Mednarodna kampanja za jedrsko razoroževanje Ican je nagrado dobila za »prizadevanja za osveščanje o katastrofalnih humanitarnih posledicah uporabe jedrskega orožja«, je danes v Oslu sporočil Nobelov odbor. Ican s sedežem v Ženevi sestavlja skupnost nevladnih organizacij iz okoli sto držav. V zadnjem desetletju opozarja na nevarnost jedrskega orožja in si prizadeva za njegovo globalno prepoved.Med nominiranimi so bili še sirske Bele čelade, kongovski zdravnik Denis Mukwege, zaprti savdski bloger Raif Badavi ter žvižgača Julian Assange in Edward Snowden. Neimenovani državljan ZDA je nominiral tudi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki Severni Koreji odkrito grozi z vojaškim posredovanjem, za njegova prizadevanja za mir z »ideologijo moči«. Med kandidati so bili tudi nemška kanclerka Angela Merkel, igralec in glasnik varovanja okolja Leonardo DiCaprio, pokojni britanski glasbenik David Bowie in papež Frančišek.


Kazuo Ishiguro


Včeraj je Nobelovo nagrado za literaturo prejel britanski pisatelj Kazuo Ishiguro. Švedska akademija je med drugim zapisala, da so teme, s katerimi se Ishigura najbolj povezuje, spomin, čas in samoprevare. Njegovo pisanje zaznamuje zadržan izraz, ki je neodvisen od dogajanja, o katerem piše. »To je izredna čast, predvsem zato, ker pomeni, da stopam po korakih največjih avtorjev, ki so doslej živeli, kar je izjemna pohvala,« je povedal Ishiguro. Lani je Nobelovo nagrado za literaturo prejel ameriški glasbenik Bob Dylan.


Eden od dobitnikov Nobelove nagrade za kemijo Richard Henderson.


Nobelovo nagrado za medicino so prejeli ameriški znanstveniki Jeffrey C Hall, Michael Rosbash in Michael Young za odkritja v zvezi s 24-urnim ciklusom aktivnosti telesa. Tudi Nobelova nagrada za fiziko je šla v roke trem znanstvenikom iz ZDA za prvo neposredno potrditev obstoja gravitacijskih valov, dobili so jo Rainer Weiss, Barry Barish in Kip Thorne. Trojica znanstvenikov pa je dobila tudi nagrado za kemijo, Švicar Jacques Dubochet, Američan Joachim Frank in Britanec Richard Henderson so bili nagrajeni za razvoj revolucionarne metode za določanje strukture biomolekul v raztopinah. V ponedeljek sledi še razglasitev, kdo bo dobil Nobelovo nagrado za ekonomijo.