Onine zgodbe

600 N

Rodila sem se septembra leta 1989 v majhnem kraju na Severnem Primorskem. Starša sta me vzgajala v vljudnega otroka, se veliko ukvarjala z mano in mi pomagala na različnih področjih, le nekoliko preveč sta se bala, da se mi kadar koli ne bi kaj hudega zgodilo. Kot edinka sem dobila vse, kar sem si želela, hkrati pa tudi vso pozornost in neizrečena pričakovanja, ki jih kot edini otrok v družini lahko uresničim.

Od nekdaj sem želela izpolniti pričakovanja, biti všeč staršema, da bosta z menoj zadovoljna in da bom pohvaljena. Do leta 1998 sem bila normalen otrok, tega leta pa se je moje življenje zatreslo. Stara sem bila osem let in pri velikonočnem kosilu nas je prizadel močan potres. Sorodniki so tekli na balkon, zato sem v jedilnici ostala sama in se izjemno prestrašila. Tega dne sem postala obsedena s strahom pred ponovnim potresom, nisem spala ali se zadrževala v hiši, pridružil se je tudi strah pred temo in letenjem.

S puberteto sta prišla telesni in duševni razvoj. Imela sem nekaj kilogramov preveč, a glede na standarde normalno težo. Sovražila sem sistematske preglede, saj se je bilo treba sleči, zdravnica pa me je nagovarjala k hujšanju. Prav tako me je k hujšanju spodbujala mama, mi pomagala izbirati primerna oblačila, ki so prikrila moj nepopolni telesni videz, in mi skušala omejevati sladkarije. V sebi sem bila jezna, a sem se na kritiko vedno odzvala z jokom, saj sem se počutila slabšo od drugih. Težave so se začele po uri fizike, kjer sem morala za oceno maso pretvoriti v težo. Tehtala sem 60 kilogramov, kar je dalo 600 N, kar je postal moj vzdevek. Sošolci so me zafrkavali s tem izrazom, lepili so mi listke in mi pošiljali žaljiva sporočila. V tem obdobju je prišla tudi prva ljubezen in z njo razočaranje. Bila sem zaljubljena v tistega, ki mu nisem bila všeč, kar je dodatno zbilo mojo samopodobo. Kljub strahovom sem osemletko končala z odličnim uspehom in številnimi priznanji, kar pa mi ni prineslo zadovoljstva in ponosa.

V gimnaziji sem začela pretiravati z učenjem. Postala sem pozorna tudi na telesni videz in sprejela sem pomembno odločitev – shujšala bom. Začela sem z lahkimi malicami, izgubila nekaj kilogramov, kar je okrepilo motivacijo, in z jedilnika sem črtala vse več stvari. Prvič v življenju so prišle pohvale – od zdravnice, staršev in vrstnikov. Dieti sem pridružila telesno aktivnost, se vsak dan tehtala in nadzorovala izgubo kilogramov. Najraje sem bila sama doma in hodila gor in dol po stopnicah, da bi pokurila čim več kalorij, in ponoči na skrivaj telovadila. Oblekla sem lahko vse, čeprav s podobo nisem bila zadovoljna. V nekaj mesecih so stvari ušle izpod nadzora in shujšala sem na 37 kilogramov, kar je pomenilo minus 23 kilogramov, izpadali so mi lasje in izgubila sem menstruacijo. Hrane sem se bala, saj sem bila prepričana, da se bom že s koščkom jabolka zredila, v glavi se mi je pojavljala prejšnja telesna podoba, občutki žalosti in nesprejetosti, ki bi jih kilogrami prinesli nazaj. Prej so me vsi hvalili, zdaj pa so me začeli opozarjati, zato sem se zaprla vase. Prepričana sem bila, da mi bo nizka telesna teža prinesla zadovoljstvo s samo seboj, ki sem si ga tako želela.Anoreksija je postala moja prijateljica, opora in način reševanja težav, odmika od vsakdana, nadomestila je socialne stike in hobije. To je bilo tisto, na kar sem se oprla in kjer sem imela vse niti v rokah jaz. Manipulirala sem z okolico, zatrjevala, da jem tudi, ko sem hrano skrivala, in nikomur nisem pustila, da bi me stehtal in vedel, koliko v resnici tehtam. Jedla sem namaze in jih skrivaj s kruha brisala v prt. Ves čas sem bila hudo lačna, lakoto pa sem skušala blažiti z nezabeljeno zeleno solato, kumaricami in najmanjšim in najbolj pustim navadnim jogurtom. Nekaj časa sem svoj shirani telesni videz še uspešno prikrivala s širokimi otroškimi oblačili, kasneje pa ni šlo več in morala sem v bolnico. Zdravljenje je temeljilo predvsem na tehtanju in hranjenju. O svojih občutkih in strahovih nisem kaj dosti govorila, saj sem sprejela pravila sistema in se podredila, zato da bom pohvaljena in označena za ozdravljeno. Jemati sem morala antidepresive, ležati in se rediti. Če kdo ni jedel, so ga hranili na silo, z žlico v usta. Po štirih mesecih sem zaključila hospitalno obravnavo in psihiatrinja je podala jasna navodila, da mora mama prevzeti nadzor nad hrano in telesno težo. Sprejela sem pravilo in do konca srednje šole je za telesno težo in obroke skrbela družina.

