Milena Miklavčič

Ogromno žensk v zvezi igra vse življenje

Z Mileno Miklavčič, izjemno priljubljeno svetovalko za ljubezenske in družinske odnose ter pionirko raziskovanja spolnih praks Slovencev nekoč in danes, se je vedno zanimivo pogovarjati. Poleg modrosti sta njeni posebni odliki sočutje in neposrednost, ki se ne izključujeta.

Milena, z nasveti pomagate ne le bralcem Nedela, menda ste tudi odlična opora bližnjim. Kovačeva kobila le ni vedno bosa?

(Nasmeh.) Ni bosa, je pa res, da je reševanje stvari doma veliko težje, ker so hkrati prisotna še močna čustva – ljubezen, sočutje, pa tudi jeza, nestrpnost ...

Današnji moški v srednjih letih so v izkazovanju čustev prav tako še vedno precej štorasti. Ženske, ki so obsedene s t. i. ljubiči (ljubezenskimi romani, op. a.) in turškimi nadaljevankami, pa imajo nerealne predstave o tem, kako ti partner pokaže naklonjenost. 

Strah?

To niti ne. Strah me je le, da bi me narobe razumeli. Kadar svetuješ komu, ki ga osebno ne poznaš, je po svoje laže, saj si osredotočen le na problem, ki ga ima. Vsakemu povem, da so končne odločitve v njegovih rokah.Na težave gledate bolj razumsko, ne le čustveno?

(Pokima.) Najteže je iti prek čustev. Primer: za zadnjega Božička je moj šestletni vnuk prejel manj kot sosedov fantek. Pa je prišel k meni in rekel: »Babi, jaz te ne maram, ker mi nisi dala toliko daril, kot jih je dobil on!« Zabolelo me je srce. »Glej,« sem mu rekla, »vsako jutro, preden greš v šolo, te objamem. Razmisli, kaj je več vredno – to ali igrače? Sam se odloči!« Zvečer še ni vedel odgovora, šele zjutraj je pritekel k meni: »Babi, naj te objamem, to je res več vredno kot tiste kocke!« To, Katja, je tisto najteže – počakati, potrpeti – brez čustvenega izsiljevanja! Otrok si takšne stvari zapomni za vse življenje in bo znal v odraslosti pretehtati, ali je bolje imeti nov avto ali nekoga, ki te ima rad, ter ne nazadnje z manj muke reševal tudi nesoglasja v partnerstvu.

V vsakem primeru je dobro, če najdemo izbranca v približno isti generaciji. Tedaj je večja verjetnost, da boš imel podobne vrednote, izkušnje in pogled na svet. 

Tipične prelomnice, ki lahko par spravijo na preizkušnjo, so bolezen, smrt v družini, rojstvo otroka, izguba službe, prevara. Kaj od tega je najbolj usodno?

Kadar pozabimo, da se moramo ob preizkušnjah pogovarjati, je vsak razlog, ki ga maček na repu prinese, dober za nesoglasja. Ne razpravljajmo s prijateljicami, s facebookom, pogovarjajmo se s partnerjem! To je temelj za ohranjanje bližine. Ni problema, ki ga dva ne bi zmogla rešiti skupaj prav s pomočjo pogovora!

Verjetno pri tem nimate v mislih pogovora o tem, ali je denimo Peter Prevc skočil dovolj dobro ter koliko je imel pri tem veter?

Seveda ne, to je čvek, kramljanje, včasih nerganje, t. i. small talk. Načeloma ni s tem nič narobe, težava pa nastane, če par večinoma komunicira tako. Pogovarjati se je treba o sebi, o dvojini! Mar ni lepo, da se primeš za roko ter drugega opogumljaš, naj pove, kar mu leži na duši? Sodeč po pismih, ki jih prejemam, si mnogo parov ne upa partnerju povedati niti tega, kje naj jih poboža, ko imajo spolne odnose, kaj šele zaupati, v kakšnem čustvenem stanju so v resnici. Zanimivo je, da ženske danes še teže izražajo čustva kot moški. Veliko bolj so zavrte, ker v nasprotju z moškimi bolj komplicirajo.Po naravi smo bolj čustvene, pa vendar to svojemu najdražjemu najteže povemo? Zakaj?

