IKONE

Fascinantno življenje Raquel Welch: Ne obstajajo močne ženske, so le šibki moški

Kot igralka je zaslovela predvsem zaradi svojega seksapila, s katerim je burila moško domišljijo. V otroštvu si je sicer želela postati baletna plesalka.
Fotografija: Raquel Welch FOTO: Press Release
Odpri galerijo
Raquel Welch FOTO: Press Release

Ameriška igralka Raquel Welch se lahko za svoj nekoliko eksotičen videz zahvali predvsem očetu Bolivijcu. Kot deklica si je želela postati baletna plesalka, vendar ji je kasneje trener zaradi »neprimerne« postave odsvetoval, da bi se profesionalno podala v ta poklic. Tako se je nekaj časa ukvarjala z manekenstvom, vmes pa je bila tudi napovedovalka vremena. Kasneje je začela prevzemati čedalje večje filmske vloge. Kljub temu da se je uvrstila na nekatere lestvice najbolj seksi igralk, pa se pred kamero nikoli ni povsem slekla. Poročena je bila kar štirikrat in imela dva otroka.

Sorodstvo s prvo bolivijsko predsednico

Raquel Welch se je rodila leta 1940 v Chicagu. Njen oče Armando Carlos Tejada Urquizo je bil bolivijskega rodu, zaposlen pa je bil kot letalski inženir. Njena mama Josephine Sarah Hall je bila Angležinja. Raquel je bila njun prvi otrok. Kasneje sta se jima rodila še sin James 'Jim ' Tejada in hči Gayle Tejada. Raquelina sestrična je bila Lidia Guiler Tejada, ki je delovala v politiki in postala prva predsednica Bolivije. Ko je bila Raquel stara dve leti, se je z družino preselila v San Diego v Kaliforniji.

Vpisala se je na fakulteto za gledališko umetnost, vendar je študij kasneje opustila

Welcheva si je kot punčka želela, da bi postala baletna plesalka, zato se je baletu redno posvečala od sedmega leta naprej. Deset let kasneje ji je trener povedal, da se ne bi mogla priključiti profesionalnim baletnim skupinam, rekoč, da nima primernega telesa za to. Tako je opustila balet in se odpovedala svojim otroškim sanjam. V najstniških letih se je posvečala manekenstvu, pri čemer se je udeleževala različnih lepotnih tekmovanj in osvojila številne nazive. Med drugim je pri svojih 14 letih prejela naziv mis fotogeničnosti.

Leta 1958 je z odliko zaključila srednjo šolo, njena starša pa sta se razšla. Ker se je Welcheva že spogledovala z idejo, da bi postala igralka, se je vpisala na fakulteto za gledališko umetnost, leto kasneje pa se je poročila s svojo ljubeznijo iz srednješolskih dni Jamesom Welchem. Istočasno je začela prevzemati vloge v lokalnem gledališču, hkrati pa je bila zaposlena na lokalni postaji v San Diegu, kjer je delala kot vremenska napovedovalka. Ker je postajalo čedalje bolj naporno usklajevati družinsko življenje, delo in študij, je predavanja iz dramske igre naposled opustila ter se posvetila delu in družini.

Njen drugi mož je bil hkrati njen menedžer

V zakonu s prvim možem je rodila dva otroka, sina Damona in hči Latanne. Raquel pa svojemu možu ni bila zvesta, saj je imela v času njunega zakona dve izvenzakonski razmerji. Nekaj časa se je dobivala s španskim igralcem Sanchom Gracio. Ko ju je James nekoč zalotil skupaj, je Raquelinega ljubimca lovil s pištolo. Leta 1962 sta se zakonca razšla, dve leti kasneje pa tudi uradno ločila.

Po ločitvi se je Raquel z otrokoma preselila v teksaški Dallas, kjer je nekaj časa delala kot koktejl natakarica in manekenka za veleblagovnico. Po kratkem bivanju v Teksasu se je vrnila v Los Angeles, kjer je začela dobivati stranske filmske vloge. V tistem času je spoznala igralca in hollywoodskega agenta Patricka Curtisa, s katerim sta postala par, ta pa je hkrati prevzel vlogo njenega poslovnega menedžerja. Z ekipo so snovali načrt, kako bi jo javnosti predstavili kot seks simbol. Nastopila je v muzikalu Roustabout (1964), kjer je igral tudi Elvis Presley. Patrick in Raquel sta se poročila leta 1967, njune poti pa so se razšle leta 1972.

image_alt
Filmska ikona, ki je očarala Hollywood, zasenčila Marilyn in poročila Slovenca

V filmu zaigrala v bikiniju iz jelenove kože in postala seks simbol

Leto 1965 je bilo za Welchevo prelomno, saj je z glavno vlogo v filmu A Swingin' Summer doživela velik preboj. Ker so jo opazili pravi ljudje, je dobila ponudbo, da s studijem 20th Century Fox sklene petletno pogodbo o sodelovanju, ki je obsegala vlogi v dveh filmih, kar je seveda sprejela. Poleg tega so ji predstavniki agencije predlagali, da si spremeni ime in se začne predstavljati kot Debbie, saj je ime Raquel težko izgovorljivo, vendar je Welcheva predlog zavrnila in se odločila, da bo še naprej uporabljala svoje pravo ime.

