Popolni lunin mrk, pojav, ko je Zemlja natančno med Soncem in Luno, kar pomeni, da se Luna znajde povsem v Zemljini senci, je sicer pogostejši nebesni dogodek kot sončev mrk, a tokratni bo izjemen v kar več pogledih. Ker bo Luna potovala skoraj skozi središče Zemljine sence in se je hkrati na svoji eliptični poti okoli Zemlje danes zjutraj znašla na točki, v kateri se najbolj oddalji od Zemlje, bo ta popolni lunin mrk najdaljši v tem stoletju. Trajal bo kar eno uro, 43 minut in 34 sekund. Pričakujemo pa lahko tudi barvni spektakel, saj je za popolni Lunin mrk značilna opečnata ali bakreno rjava do rdečkasta barva Lune, ki jo povzročijo prašni delci v Zemljini troposferi. Nič čudnega, da je človeštvo tovrstnemu pojavu nekoč nadelo ime Krvava Luna. Kdaj opazovati? 

Kot je za STA pojasnil Igor Žiberna z oddelka za geografijo mariborske filozofske fakultete, bo Luna začela prehajati v Zemljino polsenco nekaj minut po 19. uri ter okoli 20.30 v Zemljino senco. Popolni Lunin mrk se bo začel malo pred 21.30, končal pa ob 23.13 oziroma 0.19, ko se bo vsa Luna ponovno znašla v Zemljini polsenci. »Najlepše bo Lunin mrk viden v Indijskem oceanu, Centralni Aziji ter večjem delu Vzhodne in Južne Afrike. Mi se bomo nahajali na skrajnem zahodu tega vidnega območja mrka, kar pomeni, da se bo mrk začel že nekaj minut, preden bo Luna vzšla nad matematičnim obzorjem. Ko bo Luna vzhajala pri nas, bo v bistvu že deloma v Zemljini senci,« je še pojasnil Žiberna, a to ne pomeni, da ga pri nas ne bo vredno opazovati. 


Kje opazovati? 

Astronomska društva bodo v več slovenskih krajih priredila javna opazovanja, kjer boste deležni tudi strokovne razlage in kakšnih zanimivosti nebesnega dogajanja. Lunin mrk bodo med drugim spremljali na ploščadi pred filozofsko fakulteto v Mariboru, v Ljubljani na Kureščku, na Jelenovem grebenu v Podčetrtku, na šoli na Prevorju pri Šentjurju ter na observatorijih Voglarji v Novi Gorici in v Galiciji pri Celju. »Ker bo zelo oddaljena, bo Luna videti majhna,« je razložil Žiberna. Za opazovanje bodo zanimivi tudi nekateri planeti, ki bodo ob mrku dovolj blizu Zemlje. To bodo Venera, Jupiter in Saturn. »Najbolj zanimiv bo Mars, ki bo prav tega dne v opoziciji. To pomeni, da bo na nasprotni strani Sonca in ga bomo lahko opazovali vso noč. Ob tem bo dokaj blizu Zemlje, zato bo videti sorazmerno velik. Nazadnje smo imeli takšen primer avgusta 2003,« še namiguje Žiberna.

Seveda bo nebesni spektakel v vsej lepoti viden le v primeru ugodnega vremena in stabilne atmosfere, če nam vreme ne bo naklonjeno, pa lahko mrk spremljate kar na domačem zaslonu, v živo ga na portalu YouTube predvajajo iz Rima. 
Kaj pa astrološki vpliv luninega mrka? 

Letošnji popoln lunin mrk bo v znamenju vodnarja in bo v naša življenja prinesel nadvse živahne ter čustvene energije. Popolni lunini mrki na splošno prinašajo priložnost, da na ustaljene vzorce pogledamo z druge perspektive. Tokratni mrk v vodnarju bo povzročal močne čustvene reakcije, ki lahko po 11. avgustu, ko se bo zgodil delni sončev mrk, vodijo v pomembne življenjske spremembe, denimo spremembo kariere ali utrditev partnerske zveze. V tako astrološko turbulentnem času imejte v mislih, da je bolje ohraniti mirno kri. Globoko zadihajte in si vzemite čas za razmislek. Krvava Luna vam letos ponuja popolno priložnost, da spremenite pogled in odvržete čustveno prtljago, ki jo s seboj nosite že od začetka leta, seveda le, če ne boste v vrtincu astroloških sil preveč zaletavi v svojih početjih.   


Lunina napoved našega stalnega sodelavca, astrologa Staneta Padežnika
Popoln Lunin mrk ob 22.21 bo v izredno tesnem in nevarnem aspektu z retrogradnim Marsom, ta pa je še od sredine maja v konfliktu z Uranom. »Zategovanje« tega fiksnega T-kvadrata bomo danes občutili po navduševanju nad številnimi stvarmi ter zaskrbljenem spremljanju in doživljanju pojavov in dogodkov s katastrofalnimi razsežnostmi po svetu in doma. Z neobvladanimi odzivi lahko še sami ogrozimo druge in povzročimo škodo. 
Tudi jutri bo vpliv mrka še močan. Zelo ga bomo čutili po živžavu okoli nas, festivalskem in navdušujočem športnem dogajanju ter medijskih odmevih na aktualne politične procese, ki jih bo Luna v vodnarju (v opoziciji z Merkurjem ob dveh retrogradnih planetih) selila na družbena omrežja in vračala nekam v surovo preteklost. Vedre in varne počitniške aktivnosti, ki jih vsako leto ponavljamo, bodo boljše od nevarnih tveganj na cestah, morju, nebu, v gorah ali pri odprtem ognju. 
Luna v vodnarju nas bo držala še v nedeljo, ustvarjala začarani krog, vrtince, ponekod viharje in nesreče. Pazimo na znake za nevarnost v vodi, odnosih, množici, na nebu, kopnem, pri uporabi naprav, ognja in pri živalih. Sklenjene ljubezenske zveze ne problematizirajmo in se tudi drugje ne spuščajmo v usodne debate!