V zasebnem vrtcu na Vrhovcih so bivali otroci stari od 11 mesecev do 4 leta, zaposleni pa so jih, da se ne bi slišalo joka, prisilno umirjali tako, da so jih tesno povijali v rjuhe. Prizori na posnetkih razkrivajo, kako so otroka, tesno povitega tudi čez glavo, položili v posteljico in nanj položili vzmetnico. Otroke naj bi tudi prisilno hranili, če so hrano izpljuvali, so jim jo tlačili nazaj v usta, je za televizijo pojasnila vzgojiteljica. Kot je pojasnila, je bila ena od deklic trikrat ovita okoli glave in čisto rdeča, ko jo je našla. »Mislim, da bi se zadušila,« je dodala. Pri hranjenju pa je po njenih besedah lastnica zavoda otroka prijela na način, da se ta ni mogel premikati, mu tlačila hrano v usta in mu, če mu je šlo na bruhanje, tudi to potisnila nazaj. 

Ministrstvu za izobraževanje ugotavlja, da zavod Kengurujčki ni vrtec. Vsak javni in zasebni vrtec je namreč zapisan v razvid. Ocenjujejo, da je izvajalec varstva zavajal starše in kršil lepo število predpisov, ki določajo, pod kakšnimi pogoji se izvaja varstvo otrok. 

Na opozorila se niso odzivali 

Vzgojiteljica, ki je javno spregovorila o surovih dejanjih je v zavodu delala približno tri tedne, nepravilnosti pri obravnavi otrok pa opazila že v prvih dneh dela. Na njih je pričela opozarjati že v prvem tednu zaposlitve, ker je nihče ni upošteval in se ravnanje ni spremenilo, pa je pričela dogajanje snemati, saj je vedela, da bo potrebovala dokaze. Minuli teden je staršem otrok pokazala posnetke in jim povedala, kaj se dogaja, in skupaj so šli na policijo.  

S televizijsko ekipo so spregovorili tudi starši. Čeprav želijo ostati anonimni je ena od mamic pretresena razkrila, da je na posnetku, povita čez glavo in pokrita z vzmetnico njena 11-mesečna hčerka. »Moja hčerka, 11-mesečna deklica, je na tem najbolj srhljivem posnetku, kjer je zvezana z rjuho, tudi čez glavo, položena v posteljico in čez njo je bil dan jogi. Jaz zares ne morem še verjeti, da se je to zgodilo. Ne morem spati, odkar sem izvedela za te zlorabe. Upam, res upam, da ta zgodba ne bo pustila nobenih posledic,« je povedala. 


Otroke so prisilno umirjali in nanje polagali celo vzmetnice, da bi zadušili glasen jok. (Fotografija je simbolična. Vir: Shutterstock)


Otroci so na varnem 

Zadevo že preiskujeta policija in inšpektorat za šolstvo, kar so za STA potrdili na Policijski upravi Ljubljana in na ministrstvu za izobraževanje. Zavod je zdaj zaprt, saj so ogorčeni in močno prizadeti starši otroke že izpisali iz vrtca, navaja televizija, spletna stran zavoda in njihov Facebook profil pa tudi ne delujeta več. Se je pa STA javil predstavnik zavoda, ki je želel ostati anonimen. Kot zatrjuje, so sami zgolj nudili prostore vzgojiteljici, samostojni podjetnici, sicer novi najemnici, ki je varovanje otrok v teh prostorih prevzela v začetku septembra. Priznava sicer, da ji je lastnica zavoda včasih pomagala pri določenih »gospodinjskih« opravilih pri varovanju otrok, a zanika, da bi se kakorkoli neprimerno obnašala do otrok. Očitke je za TVS zanikala tudi sama. Predstavnik zavoda je za STA povedal še, da so imeli varstvo otrok v teh prostorih ob različnih vzgojiteljicah že od leta 2011 in da nikoli niso imeli nobenih pripomb niti pritožb. Po njegovih trditvah jih zaenkrat tudi ni obiskal še »noben pristojni organ«.

V Sloveniji je registriranih 108 javnih samostojnih vrtcev, 226 vrtcev pri osnovnih šolah, 88 zasebnih vrtcev in 337 varuhov predšolskih otrok. Starši, skrbniki ali rejniki otroka, v vrtcu pa svet staršev ali zaposleni delavci, lahko o nepravilnostih obvestijo Inšpektorat za šolstvo in dajo pobudo, da se v vrtcu opravi izredni nadzor. 

Zavod imajo v lasti Vrečarji 

Časopis Delo je medtem kontaktiralo edino osebo, ki jo spletni iskalnik še vedno ponudi kot kontakt za zasebno varstvo Kengurujčki. Gre za Aleša Vrečarja, ki pa trdi, da on o kakršnikoli uradni policijski preiskavi ne ve (še) nič in da jih (v zavodu) doslej niso obiskali še nobeni organi pregona. »Jaz sem gospe, ki je vodja zavoda zasebno varstvo Kengurujčki, zgolj oddajal prostor. Ona je pred tremi tedni najela vzgojiteljico, ki naj bi surovo ravnala z otroki. O tem, ali je res, bodo odločale pristojne inštitucije,« je povedal za Delo in dodal, da je vodja zavoda vzgojiteljice najemala prek pogodb za samostojne podjetnike. Njegove trditve o nevpletenosti v delovanje vrtca je časopis postavil na laž, ko je odkril, da je Vrečar lani na portal med.over.net sam objavil oglas, v katerem išče vzgojiteljico predšolskih otrok in se glasi: »Novo sodelavko iščemo izključno na način, da sodeluje z zavodom prek lastnega s. p. in ima pridobljeno ustrezno izobrazbo ter kvalifikacijo«