Na podlagi sklenjene pogodbe je nato nastopila v filmih Fantastično potovanje in Milijon let pred našim štetjem, ki sta ji prinesla veliko prepoznavnost. Še posebej odločilen je bil slednji, v katerem je sicer povedala le nekaj stavkov, vendar pa se je pojavila v bikiniju iz jelenove kože, s čimer je bila opažena njena brezhibna postava in v trenutku je postala prepoznavna kot seks simbol. V svoji igralski karieri je sicer nastopila v več kot 70 filmih. Nekateri izmed njih so: Bedazzled, Fathom, Flareup, Sex Quartet in The Oldest Profession. Sodelovala je tudi z nekaterimi velikimi imeni Hollywooda, kot so James Steward, Frank Sinatra in John Huston.

Po četrtem zakonu se je odločila, da se ne bo več poročila

Najbolj kontroverzno vlogo je prevzela, ko je v filmu Myra Breckinridge (1970) zaigrala transspolno junakinjo; moškega, ki se odloči za operacijo, s katero si spremeni spol in postane ženska. Istega leta je bila posneta tudi posebna televizijska oddaja Raquel, ki ji je bila posvečena. Welcheva je za vlogo v filmu Trije mušketirji leta 1974 prejela zlati globus za najboljšo filmsko igralko v muzikalu ali komediji. Občinstvo je navdušila tudi leto kasneje, ko je nastopila v duetu s Cher, s katero sta zapeli pesem I'm a Woman.

Igralka, ki je burila moško domišljijo, je v zakon s tretjim možem, producentom Andrejem Weinfeldom, stopila leta 1980, po desetih letih pa se je tudi ta zveza končala. Še zadnjič se je Raquel poročila leta 1999, in sicer z Richardom Palmerjem, lastnikom picerije. Ločila sta se štiri leta kasneje. Tedaj se je Welcheva odločila, da ne bo več stopila v zakonski jarem. So jo pa v zadnjem obdobju njenega življenja pogosto videvali z Bobom Hopeom.

image_alt
Tragično življenje največje glasbene dive vseh časov: Skrivaj je ljubila žensko

Izdala je tudi svojo linijo lasulj in knjige o zdravem življenju

Leta 1995 jo je revija Empire uvrstila med 100 najbolj seksi igralk, kar jih je bilo v zgodovini filma. Tri leta kasneje je na Playboyevi lestvici 100 najbolj seksi zvezdnic 20. stoletja zasedla častno tretje mesto. Welcheva je dobila tudi svojo zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih, nastopila pa je tudi v eni od epizod nanizanke Seinfield, pri čemer je igrala samo sebe, vendar je pri tem, ker gre za humoristično serijo, nekoliko pretiravala.

PREBERITE ŠE --> Tragična zgodba naše največje filmske zvezde, ki jo je snubil Hollywood

Kljub temu da je bila njena igralska kariera tako uspešna predvsem po zaslugi njenega seksapila, pa se Raquel pred kamero kljub številnim ponudbam nikoli ni povsem slekla. Sicer pa se je v življenju posvečala tudi nekaterim drugim aktivnostim. Med drugim je izdala serijo knjig in videov z nasveti glede joge, zdravja, prehrane, lepote in osebnega stila, saj so jo ta področja zelo zanimala. Razvila je tudi svojo linijo lasulj, nakita in izdelkov za nego kože, pri čemer je največ uspeha požela tista z lasuljami. Znana je bila po tem, da je zgledno skrbela za svoje zdravje in lepoto. Tudi v pozni starosti je dobro izgledala, kar je sama pripisovala vsakodnevnemu ukvarjanju z jogo ter temu, da se je povsem odrekla alkoholu in kajenju. Umrla je v sredo, 15. februarja 2023, v starosti 82 let po kratki bolezni na svojem domu.

Raquel Welch Foto: Fred Prouser
Raquel Welch Foto: Fred Prouser

Njeni odmevni citati

»Biti seks simbol predstavlja pomemben del tega, da sem igralka. Gre za del mene, vendar to nisem jaz v celoti.«

»Moj oče je bil Bolivijec, zato imam določene eksotične poteze in tak ten kože.«

»Vsi imamo določene predstave iz otroštva, da bo v ljubezni vse teklo kot po maslu, vendar je resničnost taka, da je treba v zakonu sklepati veliko kompromisov.«

»Šele takrat ko opustite idejo, da morate ugoditi drugim ljudem, preden ugodite sebi, in začnete slediti svojemu instinktu, lahko postanete uspešni. Ko postanete zadovoljni s tem, kar ste, drugi ljudje postanejo zadovoljni s tem, kar počnete.«

»Nisem bila običajna mama, toda moja otroka nista bila nikoli poslana v internat. Nisem pekla piškotov, saj piškote lahko kupiš, ne moreš pa kupiti ljubezni.«

»Vedno sem bila obsedena z zdravjem.«

»Spremembe me navdušujejo. Stara sem 50 let. To so leta, ko um dohiti telo.«

»Mehko kožo sem podedovala po mami in izogibam se milu, ki jo izsušuje.«

»Ne obstajajo močne ženske, so le šibki moški.«

»Tako kot vzdržujemo hišo, vrt in avto, bi morali skrbeti tudi za naše največje darilo; za naše telo.«

»Možgani, um in vse, kar se odvija znotraj njiju, je močna erogena cona.«

»Veste, kaj je najbolj seksi? Nekaj skrivnostnosti.«

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte