»Partnerja v zvezo vstopata zaljubljeno in kot dvojica, ko pa pridejo na svet otroci, se dvojina kar naenkrat spremeni v družino. To prinese povsem nove izzive in zares zahteva, da se na novo učimo skupnega življenja, da se učimo poskrbeti zase, za odnos, znotraj vseh obveznosti, ki jih prinesejo otroci,« pojasnjuje Eva Erpič, avtorica knjige Kako te imeti rad? in predsednica društva Človeška toplina.  

Ameriške raziskave kažejo, da so zakonci najsrečnejših v prvih treh letih: takrat so finančno stabilni, veselijo se kariernega napredovanja, načrtovanja družine in skupne prihodnosti. Potem pa, ko nekoč pridejo otroci, v povprečju je to okoli petega leta zakona, se marsikatera pravljica sprevrže v žalostno zgodbo. Majhni otroci zahtevajo veliko energije, časa in usklajevanja, česar pa vsi pari preprosto ne zmorejo. »Velikokrat partnerja šele po rojstvu otrok ugotovita, da se veliko pogledov glede vzgoje razlikuje, poleg tega pa ima vsak od partnerjev edinstveno vlogo, da zraste v starša,« nadaljuje Erpičeva. »Starš ne postanemo samo z rojstvom otroka, temveč se moramo oblikovati ob otroku in vseh njegovih potrebah. Srečati se moramo z vsebinami, ki smo jih mi prejeli, ko smo bili otroci in s temi izkušnjami dati naprej še boljše, najboljše. To je včasih izredno težko, sploh če se partnerja v teh izzivih ne slišita in ne podpreta.«Kot kažejo raziskave, mnogim vendarle uspe prebroditi krizo ob širitvi družine, toda kmalu zatem, največkrat okoli sedmega leta, se partnerja ujameta v morebiti usodno rutino. Služba, vzgoja in gospodinjska opravila so poglavitne sestavine vsakdanjika in marsikdo si ob rutini ne zna pričarati trenutkov sreče, užitkov in romantike, ki bi si jih zakonca vsekakor morala privoščiti vsaj občasno. »Druga prelomnica ni nujno, da je ravno sedmo leto, ampak ko življenje postane rutinsko. To je točka, ko se pokaže, koliko sta partnerja sproti vlagala v odnos,« še sklene Erpičeva. »V sedmih letih se posameznik kar precej spremeni, in če ne skrbimo ves čas za odnos, potem zapademo v rutino, ki je precej dolgočasna, kjer ni več iskrice, kjer ni več pristnosti, ranljivosti v odnosih. Če seveda ohranimo vse to, potem se s temi prelomnicami srečamo lažje in gremo čez izzive. Tako da verjamem, da je tudi zakon lahko bolj trden.«

In takrat imamo tudi veliko več možnosti, da z izbrancem tudi dočakamo starost, menijo ameriški strokovnjaki, ki ponujajo še nekaj nasvetov, s katerimi bo korakanje po skupni življenjski poti lažje. Redno se pogovarjajta in si izmenjujeta izkušnje; sklepajta kompromise; prisluhnita drug drugemu in bodita iskrena, spoštujte pričakovanja, strahove, dvome in želje drugega; bodite strpna in sodelujta. In še – nikoli ne obupajta prehitro!