Vloge žensk in moških so za naše predstave izrazito tradicionalne in stereotipizirane. Moški praviloma obvladuje javno sfero in ima kontakt z zunanjim svetom, medtem, ko je ženska zadolžena za dom in družino. Tudi javni prostori se pogosto ločujejo na moškega in ženskega, saj se moški in ženske med seboj naj ne bi preveč mešali. To bi naj bilo sicer strogo pravilo, ki pa ima vseeno različne nianse.

Kahwa 

V kahwe (kavarne) po pravilu zahajajo izključno moški, razen v kakšnem alternativnem ali turističnem predelu Kaira. V Downtownu, recimo, se v marsikateri kahwi pogosto zadržujejo tudi ženske. Te kavarne so običajno namenjene različnim alternativcem, obiskujejo jih umetniki, intelektualci in pripadniki filmske industrije. V kahwah na turističnih točkah, kot na primer na bazarju Khan Al-Khalili, pa se med domače obiskovalce, izrazitemu upadu turizma navkljub, še zmeraj pomeša veliko turistov in turistk. Egipčanke običajno pijejo kavo doma ali v kavarnah namenjenim višjim slojem prebivalstva in turistom, kar ima svojo ceno. Pitje tovrstnih lokalih je v primerjavi s kahwami izredno drago. V kahwi boste tako za skodelico odšteli približno 50 centov, kavarne višjega razreda z bolj sproščenim vzdušjem pa jo prodajajo za dva ali tri evre. 

Metro

Na metroju se vagoni delijo na moške in ženske. Tudi na postajah je natančno označeno mesto, kjer naj stojijo ženske. V ženskih vagonih je posameznicam dovoljeno potovati same ali z otroci. Tja moškim vstop ni dovoljen, z izjemo prodajalcev, ki med vožnjo potnikom na ves glas ponujajo najrazličnejše potrebščine, od elastik za lase in papirnatih robčkov, do žvečilk. V moških vagonih ženske uzrete samo v spremstvu očeta, brata, zaročenca ali moža, včasih celo prijatelja. Egipčanke same ali z otroci tako skoraj nikoli ne stopijo tja, 'pravilo' bodo prekršile le, kadar jim ne uspe ujeti ženskega vagona. Nepriporočljiva odločitev, saj pogosto vodi v zloglasno spolno nadlegovanje v javnosti. Sama sem na srečo v vseh teh letih življenja v Egiptu ženski vagon zgrešila le nekajkrat, ko sem se vkrcala na moškega, pa so potniki okrog mene naredili 'otoček' osebnega prostora, v znak, da se me ne bo nihče dotaknil, in ga skrbno varovali dokler nisem izstopila iz vagona.

Telovadnice

Težko si je predstavljati, da bodo ženske med vročo športno aktivnostjo zavite v oblačila od glave do peta. Večina telovadnic ima tako poleg mešanega prostora, še posebno dvorano za ženske, kjer lahko odstranijo svoje hijabe in se posvetijo fizičnim aktivnostim. Tudi skupinski treningi (kot recimo pilates, zumba, joga, tae bo) so pogosto organizirani izključno za ženske. Poleg tega imajo bolje opremljene telovadnice ločene bazene, mešanega in ženskega. 

Hoteli

V hotelu lahko najame skupno sobo le egipčanski par, ki je legalno poročen. Pravila so nekoliko milejša za tujce.  Tako lahko skupno sobo najame tudi tuj par, ki ni poročen, vendar morata biti oba partnerja tujca. Kadar je par mešan, recimo da je moški Egipčan, ženska pa tujka, najem skupne sobe nikakor ne bo mogoč, ponudili jima bodo ločeni postelji v ločenih sobah. edina izjema, ki to pravilo razveljavi, je poročna zveza po orfiju. Gre za neuradno skrivno poroko, do katere Egipčani nimajo veliko spoštovanja. Njen namen je namreč velikokrat le spolni odnos, partnerja pa v takšni zvezi nimata nikakršnih dolžnosti ali pravic drug do drugega. Večina Egipčank takšne poroke tako ne bi nikoli sprejela, saj sporoča, da njen izbranec nima resnih namenov, žensko pa zaznamuje s slabim slovesom. 


V nadaljevanju jutri preberite odnose med tujci in domačini v Egiptu