Želimo si biti popolne oziroma ostati takšne, kakršne nas je spoznal. Ogromno žensk v zvezi bodisi z možem bodisi ljubimcem igra vse življenje. Nikoli niso resnične, pristne. Nato se te igre naučijo njihove hčerke, pa vnukinje. Ljudje se začno pogosto šele na stara leta zavedati, kako redko so bili iskreni. Potem poskušajo babice nadomestiti zamujeno vsaj pri vnukinjah, a ponavadi zamudijo vlak. Deklica mora biti deležna pravih vzorov že v starosti dveh, treh let, ko začne vpijati anomalije okoli sebe. Naj še enkrat ponovim: ljudje se premalo pogovarjamo in preveč igramo. Tudi prijateljice med seboj so redko iskrene. V njihovi komunikaciji je ogromno floskul, bahanja. Redko katera pove, kaj jo zares teži. To je včasih grozljivo.

Ženske znamo biti lisice, bolj intrigantske in vešče igranja žrtve, da se drugim zasmilimo. Žal je takšno manipuliranje za marsikatero ne le cilj, temveč tudi odskočna deska do uspeha, napredovanja. 

Reciva še kakšno o t. i. krizi srednjih let, ko naj bi bilo povsem običajno, da se moški začno ozirati za drugimi ženskami, željni potrditve. Kot ste že povedali, podobno počne tudi vse več žensk. Ali so določena leta, ko se zaveš, da nisi več v rosnih dvajsetih, res opravičilo za varanje?

Res je, zdaj so se vloge celo zamenjale in ženske varajo pogosteje kot moški. Tukaj sva spet pri točki ena – varanje in druge težave v partnerstvu se dogajajo tam, kjer ljudje živijo drug mimo drugega. Današnji moški v srednjih letih so v izkazovanju čustev prav tako še vedno precej štorasti. Ženske, ki so obsedene s t. i. ljubiči (ljubezenskimi romani, op. a.) in turškimi nadaljevankami, pa imajo nerealne predstave o tem, kako ti partner pokaže naklonjenost.

Da ti bere misli, je sočuten, darežljiv in ugane, kaj bo tvoj naslednji korak, preden ga sploh narediš.

(Se razhudi.) Ah, dajte, no, to ni hec! Moža imam že 46 let in dvomim, da mi je enkrat samkrat bral misli. (Nasmeh.) Pa če mu jih postrežem na krožniku, jih bo težko videl, vendar to ne pomeni, da je slab. Stvari razume drugače. Vedno ko poskušam razumeti določen odnos, se spomnim na šalo o tem, da imajo ženske petdeset zahtev v zvezi z moškim, kakšen mora biti, da bodo srečne z njim; moški imajo v partnerstvu le tri zahteve: golo žensko, zaboj piva in pico. Seveda ne smemo jemati zadev čisto dobesedno, a smo tam nekje.Ja, težko je razumeti, da je tako preprosto.

Moški so pač takšni. Ženske ne bi smele nasedati lažnivim pravljicam, saj prav zaradi teh v zvezi nastane ogromno anomalij. Te pa v skladu s pregovorom, da je sosedova trava vedno bolj zelena kot tvoja, seveda niso od včeraj. Res ne vem, zakaj se tako čudimo, da gre narazen že vsak tretji par.

Katera je formula za uspeh partnerstva na dolgi rok? Ali drži, da se je najpametneje poročiti, ko si še zelo mlad, bolje pa se obnese zveza z malo starejšim moškim?

V vsakem primeru je dobro, če najdemo izbranca v približno isti generaciji. Tedaj je večja verjetnost, da boš imel podobne vrednote, izkušnje in pogled na svet. Načeloma sem prav tako proti temu, da je ženska v zvezi precej starejša od moškega, saj si v boju za ohranjanje mladostnega videza pogosto nakoplje celo dramo. A včasih izjeme potrjujejo pravilo. (Smeh.)

