Vprašajte strokovnjaka

Partner bi mi rad omogočil vdovsko pokojnino, čeprav ne živiva skupaj

Pozdravljeni! 

S partnerjem sva v partnerski vezi že več kot deset let, vendar vsak na svojem naslovu stalnega prebivališča. Zvezo priznavajo tako moji in njegovi otroci, (skupnih nimava), in najini skupni prijatelji, premoženjske zadeve imava urejene. Zanima me, kako je v primeru, če partner umre. Ali sem upravičena do vdovske pokojnine, saj bi le-ta bila višja od moje? 

Glede pokojnine je partner predlagal in tudi svojim otrokom naročil, da sem upravičena do vdovske pokojnine, če bi se mu kaj zgodilo. Ali tak ustni dogovor zadostuje, ali je potrebno imeti to v pisni obliki? 

Hvala za odgovor in prijazen pozdrav,

Bralka

Imeli boste težave zaradi ločenega bivanja

Hvala za postavljeno vprašanje. Predvsem bi želel poudariti, da je pravica do vdovske pokojnine vezana na vnaprej določene zakonske pogoje in ni odvisna od volje posameznika. 

Ta pravica sicer v prvi vrsti pripada vdovcem oziroma vdovam, a v nekaterih posebnih primerih pripada tudi nekaterim osebam z drugačnim statusom, in sicer tudi zakoncu, čigar zakon je bil razvezan, pod pogojem, če ima tak zakonec po sodni odločbi oziroma po sporazumu pravico do preživnine in jo je užival do smrti zavarovanca, kot tudi osebi, ki je zadnje tri leta pred smrtjo zavarovanca živela z njim v življenjski skupnosti, ki je v pravnih posledicah izenačena z zakonsko zvezo (zunajzakonska skupnost), ali če je v taki skupnosti živela z umrlim zadnje leto pred njegovo smrtjo in je z njim kadarkoli imela skupnega otroka. 

Čeprav omenjate, da ste s partnerjem v partnerski zvezi že več kot 10 let, pa take (partnerske) zveze ne kaže enačiti z življenjsko skupnostjo. Kdaj gre za obstoj zunajzakonske (življenjske) skupnosti je sicer dejansko vprašanje, ki se presoja od primera do primera, sodna praksa pa je kot kriterij ponudila predvsem obstoj skupnega gospodinjstva, obstoj ekonomske skupnosti in tudi dejstvo, da osebi v očeh okolice veljata za osebi, ki dejansko živita v taki skupnosti (t. i. notornost skupnosti). 

Ker v vašem primeru obstajajo le nekateri elementi te skupnosti, ne pa vsi (s partnerjem denimo ne prebivata v skupnem gospodinjstvu), je precej vprašljivo, ali bi vam bila priznana pravica do vdovske pokojnine. Za kaj takega bi, kot rečeno, morala med vama obstajati (pravno trdna) zunajzakonska skupnost.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE