Kako ste našli pot do filma? Študentka inženiringa.

Pri 17 letih me je Iranska umetnostna organizacija povabila, takrat še študentko in že učiteljico angleščine, k prevajanju dialogov kratkih filmov. Prej področja filma skoraj nisem poznala. V srednji šoli sem namreč izbrala matematično usmeritev in se pripravljala na študij programskega inženirstva. V naši družbi velja, da film ni delo in da v njem ni prihodnosti, zato starši raje usmerjajo otroke v kaj bolj »produktivnega«, kot je matematika ali tuji jeziki. Vseeno sem sprejela povabilo in izziv. Ob ogledu prvih filmov me je zadelo kot strela z jasnega. Odprli so se mi svetovi, ki so mi bili do tedaj popolna neznanka.

Vsi so mi govorili, da sem nora, da zapuščam najvišje delovno mesto, ki ga na tem področju lahko dosežem. Veliko prijateljev sem imela prav v podjetju, za katero sem delala. Zdelo se je, da se je vse zarotilo proti meni, a globoko v sebi sem vedela, da to moram narediti, in uspelo mi je. Tudi finančno! 

Kako so se odzvali vaši starši, ko ste kmalu po prvih izkušnjah s prevajanjem kar padli v svet filmografije in pri 18 letih začeli ustvarjati svojo kariero?

Zanju je bilo to nekaj neverjetnega, čisto presenečenje, a sta mojo odločitev dobro sprejela. Vendar: obljubila sem jima, da bom študij inženirstva zaradi njiju vseeno končala, a se s tem ne bom nikoli poklicno ukvarjala. Vsak dan študija sem hkrati delovala v filmski industriji. Ker so bili z mojim prevajanjem zadovoljni, so mi hitro ponudili iskanje dobrih tujih filmov, ki bi jih v Iranu uspešno predvajali. Tudi v tem sem se znašla in kmalu podpisala pogodbo mednarodne menedžerke te velike državne organizacije. Delo sem opravljala z vso strastjo iz vsega srca! Ni minilo dolgo, ko so mi povedali, da iranska kinematografija potrebuje dobrega distributerja, tako sem začela še prodajati, domače filme v tujino. Verjela sem v iranski film in skrbno izbrala nekaj izvrstnih primerov. Potem pa so me povabili za mednarodno programsko vodjo glavnih iranskih filmskih festivalov, vsako leto sem povabila več kot 200 mednarodnih gostov.

Najbrž ste bili z dobrimi 20 leti najmlajši na tem položaju in edina ženska?

Najmlajša, ja, drugi menedžerji bi bili po starosti lahko moji starši. Po 35 letih iranske filmografije sem bila prva ženska, ki je postala menedžerka najstarejšega in največjega domačega mednarodnega festivala. Kljub vsemu temu sem se kmalu za tem, po desetih letih dela za vladno ustanovo, kamor je organizacija sodila, pred tremi leti odločila, da neham sodelovati z njimi in ustanovim svoje podjetje.

Ob takem uspehu! Zakaj?

Bilo je zelo težko, še posebno za mlado žensko v Iranu, a moja odločitev je bila trdna! Imela sem dosti povezav, ljudje so mi zaupali, a hkrati so omahovali, zaradi moje mladosti niso bili prepričani o moji klenosti. Samo tri podjetja v Iranu so registrirana za neodvisno filmsko distribucijo. Potem me je nekaj poslovnih partnerjev podprlo in pridobila sem dovoljenje za svoje podjetje. Leto in pol sem potrebovala, da sem prišla na zeleno vejo.

Moja mama kdaj izrazi skrb glede moje prihodnosti, da ob vsem delu ne pozabim na zasebno življenje. Babica, ki je žal že pokojna, me je pogosto spraševala, kdaj se mislim poročiti, si ustvariti družino. Morda imajo prav, morda se bom začela ukvarjati s tem vprašanjem kot problemom tudi sama, a trenutno imam 32 let in sem zadovoljna, kot je. 

Kljub temu, vrata so se vam kar odpirala.

