Ljudje, ki znajo pametno ravnati z denarjem, tako počnejo že od otroštva, povedo finančni poznavalci, varčevanje za sušne dni jim v odrasli dobi nikakor ni tuje. Katere so še lastnosti tistih, ki znajo spretno hraniti bankovce in kovance?

Ločijo med potrebami in željami. Ena največjih laži, ki nam jih danes prodajajo je ta, češ kaj vse potrebujemo. Ljudje, ki zabredejo v finančne težave, pogosto tožijo, da jim je zmanjkalo denarja, ker so ga preprosto morali zapraviti za potovanja, nova oblačila in večerje v restavracijah. Češ da vse to potrebujejo. V resnici vsi vemo, da si takšne stvari lahko samo želiš, potrebuješ jih nikakor ne, pojasnjujejo strokovnjaki.Sami plačujejo položnice. Le tako imajo popoln nadzor nad dejanskimi stroški in mesečno porabo.

Držijo se proračuna. Določijo si mesečno kvoto za tekoče stroške in od nje ne odstopajo. Kdor ne ve, koliko porabi za položnice, hrano in drugo, je lahko na poti do pomanjkanja!

Plačujejo z gotovino, ne pa s karticami. Praviloma je velja plačevanje s kartico za manj boleče, bankovce namreč pogrešamo nemudoma – zato s plačevanjem z gotovino lahko porabimo do 20 odstotkov manj!Varčevanje jim je prioriteta. Varčujejo vedno in povsod. Že spontano in vnaprej. Pozorni so tako pri velikih kot pri majhnih nakupih, zanje nič ne stane »samo« en evro. Vestno spremljajo akcije pri najljubših trgovcih in ne zamudijo priložnosti za brezplačno ugodnost. 

Vedno imajo zlato zalogo. Zavedajo se, da nič ni večno in da je življenje nepredvidljivo, toda na finančnem področju so zavarovani. Običajno imajo vedno na strani za tri do šest mesecev preživetja za primer nenadne brezposelnosti.

Ne razvajajo se, če si tega ne morejo privoščiti. Razlog, da garajo, ni zadosten, garanje mora obroditi sadove in šele takrat so pripravljeni kaj odšteti za nagrado. Če si razvajanja ne morejo privoščiti brez posebnega odrekanja, ga bodo pač preskočili.Začeli so z majhnim zneskom. Takšnim, ki ga sprva niso pogrešili. In tako bi morali tudi vi, če boste šele zdaj začeli varčevati, svetujejo strokovnjaki, na majhno spremembo se boste lažje prilagodili.  

Avtomatizirajte prenos sredstev. Za varčevanje namenite ločen račun, ki ga ne uporabljate za tekoče stroške in ki vam ni vedno na dosegu roke ali kartice.