Delce plastike so odkrili pri vzorcih vseh osmih udeležencev, ki so stari med 33 in 65 let in živijo na različnih celinah. En teden so o svoji prehrani vodili dnevnik, po tednu dni pa oddali vzorec blata. Vsi so v tem času uživali živila, pakirana v plastiko ali pijače iz plastenk. Več med njimi jih je uživalo tudi ribe ali morske sadeže, nihče od njih pa se ni prehranjeval izključno vegetarijansko.


Plastika, v katero so pakirana živila, embalaža za mleko in plastenke s pijačo vsebujejo na primer bisfenol A (BPA). Kemična snov je del polikarbonatnih plastik, ki so ene najbolj problematičnih ta hip. BPA namreč oponaša delovanje estradiola, estrogenega hormona, ki nastaja v jajčnikih. Vsebina v plastični embalaži absorbira BPA in lažni »hormoni«, kemične snovi, pridejo v telo ter zasedajo mesta hormonom in rušijo njihovo delovanje. Poskusi so tudi pokazali, da povečan estradiol povečuje prostato in zato se stopnjujejo bolezni, povezane s prostato.


»V našem laboratoriju smo našli delce devetih različnih umetnih snovi v velikosti od 50 do 500 mikrometrov,« je pojasnila Bettina Liebmann, strokovnjakinja za analizo mikroplastike  na avstrijskem okoljskem ministrstvu. V vzorcih sta bila najpogostejša polipropilen (PP) in polietilentereftalat (PET).Povezave med načinom prehrane in obremenjenostjo z mikroplastiko znanstveniki zaradi majhnega števila sodelujočih v študiji sicer niso mogli ugotoviti, a vendarle bodo izsledki zanimiva usmeritev za prihodnje delo stroke in morda razmislek javnosti.


Intervju z biologom in ekologom, prof. dr. Mihaelom J. Tomanom z ljubljanske biotehniške fakultete in podpredsednikom Slovenskega društva za zaščito voda, o našem življenju v kemiziranem okolju, si preberite TUKAJ.