Ne nazadnje tudi zato, ker so moški tako zelo zamočili, da so ženske začele hoditi  z ribami, se je pohecal Jimmy Kimmel, toda, šalo na stran, mojstrovina Gullierma del Tora je Oblika vode, ganljiva zgodba o ljubezni med nemim dekletom in morsko pošastjo, dve od najprestižnejših nagrad, za najboljši film in režijo – mimogrede, v kategoriji najboljšega režiserja je že četrto leto zapovrstjo slavil mehiški režiser.


Oblika vode, najboljši film, je prejela nagrado tudi za najboljšo režijo.


V igralskih kategorijah je slavila Francis McDormand, ki je prejela svoj drugi kipec, in sicer za Tri plakate pred mestom. V stranski vlogi je zmago po pričakovanjih odnesla Allison Janney (Jaz, Tonya), med moškimi pa sta oskarja osvojila Gary Oldman, za glavno vlogo v Najtemnejši uri, in Sam Rockwell za Tri plakate pred mestom.


Zmagovalna igralska štiriperesna deteljica


Najboljši scenarij je spisal Jordan Peel (Zbeži!), prirejeni scenarij pa James Ivory (Pokliči me po svojem imenu). Po zaslugi kategorije kratkega animiranega filma se je med oskarjevce zapisal tudi košarkarska legenda Kobe Bryant, saj je bil soavtor filma Dear Basketball, ki tematizira njegovo slovo od košarke. Dolgometražni animirani film minulega leta je Pixarjev Koko in velika skrivnost, poklon mehiški kulturi in tradiciji. Med tujejezičnimi filmi je slavila Fantastična ženska, mojstrovina iz Čileja, ki v domovini velja za kontroverzno Najboljši kratki igrani film je The Silent Child, kratki dokumentarni film Heaven is a Traffic on the 405, najboljši celovečerni dokumentarec je Icarus.


Kontroverzna, a vendarle zmagovalna Fantastična ženska


Oblika vode, ki je slavila skupno štirikrat (nominirana je bila sicer v 13 kategorijah), je zmagala tudi z najboljšo scenografijo, oskarja za posebne učinke pa je osvojila ekipa Iztrebljevalca 2049.

Najboljša izvirna skladba je Remember Me iz zmagovalca med animiranimi filmi Koko in velika skrivnost, najboljšo glasbeno podlago pa je ustvaril Alexandre Desplat v Obliki vode. Dvojno zmago pa je slavil Mark Bridges, za kostumografijo v Fantomski niti, še eno nagrado pa si je prisvojil na sami prireditvi: za najkrajši zahvalni govor na odru si je prislužil vodni skuter, ki ga je ob začetku dogodka zapeljivo predstavila Helen Mirren.


Kostumograf Mark Bridges si je po zaslugi najkrajšega zahvalnega nagovora prislužil še vodni skuter.


Kot rečeno, je podelitev potekala v duhu razodetij spolnega nadlegovanja, ki so se ga dotaknili tako voditelj Kimmel kot tudi nagrajenke, podeljevalke in druge udeleženke, denimo Ashley Judd,  Annabella Sciorra in Salma Hayek, ki so napovedale montažo, posvečeno iniciativi Time's Up in se poklonile vsem pogumnim ženska ter nezlomljivim dušam, ki se uspešno bojujejo proti predsodkom, povezanim s spolom, starostjo ali raso. V tradicionalnem segmentu In Memoriam pa se je Ameriška akademija filmskih umetnosti poklonila zvezdnikom, ki so nas zapustili v minulem letu, kot so Roger Moore, Sam Shepard, Jerry Lewis, Chuck Berry, Harry Dean Stanton in številni drugi.


Akademija se je tradicionalno poklonila zvezdnikom, ki so zapustili svet v minulem letu.