Kot svetujejo strokovnjaki, vedenje po seksu veliko pove o globini odnosa, tega pa je mogoče še utrditi in olepšati z nekaterimi novostmi. Seveda ni nič narobe, če po odličnem vrhuncu še ostaneta v objemu in si izmenjujeta nežnosti, a spodnje zamisli vam bodo morda le popestrile še tako strastne in ljubeče trenutke.

Masaža. Ta je lahko seveda tudi odlična predigra, a če vam ostane še nekaj moči, lahko z nežnimi gibi partnerju izkažete še več čustev in naklonjenosti tudi po spolnem odnosu. Potem ko sta se vajini telesi pošteno utrudili med akcijo, bo masaža vsekakor dobrodošla sprostitev, ki vaju lahko tudi zaziba v miren spanec.

Hranjenje. Porabila sta ogromno energije in pokurila kar nekaj kalorij, zato ne preseneča, če sta po seksu lačna. A naj to ne bo običajen obrok. Hrano si prinesita v posteljo in jo zaužijta še gola, svetujejo strokovnjaki. In še, za dodaten čar hranita drug drugega z rokami.

Ohlajanje. Če se s predigro učinkovito ogrejeta in pripravita za akcijo, lahko z ohlajanjem, torej z nežnim obdelovanjem erogenih con, tudi umirjate strasti po vrhuncu.

Branje. Morda se vama to zdi prevelik napor, toda splača se poskusiti! Poiščita vsebino, ki ustreza obema, in si izmenjaje prebirajta odlomke. Čustvena vez med vama se bo nedvomno okrepila, povrhu pa vama ne bo zmanjkalo kakovostne tematike za pogovor.

Globoko dihanje. Tesno se objemita in skupaj vdihujta in izdihujta, počasi in globoko. Raziskave kažejo, da naj bi se pri parih, ki sinhronizirajo dihanje, izenačil srčni utrip, kar naj bi utrdilo vez med partnerjema.

Vroča kopel. Napolnita si kad in skupaj preživita nepozabne gole trenutke s številnimi nežnimi dotiki.

Druga runda. In še, če vama moči še niso pošle in se kar ne moreta nasititi, je po spolnem odnosu najbolje ostati med rjuhami in si privoščiti še en krog!


Moč poljubaKot pojasnjuje dr. Veronika Podgoršek, zakonska in družinska terapevtka, je poljubljanje temelj odnosa, zato ga ne smemo zanemariti niti po spolnem odnosu. Ljubkovanje in poljubljanje sta neprecenljiva in sta nujni sestavini vsake zveze. »Raziskovalci so mnenja, da se je poljubljanje razvilo iz tako imenovanega načina prehranjevanja iz ust v usta naših prednikov opic,« pojasnjuje sogovornica. »Samice so namreč za mladičke hrano prežvečile in jo iz svojih ust dale mladičkom. Iz tega je prek pritiska ust na usta sledilo tolaženje občutka lakote, ko je hrane primanjkovalo, skozi čas pa se je razvilo v splošni način izkazovanja ljubezni in naklonjenosti.« Poljubljanje lahko zasvoji. Človeška usta imajo najtanjši sloj kože na človeškem telesu in so najgosteje premrežene s čutnimi nevroni: »Ko se poljubimo, ti nevroni skupaj s tistimi v ustih in jeziku pošljejo sporočila v možgane in telo lahko razvije čudovite senzacije, močna čustva in telesne odzive. Poveča se srčni utrip in dvigne krvni pritisk, razširijo se zenice, poglobi se dihanje, razum skorajda odpove, hrepenenje pa zmanjša preudarnost in samozavedanje.« Poljub torej sproži val nevronskih sporočil in kemijskih reakcij, ki prenašajo otipljive senzacije, spolno vznemirjenje, občutek bližine oziroma povezanosti, motivacije in celo evforičnost, pojasnjuje dr. Podgorškova in sklene: »Če si želite biti v odnosu dolgo srečni in zadovoljni, je torej neskončnega pomena, da ste ljubeči in da se s partnerjem vsak dan dotikata in poljubljata. Poljub je nekaj, kar nam je narava podarila, zato ga moramo uporabiti!«