Po končani gimnaziji sem odšla na fakulteto in morala prevzeti skrb za obroke. V novem okolju, z novimi pritiski in izzivi, ki jih je fakulteta prinesla, sem potrebovala prav tisti znani občutek nadzora, da zmorem imeti stvari pod kontrolo. Bila sem pridna študentka, nikoli nisem padla na izpitu, pretiravala sem s študijem, ki je zapolnjeval večino prostega časa. Nikoli si nisem vzela časa zase, pri čemer se je veliko ljudi spraševalo, kako pravzaprav vse skupaj zmorem. Zmogla pa sem zato, ker sem imela anoreksijo. Dajala mi je občutek moči, nadzora, dvigovala samopodobo tudi v najbolj stresnih obdobjih. Imela sem svoj mali svet, ki se je vrtel okoli hrane in telesne teže. Iz nje sem črpala voljo in energijo, vse do diplome, ko je prišlo do ponovnega hudega padca telesne teže in zloma, spoznanja, da potrebujem spremembo okolja. Tako sem sprejela odločitev, da se odselim od doma, in prišla v Ljubljano. Globoko v sebi sem čutila, da sem izbrala smrt. Zavedala sem se, da temu nisem kos. Poiskala sem nekaj terapevtov, a stvar se je zdela vse bolj nerešljiva, po osmih letih že kronična. Občutek, da moje življenje usmerjajo drugi, je zamenjal občutek, da ga usmerja anoreksija. Prišlo je spoznanje, da ni strokovnjaka na tem svetu, ki mi še lahko pomaga, ostane mi torej le boj za preživetje. Tistega dne sem sedela na tleh dnevne sobe, se zavedala bede in dna, da bolj navzdol sploh ne morem več. S 35 kilogrami sem odprla vrečko piškotov in jo pojedla. Preplavil me je občutek strahu, krivde, gnusa, kmalu za tem pa občutek moči in pogled psa, ki je sedel poleg mene. Pogledala sem ga nazaj, tistega dne sem se odločila za življenje.

