Koga Američani najbolj občudujejo? Kot razkriva slovita anketa Gallupovega inštituta, je to zdajšnji predsednik Barack Obama – a nič ne de, če ta odhaja iz Bele hiše, kajti že na drugem mestu je bodoči prvi mož ZDA, Donald Trump.

Prvi je prepričal 22 odstotkov sodelujočih, 15 odstotkov pa si je prislužil novoizvoljeni predsednik. Obama je tako slavil največjo priljubljenost že devetič zapovrstjo, velika zmagovalka ankete pa je zanesljivo Hillary Clinton, sicer vnovična poraženka predsedniških volitev, a med damami po oceni Gallupovega inštituta najbolj občudovana – že 21.! Drugo mesto si je prislužila zdajšnja prva dama Michelle Obama, tretja je nemška kanclerka Angela Merkel s tremi odstotki, četrto in peto mesto pa zasedata kraljici pogovornih oddaj, Oprah Winfrey in Ellen DeGeneres. Med deseterico priljubljenih dam so še kraljica Elizabeta II., mlada aktivistka Malala Jusufzaj, nekdanja zunanja ministrica ZDA Condoleeza Rice, senatorka Elizabeth Warren in nekdanja guvernerka Aljaske, zloglasna Sarah Palin.

Za Trumpom, ki si je pot do prepoznavnosti pogosto utiral z umazanim in namazanim jezikom, je na tretjem mestu najbolj spravljiv na seznamu, papež Frančišek, na lestvici pa so še v ospredju senator Bernie Sanders, nekdanji predsednik Bill Clinton, računalniški mogul Bill Gates in pa novoizvoljeni podpredsednik Mike Pence.