Kadar smo ljudje objeti z občutki sreče, nam ni mar, ali ljubimo, ali smo zaljubljeni, ali pa oboje. Korektnosti na ljubo je dobro povedati, da se, čeprav ljubeča pojma, ljubezen in zaljubljenost le razlikujeta. Ljubezen je aktiven odnos, kemija in proces med dvema, medtem ko je zaljubljenost le čustveno stanje nekoga, pogosto ene same osebe. Poleg tega je ljubezen bistveno širši pojem in vključuje različne vrste ljubezni, ne samo spolne, ki ob proslavljanju tega praznika niso nič manj pomembne. Torej, čeprav je zaljubljenost čustvo največje moči, subjektivna projekcija želja, ki ima lahko okus strasti in je na meji blaznosti, še vedno ne pomeni ljubezni. Lahko pa je njena sestavina, ko iz »stanja« preide v »proces« in postane kemija med dvema osebama, najpogosteje različnega spola. 

»Pozdravljeni vsi, ki se ljubite, prekletstvo tistim, ki niso nikoli občutili ljubezni, največje prekletstvo onim, ki ogrožajo ljubezen drugih.« (Z zidu v Pompejih) 

Sveti Valentin

V ljudskem izročilu je pomen valentinovega v ustvarjanju novega življenja. To je dan, ko iz zemlje življenje plane na dan. V koreninah se začne prebujati, nato pa polagoma prevzame vso naravo in človeka v njej. Energija narave se razširja vsepovsod, tudi v človeška srca. V njih se prebuja strast po iskanju sebe z združevanjem s svojo drugo polovico. Od tod pravzaprav izhaja sintagma o pomladi kot času ljubezni. Slovenski pregovor pravi, da Valentin da ključ od korenin oziroma da prihaja prvi pomladin, pomlad in čas, ko se ptiči ženijo. Lahko rečemo, da je zaljubljenost romantični humus upanja in ljubezen resnično doživljanje radosti in sreče za oba. 

Srce ni naključno postalo paradigma ljubezni. Foto: Kamil Macniak/Shutterstock

Začne se s poljubom 

Od prvega pričevanja o povezanosti dne svetega Valentina z romantično ljubeznijo v 14. stoletju, ko so v Angliji in Franciji 14. februar označevali kot dan, ko se ptički ženijo, traja avantura iskanja najlepše zahvale stvarniku za čustvo, ki mu rečemo – ljubezen. Proslavljanje ljubezni najde svojo najbolj avtentično projekcijo v poljubu. Je geslo na poti v raj najlepših čustev do sočloveka. Vedno je dejanje dveh, kar za seks ne velja nujno. Je nekaj bolj romantičnega, želenega, obljubljajočega. Objem s poljubom je najbolj vsebinsko in avtentično darilo, ki ga namenjamo ljubljeni osebi. Fizični dotiki ženske in moškega so zelo pomembna spolna komunikacija v jeziku, ki sega daleč onkraj besed.

Simbolika srca 

Valentinovo, dan ljubezni, je narisano v obliki srca in poslikano z rdečo barvo. Srce ni naključno postalo paradigma ljubezni. Početi kaj po pameti pomeni presojati, tehtati in se odločati tako, kot okolje pričakuje. Ta princip pa ne velja, ko gre za ljubezen. V ljubezni ima glavno besedo srce. »V njej lahko vsakdo sprosti svoj najgloblji jaz, ki ga ne more izraziti v vlogah, ki jih zaseda v družbenem okolju (U. Galimberti).«


Odrešilni nasvet za človeka v dvomih, »poslušaj srce, naj te srce vodi«, je izhodišče sleherne svobodne ljubezni. Zato tisti, ki ljubijo, svoja sporočila pišejo v okvirčkih v obliki srca, naj bo na papirju ali virtualno po elektronskih medijih. Zaljubljenca se celo pozdravljata tako, da drug drugemu s prsti pokažeta podobo srca. Darilo, ki ga ta dan srce namenja srcu, kajpak ne more imeti druge oblike. Ta veliki dan ljubezni pogosto krasijo še rdeče vrtnice in rumen plamen ravno tako rdečih sveč.

Praznični in poetični dekor dneva zaljubljencev je tudi ples krvi zemlje, nalite v dveh kozarcih. Valentinovo je praznik dveh src, ki drugo v drugem iščeta sebe. Vino ima v ljubezenskem razmerju pomembno simboliko. Zaljubljenca drug drugemu prisežeta na večnost, tako kot je vino v biblijski razsežnosti simbol življenja in večnega trajanja. Vino oplemeniti moško-ženska razmerja že s tem, da njihovo čustveno raven povzdigne do strasti (in vino feritas). Tako kot so ženske za Shakespearja nedoumljiva in skrivnostna bitja, je vino za Goetheja nenadomestljiv napitek. Zato ne bodimo lažno skromni, temveč iskreno hvaležni temu naravnemu eliksirju za dušo in telo. 

Že Rimljani so dejali, da je v vinu strast. Foto: Dean Drobot/Shutterstock

Izpovejte ljubezen

Če ob valentinovem ni treba skopariti z besedami, pa jih je treba pozorno izbirati, ko bomo ogovorili ali nagovorili partnerja oziroma partnerico. Ženska se zaljubi z ušesi, moški z očmi. Lepa in nežno izrečena beseda vedno lepo mesto najde. Srečanje ženske in moškega ob prazniku zaljubljencev je vedno romantičen dogodek in doživetje. Spoštovanje dame v ženski je romantika, je najlepša začimba spolnosti. Romantika je nepogrešljiv lakmus moških vrlin in energije moškega principa, ki v ženski zbuja ženskost, njeno erotičnost pa rešuje iz jetništva vsakovrstnih tabujev in predsodkov. Biti romantik ali romantičarka je eleganca in viteštvo v ljubezni.


Doživetje dneva zaljubljencev ob srce božajočih akordih je dogodek nad dogodki v carstvu čustev. Je odgovor na vsa vprašanja v problemu razumevanja vsebine spolnosti. Glasba je edinstven duhovni in socialni medij, ki zbližuje, združuje, je čudežni obliž, ki ga ne vidimo, in prepričljiv eliksir za zdravje. Je edini jezik, ki ga vsakdo razume. Glasba ima enoten slovar za vse ljudi sveta. Ne da se je videti niti se je dotakniti, čutiti jo je treba s srcem. Glasba in ljubezen sta neločljivi.

Kaj pa darila?

Obdarovanje je prav tako sestavni del Valentinovega dne. Kot rečeno, vse, kar je rdeče barve in v obliki srca s pripeto rdečo vrtnico ter napisom Ljubim te, je IN. To, da nam nikakor ne uspe najti darila, s katerim bi izpovedali vsa čustva do ljubljene osebe, pomeni, da se v nas dogaja valentinovo. Nikoli ne podarite nečesa, kar je vam lepo in všeč. Podarite to, kar bo njemu/njej lepo in všeč.