Okrevala sem brez terapije, antidepresivov, psihiatrov in terapevtov, ves čas sem živela in jedla sama. V desetih mesecih sem pridobila deset kilogramov in premagala anoreksijo. Danes ne čakam več, da me pohvalijo drugi, sreče ne iščem v popolnih merah, ampak v sebi, v glasbi in v naravi, kjer življenje poteka brez zavestnega nadzora. Najpomembnejša odločitev je bila ločitev od anoreksije, ki je bila potrebna za to, da sem odrasla. Ni bila napaka, bila je strateška odločitev, ki je pomagala preživeti hude stiske in zatreti strahove, bila je življenjska šola. Po štirih letih sem se odločila, da bi izkušnjo rada predala naprej, in postala prostovoljka in podpora osebam, ki trpijo za motnjami hranjenja.
Danes delujem v društvu, kjer izvajamo različne aktivnosti in se borimo proti tej epidemiji sodobnega časa.

Nagradna igra

Glasujem za svojo najljubšo Onino zgodbo

Drage bralke in spoštovani bralci, glasujte za zgodbo, ki vas je najbolj prevzela. Izberite Onino zgodbo 2017. Upoštevali bomo vse elektronske glasovnice, ki jih boste elektronsko oddali in potrdili do vključno petka, 11. avgusta 2017 do polnoči. Prešteli jih bomo in ugotovili, katera je najzgodba leta 2017, dvajset srečnežev, ki so glasovali pa tudi nagradili. Še opomba: za posamezno zgodbo lahko glasujete le enkrat. Ob glasovanju boste na vaš elektronski naslov prejeli sporočilo za potrditev sodelovanja.

Podarjamo 20 praktičnih Oninih nagrad

VAŠI PODATKI

* S podpisom in oddajo tega kupona ste izrazili strinjanje, da sodelujete v spletnem glasovanju. S potrditvijo prejemanja elektronskih sporočil s področja tiskanih in digitalnih produktov družbe Delo d.o.o. ste se strinjali, da vam posredujemo ponudbe in ugodnosti, ki jih pripravljamo pri naših tiskanih in digitalnih produktih. Za izvedbo spletnega glasovanja in tudi za posredovanje elektronskih sporočil bo Delo d.o.o., Likozarjeva 1, Ljubljana, vaše posredovane osebne podatke obdelovalo v skladu s Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov (GDPR) in nacionalno zakonodajo s področja varstva osebnih podatkov. Vaše osebne podatke bomo obdelovali zgolj toliko časa, kolikor je potrebno za dosego namena, za katerega so bili zbrani. V primeru izvedbe spletnega glasovanja bo to vse do njegovega zaključka. Če ste podali soglasje za prejemanje elektronskih sporočil, bomo vaše osebne podatke obdelovali, dokler svojega soglasja ne prekličete. Preklic prejemanja elektronskih sporočil lahko izvedete kadar koli, najlažje tako, da v elektronskem sporočilu kliknete polje »odjava« ali nas o preklicu obvestite na dpo@delo.si ali Delo d.o.o., Likozarjeva 1, Ljubljana. Vaši osebni podatki se ne posredujejo nikamor. V stik z njimi bodo prišli le pogodbeni obdelovalci pri obdelavi, vendar morajo spoštovati pravila in zahteve Dela d.o.o. za ustrezno obdelavo osebnih podatkov. Če želite od nas dobiti kakršne koli informacije v zvezi z obdelavo svojih osebnih podatkov, kot npr. vpogled, izvesti morebitni popravek ali izbris, prenos, omejiti obdelavo podatkov ali obdelavi ugovarjati, nam to lahko sporočite s spletnim obrazcem na https://info.delo.si/gdprsoglasje ali pisno na naslov Delo d.o.o., Likozarjeva 1, Ljubljana. Na vašo zahtevo bomo odgovorili kar najhitreje, vsekakor pa ne pozneje, kot je dovoljeno. Če ne boste zadovoljni z našimi odgovori v zvezi s svojimi pravicami glede varstva osebnih podatkov, imate možnost vložiti pritožbo pri nadzornem organu, ki je informacijski pooblaščenec, Zaloška 59, 1000 Ljubljana, 01 230 97 30 in gp.ip@ip-rs.si.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE