, ker jih v resnici niti ni kaj dosti doma, pa še takrat si kupijo mir z večjimi denarnimi vložki v družinske počitnice, z novim modelom avta za ženo, otrokom plačajo smučanje in še vse, kar želijo. Dokazujejo se s podobno mislečimi moškimi svoje starosti, ki prav tako želijo podaljšati svojo seksualno mladost tako, da osvajajo ženske, ki jim dajo vedeti, da so še močni in da si jih ženske želijo, saj je z ženo že dolgo rutina in predvidljivo vsakodnevno stanje, kar mnoge počasi ubija. Hočejo svojo akcijo in jo najdejo v skrivnih romancah ali druženju s prijatelji, ki se jim podobno dogaja in jih razganja »druga pomlad«.


Nekateri moški doživljajo po petdesetem letu drugo puberteto tako, da si kupijo hiter avto, osvojijo mnogo mlajšo ljubico, s katero se ne mislijo poročiti, saj je doma kar v redu. Hočejo svojo akcijo in jo najdejo v skrivnih romancah ali druženju s prijatelji, ki se jim podobno dogaja in jih razganja »druga pomlad«.


Še lepotni posegi

To so leta, ko vsi delamo življenjske inventure. Nekaj smo že naredili in dosegli, običajno imamo že najstniške ali odrasle otroke, določen prihodek ali dobro kariero, hišo oziroma dom, starši se starajo in se moramo pripraviti tudi na dan, ko jih več ne bo. Zavedamo se, da nimamo še enkrat toliko življenja pred sabo, kajti doživeli smo že pet dekad, čakajo pa nas recimo še tri. Številnim moškim pa tudi nam damam je to težko sprejeti in iščemo načine, kako podaljšati vitalnost in mladosten videz. Tudi moški vedno bolj zahajajo na pomlajevalne kure botoksa, različne pilinge kože in nategovanje obraza, liposukcija je na dnevnem redu, kar običajno manj iskreno priznajo kot ženske. Vsak ima svojega guruja mladosti in išče sveti gral večne moči, energije in privlačnosti, vsaj kar se tiče večine moških, ki jim je pomemben videz, saj nanj vežejo svojo samozavest.Osebna zgodba

Pride par, solidno preskrbljen, proti drugi polovici petdesetih. Hči je začela obiskovati fakulteto. Zataknila sta se v nenehnem obtoževanju, in sicer je gospa očitala možu, da gleda spletne strani z mladimi ženskami in cedi sline, ona pa medtem za vse skrbi. On ji je očital za nazaj, kje je bila, ko jo je vse noči prosil, da bi se ljubila z njim, pa ni hotela, ali je bila jezna ali utrujena ali pa mu je očitala, da je bil čez dan nesramen do nje in da zvečer z njim res ne bo seksala, kot bi on hotel. In tako v začarani krog vedno znova. On si je kupil kabria, a z njim ne vozi žene, ker ima ona svoj solidni avto. Čedalje več je zdoma, ker ima pomembne službene poti, ko žena odkrije, da se je zaljubil v trideset let mlajšo žensko in da je čisto zmešan od želje po njej, da ji kupuje draga oblačila in nakit, saj je našla račune v njegovih žepih. Sooči gospoda, da ve za mlado ljubico in da se bo moral odločiti, s katero misli biti. Gospod se odloči za ženo, ljubico z jedrim telesom skuša pozabiti. Opravičuje se, da mu testosteron še dela in da mora seksati. No, tudi žena je ugotovila, da se ne bi rada ločevala v teh letih, malce se je ustrašila konkurence in si nakupila za omaro različnih seksi oblačil, zlasti za zvečer in za posteljo. Z možem sta se začela redno in strastno ljubiti, tako rekoč oba v meno- in andropavzi, a sta prek seksa začela gladiti številna leta očitkov, jeze, kregov in nesporazumov. Ugotovila sta, da se imata še vedno rada, veliko sta skupaj preživela in bi bilo škoda vse zavreči zaradi hormonskega podaljševanja mladosti gospoda, ki se je tudi ustrašil, da bi izgubil družino, saj je vedel, da bi hči stopila na mamino stran.

Zdravstveni pregled

Vsi smo krvavi pod kožo, imamo boljše in slabše dneve. Predlagam vsem nam okoli petdesetega leta starosti, da naredite zdravstveni pregled. Naj vam pogledajo kri, moški bodite pozorni na raven testosterona, ženske obiščimo ginekologa, tipajmo si redno dojke, opravimo teste za raven hormonov, da bomo vedele, pri čem smo, in kdaj se počutimo, da nas je začela dajati mena. Predvsem pa bodimo strpni in razumevajoči drug do drugega. Škoda je vsake sekunde, ki jo preživimo v slabi volji, prepirih in neplodni jezi. Imamo le tole eno življenje, pa četudi v drugi polovici. Verjamem, da nas čaka veliko čudovitih in srečnih trenutkov.