Letošnja pomlad nas je presenetila zgodaj, po ledeno mrzlem januarju je že marec postregel s soncem, pričakovanji in metulji. Po poročanju Agencije RS za okolje je bila večina dni marca 2017 v Sloveniji znatno toplejša od dolgoletnega povprečja. Padavin je bilo malo, manj kot polovica od številk povprečja, dežne kaplje je nadomestilo sonce: preživeli smo kar 200 sončnih ur, torej petino več, kot po navadi. Enake razmere so bile povsod po Evropi, skoraj v vseh državah so namerili precej višje temperature od povprečnih.


PREBERITE TUDI: Katero cvetje poklanja Feri Lainšček? Pomlad je, tokrat z zamudo, obiskala tudi Japonsko, prav v tem trenutku v intenzivnem cvetenju uživa prebivalstvo Tokia in drugih predelov, kjer rastejo znamenite češnje. Čeprav se je sezona češnjevih cvetov uradno začela 21. marca, so morali odprtje parkov in templjev, kjer je češenj največ, zaradi mraza malce prestaviti. Prejšnji torek so temperature končno poskočile dovolj visoko, da so se odprli tudi cvetovi oziroma sakura, kot jih imenujejo Japonci.


PREBERITE TUDI: Previdno s sadikami!Cvetenje češenj na Japonskem jemljejo izredno resno. Napovedovalci vremena zbirajo opazovalne podatke skoraj 10.000 dreves po državi, da lahko točno napovejo, kdaj bo nastopil trenutek cvetenja. V aprilu se na Japonsko redno zgrinjajo trume turistov, ki se želijo, vsaj enkrat v življenju, potopiti v belo rožnato omamo. Ko končno napoči cvetenje, je čas za hanani, posedanje pod krošnjami in opazovanje cvetov.