Svetovna zveza združenj turističnih vodnikov je že leta 1990 današnji dan, 21. februar, razglasila za mednarodni dan turističnih vodnikov. Iniciativa se je od 15 držav, ki so sodelovale prvo leto, kmalu razširila povsod po svetu. Namen je čim več ljudem približati odkrivanje predvsem lokalnih lepot. 


Šuštarski most v Ljubljani


Slovenski turistični vodniki in organizacije bodo danes izvedli kar 50 raznolikih brezplačnih vodenj, večina bo krajše narave, potekala pa bodo v slovenskem jeziku. Pomislili pa so tudi na migrante, saj si na Turistični zvezi Slovenije želijo, da tudi oni spoznajo in vzljubijo okolje, kjer so nastanjeni. Tako bodo za tujce prilagojena tri vodenja v Ljubljani, eno pa v Logatcu. V prestolnici bo nekaj posebnega tudi brezdomsko vodstvo, Kralji ulice bodo radovednim namreč razkrili mnogokrat prezrte prizore Ljubljane. 


Lent, Maribor 


A brez skrbi, pestro ne bo le v prestolnici in večjih mestih (Maribor, Celje, Koper, Piran, Bled, Bohinj), pobližje bo mogoče spoznati tudi turistično manj izpostavljene kraje, kot so recimo Cerklje na Gorenjskem, Grosuplje, Ilirska Bistrica, Jesenice, Logatec, Medvode, Krško, Podbrdo, Baška grapa, Sevnica, Vrhnika ter Vače. Vsa brezplačna vodenja in aktivnosti lahko odkrijete na spletnem seznamu Turistične zveze Slovenija


Celjski Stari grad


V luči praznovanja bo zopet aktualno vprašanje deregulacije poklica turističnega vodnika. Ministrstvo za za gospodarski razvoj in tehnologijo je namreč pred kratkim predlagalo zakon o spodbujanju turizma, ki bi odpravil pogoj, da mora turistični vodnik za pridobitev licence in opravljanje poklica prestati izpit. Na ministrstvu so namreč mnenja, da trendi na področju turizma narekujejo več nišnih produktov, turisti pa si želijo fleksibilnejših vodstev, ki jih lahko izvajajo tudi strokovnjaki za kulinariko ali poznavalci drugih področji. Turistični vodniki Slovenije so ob tem jasno zasedli svoje stališče, da turističnega vodstva pač ne more izvajati kar vsakdo. "Turistični vodnik je eden od nosilcev trajnostnega razvoja v turizmu ter je podaljšana roka promocije območja, regije in ima s tem eno izmed vlog ambasadorja države,"so opozorili v odzivu, danes pa bodo z najrazličnejšimi vodenji zagotovo dokazali prav to. 


Blejski otok