A priimek najemodajalca se na Ajpesu v zvezi z zavodom Kengurujčki, ki je opisan kot zavod za spodbujanje kreativne vzgoje, celostnega razvoja otrok ter otroškega varstva s sedežem na Igu, pojavi več kot enkrat. Kot družbenik zavoda, ki so ga v sodni register vpisali leta 2009 je navedena Branimira Vrečar, kot oseba, pooblaščena za zastopanje, pa Gregor Vrečar, ki naj bi bil po Ajpesu tudi lastnik subjekta. V kakšnih vezeh so vsi trije omenjeni Vrečarji zaenkrat še ni znano, so pa v javnost prišli podatki, da lastnica zavoda, ki se pred javnostjo ne želi izpostavljati, sploh ni imela dovoljenja za varstvo otrok, pač pa naj bi skrbela le za gospodinjska opravila, saj za varstvo in nego otrok nima ustrezne izobrazbe niti odprtega samostojnega podjetništva. 

Zasebni zavod Kengurujčki ni bil vrtec 

O nepravilnostih v zasebnem zavodu Kengurujčki je bil že v petek seznanjen tudi Inšpektorat za šolstvo in šport, obvestila jih je policija, ki je v minulem tednu prejela prijavo nepravilnosti. Istega dne so na inšpektoratu tudi uvedli inšpekcijski postopek, ki je zaradi zahtevnosti postopka še v teku. »Dokler omenjeni postopek še ni končan, zaradi občutljivosti zadeve in spoštovanja integritete otrok ne smemo in ne moremo komentirati omenjene zadeve,« so zapisali na ministrstvu za izobraževanje. Vodja sektorja za predšolsko vzgojo na ministrstvu za izobraževanje Vida Starič Holobar je za TV Slovenija dodatno pojasnila, da so šli inšpektorji še isti dan, ko so bili z zadevo seznanjeni, na kraj dogodka in zadevo obravnavajo prednostno. 

Starič Holobarjeva je opozorila še, da zavod Kengurujčki ni vrtec. Vsak javni in zasebni vrtec je namreč zapisan v razvid. Po njeni oceni je izvajalec varstva zavajal starše in »kršil lepo število predpisov«, ki določajo, pod kakšnimi pogoji se izvaja varstvo otrok. Dodala je še, da pred tem dogodkom prijav v zvezi s tem zavodom niso dobili. Na ministrstvu so pojasnili še, da je bila na naslovu, na katerem je svoje delovanje oglaševal zasebni zavod Kengurujčki, v register varuhov z odločbo dne 7. 4. 2015 vpisana oseba - varuh predšolskih otrok. Tudi oni so opozorili, da ni šlo za zasebni vrtec, temveč za varuha, ki samostojno opravlja dejavnost varstva otrok (kot s. p.). »V postopku je oseba izkazala izpolnjevanje vseh pogojev, zato je bila tudi vpisana v register varuhov,« so dodali. 


Vzgojni zavod na Vrhovcih je sedaj zaprt.


Starši, pozanimajte se! 

Ministrstvo je na svoji spletni strani sicer ravno danes objavilo tudi obvestilo staršem predšolskih otrok, v katerem opozarjajo, kako pomembno je, da si pred načrtovano vključitvijo otroka v vrtec oziroma varstvo pridobijo vse potrebne informacije. Informacije o prostih mestih v vrtcih, o razliki med programi v javnih in zasebnih vrtcih, o vrstah teh programov, o možnosti izbire med javnim ali zasebnim vrtcem ter različnimi programi, pa tudi o tem, kdo so lahko zasebni vzgojitelji ali varuhi predšolskih otrok in katere pogoje morajo izpolnjevati, objavljajo na spletni strani ministrstva, prav tako jih lahko starši pokličejo na telefonsko številko 01 400 54 92. Starič Holobarjeva je ob tem zatrdila še, da bi, če bi šlo za vrtec, vpisan v razvid, lažje izvajali nadzor nad dejavnostjo. »To je tista varovalka in staršem bi bilo za priporočiti, da se prej prepričajo, ali imajo izvajalci dovoljenja ministrstva za izobraževanje«.

Inšpektorat za šolstvo sprejema prijave 

Javnih samostojnih vrtcev je sicer registriranih 108, vrtcev pri osnovnih šolah 226, zasebnih vrtcev je 88, varuhov predšolskih otrok pa 337, na spletni strani navaja ministrstvo in pojasnjuje, da nadzor nad delom vrtcev, ki vključuje nadzor nad uresničevanjem zakonov, drugih predpisov in aktov, ki urejajo organizacijo, opravljanje predšolske vzgoje v vrtcih in namensko porabo javnih sredstev izvaja inšpektorat za šolstvo. Starši, skrbniki ali rejniki otroka, v vrtcu pa svet staršev ali zaposleni delavci, lahko o nepravilnostih obvestijo inšpekcijsko službo in dajo pobudo, da se v vrtcu opravi izredni nadzor. Inšpektor jih je dolžan obvestiti o vseh dejanjih, ki jih je opravil v zvezi s pobudo, in ukrepih, če to zahtevajo.