Brez primernega prehranjevanja in življenjskega sloga lahko pozabimo na izboljšanje. Kdor ne mara radikalnih sprememb, naj za začetek kar najbolj omeji uživanje alkohola, količino popite kave pa na eno do največ dve skodelici dnevno, a po možnosti naj bo brez sladkorja. Prav ta je tisti, ki ga kandida obožuje. Pozoren je treba biti na navidezno povsem nedolžna živila v hladilniku in shrambi, ki jih pogosto uživamo, denimo omake, namaze in podobno procesirano hrano, saj vsebujejo ne le sladkor, temveč tudi ogromno drugih škodljivih dodatkov. Pri sladkorjih sicer ni odveč poudariti, da ni vsa hrana sladkega okusa škodljiva. Vsake toliko je celo priporočljivo, da posežemo po svežem sadju. Pri tem naj nas seveda vodi zmernost.Načrt za izstradanje kandide

Pri oblikovanju bolj zdravega jedilnika se zgledujmo po mediteranski dieti oziroma prehrani z veliko zelenjave pa tudi mesa s poudarkom na piščancu ter s svežimi ribami, jajci in jogurtom. Zagotovo ne bomo zgrešili, če pri pripravi jedi vsakodnevno izbiramo svežo zelenjavo vseh barv in okusov, kot so rdeče zelje, beluši, korenje in krompir. Naturopat Eric Bakker priporoča, naj bo vsako spreminjanje prehrane postopno, trajajoče vsaj mesec, sicer bomo imeli prebavne težave. Kdor uspešno sledi novemu prehranskemu načrtu, bo preveč razbohoteno kandido dobesedno izstradal. Vsaj za določeno obdobje – nekaj tednov – je pametno zmanjšati vnos mlečnih izdelkov, posebno homogeniziranega kravjega mleka, čokolade, arašidov pa banan, pomaranč oziroma vseh potencialno alergenih živil, ali se jim celo popolnoma izogibati. Vprašljiv je živež, ki pride na prodajne police iz daljnih krajev in je zaščiten s sredstvi, ne najbolj prijaznimi do zdravja.

Brez naspanosti ne bo uspeha

Po opisanem razstrupljanju je treba telo okrepiti s prehrano in dodatki, ki jih zloglasna horda kvasovk pa tudi bakterij ne mara. To so predvsem česen, origano, kokosovo olje in klinčki. Prvi oplemeniti večino jedi, od juh do solat, omak in prikuh ter mesa. Origano je podobno uporaben, medtem ko kokosovo olje in klinčki niso nekaj, kar bi bili v našem okolju vajeni uživati vsak dan.Eric Bakker poudarja, da najtežji del vojne s kandido v resnici ni spreminjanje prehranskih vzorcev, temveč sledenje pravemu življenjskemu slogu: »Posebna prehrana vsekakor je pomembna, a po mojih izkušnjah imajo ljudje več preglavic s tem, kako spremeniti vsakodnevno vedenje in ravnanje na vseh področjih življenja. Življenjski slog najbolj vpliva na imunski in hormonski sistem, zato zadeva kar tri četrtine uspešnega izkoreninjenja preveč razmnožene kandide. Kakšno korist imaš od tega, če čez dan počasi in uživaško ješ zares vrhunsko hrano, potem pa greš spat šele ob enih zjutraj, medtem ko zreš v svoj ipod? Vzoren jedilnik ti prav tako ne pomaga kaj dosti, kadar si v slabem razmerju oziroma kar naprej doživljaš veliko negativnega stresa.« Pri tem je treba izpostaviti pomembno dejstvo, da po statistiki ljudje premalo spimo, kar zagotovo ne vpliva dobro na prebavo in presnovo.

Redna vadba, takoj zdaj!

Brez pravega ravnovesja oziroma jasno postavljene meje med službo in domom zagotovo ne gre. Kdor se premika le izpred službenega zaslona do tistega doma, naj ne tarna, če ima težave s kandido. Prav čas zase in sprostitev sta namreč ključna tako za dobro prebavo kot krepitev in dolgoročno pripravo telesa za vse nove izzive. Poleg pomanjkanja spanja nas stran od uspeha vodi premalo gibanja. Po Bakkerjevem prepričanju redna vadba bistveno pripeva k temu, da si opomoremo od kandide, zato vsem polaga na srce: »Če se trenutno premalo posvečate rekreaciji, to spremenite takoj zdaj!« Dodaja še, naj se izogibamo vsemu, kar nas spravlja v slabo voljo, in imamo odprte oči za vse lepo, dobro in spodbudno.