Joe Abercrombie: Sharp Ends, Tales from the World of the First Law
Zelo rada imam srednjeveške zgodbe. Ne mine poletje, da ne bi prebrala kakega zgodovinskega romana, ki se dogaja pred mnogimi stoletji. Sharp Ends vsebuje obilo klasičnega angleškega humorja ali pa kar zdravega cinizma. Abercrombie tako ostaja eden mojih najljubših piscev.
Andrea Stuart: Josephine, The Rose of Martinique
Andrea je moja bivša profesorica. Pred leti mi je podarila to knjigo, in sicer kot pomoč pri predmetu Kulturne študije. Vrsto let je nisem prebrala do konca, letos pa sem končno jo. Gre za zgodovinsko zelo natančno biografijo Napoleonove žene, ki je postala modna ikona. V knjigi so fantastično opisani oblačilni detajli in rituali tistega časa in prav zaradi tega zelo dobro razumeš, zakaj je visoka moda vzniknila v Parizu in nikjer drugje.

Nadine de Rothschild: Ljubezen je ženskega spola
Še ena, ki mi je bila podarjena. Moja sestra Jana me je posvarila, da naj slovenskega prevoda te čudovite knjige ne sodim po naslovnici, ki bi se mi nemara zdela nekolikanj osladna. Izjemni opisi ljubezenskih afer tridesetih slavnih žensk so seveda vse prej kot to. Za nameček sem ravno pred tedni ujela še televizijski dokumentarec o soprogi nesojenega britanskega kralja Wallisa Simpsona. Ta je opis de Rothschildove lepo dopolnil. Take zgodbe me zelo navdihujejo. Nenazadnje pa je prav poseben že začetek pisateljičinih spominov na njene slavne znanke. Te uvede citat Oscarja Wilda, ki je dejal: »Ženske so ustvarjene, da bi jih ljubili, in ne, da bi jih razumeli.«