Kadar ženska že pred zvezo ve, da je on vdan pijači in kockanju, naj ga pusti, še preden se med njima razvije kaj resnega. Pijanec se spreobrne, ko se v jamo zvrne. Zakaj bi se šle loterijo in upale, da bo ljubezen vendarle premagala zlo? 

Ali je pametno, da ima par vsaj en skupen konjiček?

Ni nujno. Zadostuje že, da imata oba rada družino in otroke, urejen dom. Za dobro zvezo je zelo pomembno, da drug drugemu dopuščata svobodo. Z možem imava vsak svoje konjičke in zaradi njih ne tečnariva drug drugemu. V zakonu je zelo pomembno, da imaš svoj mir in se posvečaš stvarem, ki so ti ljube.

Pogosto slišimo, da je za razhod para kriva v prvi vrsti tašča ali sama snaha ali prijateljica. Smo ženske zares glavne razdiralke ali so vendarle moški prvaki v razdiranju?

(Nasmeh.) Ženske znamo biti lisice, bolj intrigantske in vešče igranja žrtve, da se drugim zasmilimo. Žal je takšno manipuliranje za marsikatero ne le cilj, temveč tudi odskočna deska do uspeha, napredovanja. Takšne posameznice redko prevzamejo odgovornost za svoje napake. O svoji tašči lahko povem, da je bila krasna ženska, sama pa sem bila, vsaj na začetku, zelo zoprna snaha.Lepo, da to priznate. Ste to doumeli, ko ste sami postali tašča?

Bila sem zelo dobra učenka. Tašča je bila polna naravne modrosti. Namesto da bi me zmerjala, opravljala in mojemu možu čvekala, kakšna sem, mi je rekla: »Milena, pridi, bova skupaj spili kavo in se pomenili!« Vse sva sproti predebatirali na štiri oči. Prav po njeni zaslugi sem laže sama ugotovila, kdaj sem naredila kakšno napako. Tudi zdaj se trudim biti v odnosih z bližnjimi takšna, kot je bila ona.

Ali prav zavezništvo med snaho in taščo bistveno vpliva na srečo ne le v partnerstvu, temveč vsej družini?

Zagotovo. Seveda sem si sprva mislila: »Kaj mi bo pamet solila kmečka ženska, meni, učiteljici!« (Nasmeh.) Ona je imela v sebi tako veliko ljubezni.

Slovenke smo posebej nagnjene k temu, da si želimo biti matere Tereze z misijo reševanja moškega njegovih zablod. 

V vaškem okolju je še vedno skrite veliko modrosti, na katero v mestih pozabljamo.

Verjetno res. Vse življenje se držim pravila: Tisti, ki je starejši in ima več izkušenj, mora biti tudi pametnejši. Snaha je ponavadi prestrašena, negotova; morda je tudi zato popadljiva kot mlada mačka. Kadar je med njima kaj narobe, snaha ni nikoli toliko kriva kot tašča. To trditev lahko petkrat podčrtam.

Koliko pa na zvezo vplivajo odvisnosti? Pravijo, denimo: za ločitev je bil kriv alkohol – verjetno res eden najhujših uničevalcev ljubezni v naši deželi – ali droge ali zasvojenost s seksom.

Te vrste odvisnosti so v Sloveniji zelo specifične. Slovenke smo posebej nagnjene k temu, da si želimo biti matere Tereze z misijo reševanja moškega njegovih zablod. Kadar ženska že pred zvezo ve, da je on vdan pijači in kockanju, naj ga pusti, še preden se med njima razvije kaj resnega. Pijanec se spreobrne, ko se v jamo zvrne. Zakaj bi se šle loterijo in upale, da bo ljubezen vendarle premagala zlo?Torej je iz zveze z odvisnikom pametneje oditi, kot se z njim starati? To je pravzaprav protirugljevsko razmišljanje.

Drži. Predpostavka, da bo odvisniku prav z ženino ljubeznijo uspelo premagati odvisnost od alkohola, je večinoma larifari. Tudi če se mož po težavnem odvajanju nikoli več ne pritakne pijače, partnerica vse življenje živi v strahu, s stalnim občutkom nelagodja.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE