»Če se ne bi zatekla v vse delavnice, če ne bi imela knjižnice, kjer sem se ob poslušanju drugih in dajanju nasvetov zavedela tudi svojih problemov in jih čistila, če ne bi prebrala vseh tistih knjig, ki so mi koristile, se tudi jaz ne bi počutila koristno in ne bi začela rasti. Prišla sem do spoznanja, da tudi jaz lahko kaj delam. Saj tudi če si invalidsko nesposoben, kot sem zdaj jaz, še vedno obstajajo ljudje, ki potrebujejo pomoč, pogovor, potrebujejo, da jim kdo pomije krožnik, da se kdo igra z njihovimi otroki. Nisem nekoristna! Če nič drugega, lahko komu na glas berem. So ljudje, ki so ti hvaležni, če jim prebereš časopis.

Jaz sem končno našla svobodo, čeprav sem v zaporu. Osvobodila sem se svojih spon in partnerja. 

Tu sem se lepo zaposlila. Šla sem na vse božje delavnice, črpala sem vse, kar mi je bilo ponujeno, če se je le dalo. Spet sem začela peti, dvajset let nisem pela, sploh nisem poslušala glasbe. Spomini iz otroštva, ki so vmes izginili, so se vrnili. Vrnila sem si mamo, ko sem z njo spet spregovorila. Bila je jezna name, ker je rekla, da me je opozarjala, kaj in kdo je moj partner, jaz pa nič. Sama sem se morala 'fajn spečt, pa na rit priletet'. Ampak danes lahko rečem samo: 'Hvala, mama, ker si mi stala ob strani.'

Vsakogar skušam slišati in razumeti. Trudim se po najboljših močeh, ampak eni tega nočejo videti. Nočejo sprejeti, da jim je ponujena roka v plus, ne v minus. Je pa kar nekaj takih, ki vedo, da jim je bil zapor rešilna bilka. Dejanska osvoboditev. Jaz sem končno našla svobodo, čeprav sem v zaporu. Osvobodila sem se svojih spon in partnerja.

Zapor me je tudi naučil, da se moraš naučiti živeti s tem, kar imaš. Mama mi je vedno govorila: 'Pokrij se s tako veliko deko, kolikor si velika,' in prav je imela. Meni so pa ves čas noge ven gledale. Na žalost. Ampak danes sem srečna, da mi je deka prav in ne rabim skrbeti, ali mi bodo noge ven pogledale.« 


Preberite še izpovedi drugih začasnih stanovalk ženskega zapora na Igu. Luna sedi za zapahi zaradi goljufije, metadonska odvisnica Laura pa zaradi kraje.