Njena neposrednost nenehno preseneča, tako mi je med dopisovanjem o vsebini intervjuja pred srečanjem jasno zapisala, da ni več »uporniška nuna« in naj grem kar drugam, če želim hraniti ljudi z določenimi emocijami; vem, da je imela v mislih tiste predstavnike medijev, ki ljudem kot okusen zalogaj ponujajo kup nizkih strasti. A prav ta svoboda, ki preseneča in presega ustaljene družbene vzorce, jo je pripeljala na prostost. Prostost življenja. 


Torej vas ničesar ne smem vprašati o preteklosti? To bo težko, vendarle smo vas javno spoznali kot Vido redovnico.

Lahko me, a ne samo o tem. Resnično me moti, da v meni novinarji vidite samo tisto Vido, kot da življenje, ki ga zdaj živim že dvajset let, ne bi bilo tako zanimivo. Kar sem nekoč bila, je ostalo v arhivih, to je zgodovina, preteklost. Jaz nisem več tista »uporniška nuna«, sem ženska prihodnosti.

Ljubezen do življenja, do resnice in vzvišenega. To je bilo v meni že kot majhni deklici in to je preživelo, zato sem, kar sem. 


Dobro, torej poveživa za začetek sedanjost in preteklost. Vas kdaj v tem času, ki je tako hrupen, brzeč in pogosto površen, zamika, da bi se vrnili v samostan?

Ne. Ugotovila sem pa tudi fizika me je tega naučila, da čas kot mehansko merjenje ne obstaja in je stvar uma. V vsakdanjem življenju se mudi tistim, ki imajo naglico v glavi, ker se bojijo, da jim bo kaj ušlo, ker bežijo, ves čas nekaj dosegajo, dokazujejo. Moja mantra je, da se življenju nikoli ne mudi. Že davno sem se odločila, da ne bom živela z mentalnimi ritmi, zahtevami, pričakovanji, pogojenostmi. Kultura in mediji nas silijo, da smo brezhibni, učinkoviti, a to je navadno suženjstvo, to zame ni življenje. Tisto, kar mi je prej dajal samostan, si ustvarim kjer koli, doma. 

Če želiš biti po stereotipu dobra mati, žena, gospodinja, sodelavka, potem kar po vrsti izgubljaš sebe. Pričakovati, da boš v vsem za vse dober, ni realno.  


Pa so razmere v samostanu vsaj malo bolj omogočale, da si prihajal bliže k sebi, k tistem koščku božjega?

Tam imaš čas za molitev, meditacijo, obrede, petje, sprehode, obroke. Kaj bo vsebina teh koščkov časa, pa je odvisno od tvoje notranjosti. Ti lahko uradno meditiraš ali smrčiš ali pa erotično fantaziraš in oni mislijo, da si v ekstazi. Je lagodno, to lahko rečem, vendar te tudi poleni in nikamor ne pripelje. 


Celoten pogovor preberite v marčevski reviji Onaplus, ki je izšla 8. 3. 2017. Na prodajnih policah vas čaka vse do 3. aprila.