Še teden dni, pa se bo začela pomlad. Telesu privoščimo veliko zdrave hrane in gibanja, ne le za več energije in preganjanje spomladanske utrujenosti, to je ključno za zdravje sklepov, tudi mišic in kosti, saj ohranjata njihovo prožnost in gibljivost. Sklepi – približno 200 jih je v telesu – povezujejo različne kosti, jim dajejo oporo in omogočajo, da se gibajo.

Ali veste, v kateri starosti smo najbolj gibčni? Pri sedmih letih, razkriva brazilska raziskava. In še, da jo ženske izgubljamo za 0,6 odstotka na leto, najhitrejši padec je po 40. letu. A k sreči lahko ukrepamo: le okoli 50 odstotkov izgube prožnosti lahko pripišemo letom. Za preostalo je kriv življenjski slog.

Vstanite

Za gibanje so pomembni zdravi, dobro gibljivi in neboleči sklepi. Njihovo zdravje ohranjamo z redno vadbo, ki izboljšuje gibčnost in preprečuje okorelost, obenem jih stabilizira, okrepi mišice in vezi, ki jih obdajajo. Obenem tako ohranjamo kondicijo in poskrbimo za višjo kakovost življenja v starosti.Sklepi nam bodo hvaležni, če bomo pazili za težo, najbolj na udaru so kolena, kolki, križ: večja je teža, bolj so obremenjeni. Če je vir težav športna dejavnost, bodimo zmernejši. Ali preprosto zamenjamo vadbo: namesto teka si privoščimo plavanje ali sedemo na kolo.

In še eno pametno idejo imamo: nikoli ne bodite pri miru, predvsem nikar dolgo ne sedite. Vsi, ki večino dneva presedite, imate višje tveganje za nastanek bolečine. Manj gibanja preprosto pomeni bolj toge, okorne sklepe. Torej: večkrat vstanite. Raztegnite se in naredite nekaj počepov in korakov, pa čeprav na stranišče.

Naj bodo močne

Pomembno je, da krepite mišice: močnejše so, bolj bodo podpirale sklepe. Močne mišice trebuha in hrbta pomagajo pri vzdrževanju ravnotežja in preprečujejo padce, s katerimi bi si lahko poškodovali sklepe. Zato ne bo odveč opozorilo: nosite čelado, ščitnike za kolena, dlani in komolce, če se ukvarjate z aktivnostmi, ki to zahtevajo (rolanje, kolesarjenje …). In ne pozabite na držo: sključenost ni dobra zanje. Vzravnano stanje in sedenje varujeta sklepe od vratu navzdol.Primerna prehrana

Led je čudovit pripomoček za odganjanje bolečine: otopi jo, obenem pa poskrbi, da bo oteklina sklepa izzvenela. Led najprej ovijte v gazo ali brisačo (nikoli ga ne dajte neposredno na kožo!) ter denite na boleči predel za največ 20 minut. Nimate pri roki ledu? Pobrskajte po skrinji, po pričanju mnogih se najbolje obnese zamrznjen grah. In če nimate nič zamrznjenega, bo prav prišel tudi lonček jogurta iz hladilnika.

In ko smo ravno pri hrani: tudi ta je pomembna za ohranjanje zdravih sklepov. Poskrbeti morate za zadosten vnos kalcija – uživajte mleko, jogurt, brokoli, tudi sojo in mandljev napitek. Za mišice potrebujete dovolj beljakovin, ki so v mesu, stročnicah, fižolu, oreških. In ne pozabite na vitamin D (telesu pomaga vsrkati kalcij), ki ga potrebujete za zdrave kosti in sklepe in splošno zdravje. Povprašajte svojega zdravnika, ali nemara potrebujete dodatek tega vitamina. Vnetje preprečujejo tudi polnozrnati izdelki in zelena listnata zelenjava, paradižniki in rdeča pesa, med začimbami ne moremo mimo živobarvne kurkume, ki obenem še blaži bolečine. Za zdrave sklepe in telo uživajte limone, pomaranče, brokoli: nekatere študije so namreč pokazale, da zdravje sklepov ohranjajo tudi vitamin C in drugi antioksidanti. Pa olivno olje, ki vsebuje sestavine, ki pomagajo nižati raven vnetnih encimov v telesu, in ribe, ki so bogate z maščobnimi kislinami omega-3.

Izogibati se velja živilom, ki tudi sicer veljajo za nezdrava, zlasti ocvrti hrani, transmaščobam, sladkorju, mehurčkastim pijačam.