Ne, odpirala sem vrata! In to je od mene zahtevalo veliko, veliko boja in napora. Ko želi moški v Iranu zavzeti določen vodstveni položaj, potrebuje le dokaz, da je usposobljen za to področje. Ko je na tem položaju ženska, mora dokazati dosti več: poleg sposobnosti, seveda, še pripadnost, potrpežljivost, zavzetost. Včasih sem na istem delovnem položaju kot moški kolega opravila dvakrat več dela kot on. Ob štirih popoldne je zapustil delovno mesto, medtem ko sem jaz nadaljevala tudi do polnoči. To me je resnično utrudilo, svoja zlata dvajseta sem povsem predala in podarila delu, tudi to je bil eden razlogov za odhod na svoje. Lahko si predstavljate, koliko ljudi je bilo kar naenkrat proti meni brez upravičenega razloga. Niso mi pustili, da bi dajala intervjuje, da bi se pojavila pred kamero, kasneje so se mi nekateri celo opravičili. Čas prinese vse, a je terjalo svoje. Kakor koli, čutila sem veliko gorečnost za prihodnost, ki ne bo pripadla samo meni, ampak tudi filmografiji, to me je peljalo naprej! Spoznala sem, koliko mladih ustvarjalcev je uničenih, ker jih nihče ne podpre, zdelo se jim je, da je vse njihovo delo zaman! Sama sem bila že uresničena kot uspešna ženska, začutila sem, da želim k uresničitvi pomagati tudi drugim. Ko me na kakšnih dogodkih ali okroglih mizah sprašujejo, čemu pripisujem svoj uspeh, jim povem, da nikoli nisem imela strogo postavljenega cilja o velikem uspehu. Mnogo je ljudi, ki nekaj začnejo, imajo močno željo in silno ambicijo, in ko pridejo do prve manjše ali nekateri večje ovire, jih ta ustavi. Ne gredo naprej. Jaz sem danes zelo ponosna na vsako oviro, na vsako razočaranje, ki sem ga v teh letih doživela, kajti prav z njihovo pomočjo sem spoznala svojo resnično moč in ljubezen. Vsako trpljenje, ki me je izčrpalo, mi je kasneje vlilo novih moči!

Ste bili sami, ko ste sprejemali velike odločitve, ali ste se na koga lahko oprli? Je kdo podprl vaš namen, da zapustite vladno delovno mesto in postanete svobodni?

Bila sem sama. Vsi so mi govorili, da sem nora, da zapuščam najvišje delovno mesto, ki ga na tem področju lahko dosežem, varno delovno mesto. Dosti prijateljev sem imela prav v podjetju, za katero sem delala. Moja prelomnica se je dogajala v času, ko je bil Iran v slabem gospodarskem položaju. Treba je bilo veliko finančnega vložka za novo podjetje. Zdelo se je, da se je vse zarotilo proti meni. A globoko v sebi sem vedela, da to moram narediti, in uspelo mi je. Tudi finančno!

Kaj ste si izborili, zakaj ste zdaj na boljšem?

Povsem sama lahko izberem film, ki ga želim podpreti, ljudi, s katerimi želim sodelovati, kajti prej sem vse izbrano morala preveriti pri predsedniku organizacije in nato je bila potrebna vladna potrditev, vse se je moralo ujemati s sponzorstvom. Zdaj lahko povabim k sodelovanju neodvisne filmske ustvarjalce, delujem v skladu s svojimi prepričanji, izborila sem si svobodo!

Z veseljem govorim o ženskah, vprašajte me, kar želite! Arabska ženska veliko bolj sledi Koranu, vsemu, kar narekuje sveta knjiga muslimanov. Sicer se to v modernem času rahlja, a zaradi močnega prepričanja doživljajo ženske v sebi velike boje med tem, kar je napisano v Koranu, kar so jim vcepili v glavo že kot deklicam, ter tem, kako se svet razvija in tudi njih kliče k preraščanju strogih okvirov. 

Bi zase rekli, da ste tipična predstavnica mlade moderne iranske ženske?

Če pogledam svoj poklic, lahko potrdim. Moja mama kdaj izrazi skrb glede moje prihodnosti, da ob vsem delu ne pozabim na zasebno življenje. Babica, ki je žal že pokojna, me je pogosto spraševala, kdaj se mislim poročiti, si ustvariti družino. Morda imajo prav, morda se bom začela ukvarjati s tem vprašanjem kot problemom tudi sama, a trenutno imam 32 let in sem zadovoljna, kot je.

Za vas je film očitno več kot umetnost, kaj vas tako prevzema?

Film prinaša znanje, filozofijo, daje življenju barve, je ena najpomembnejših platform za dvig zavesti človeštva. Vse življenje se moramo učiti, izkušati, uživati, se na novo rojevati, film pri tem igra svojo vlogo. Pred petimi leti sem na canskem filmskem festivalu gledala Mladost Paola Sorrentina. Doživela sem preblisk časa! Kako delamo z njim in kaj, kako teče, kam ga vlagamo. Takrat sem se vprašala, zakaj se nekateri ljudje tako ženejo za ambicijami in izgubljajo dragoceni čas. Spoznala sem, da moramo biti bolj realistični, z njim modro ravnati!

Brala sem o »taarof«, iranski praksi prijaznosti in spoštljivosti. Je v iranskem vsakdanu še v uporabi?

O, poznate taarof? (Presenečena je.) Iranci smo edinstveni v svetu po tej veščini. Včasih gremo res daleč, ne popustimo v izkazovanju gostoljubnosti, gostu kar ponujamo in ponujamo in mu strežemo, resnično si želimo, da uživa, želimo mu olajšati, kar se da.

Deluje taarof tudi v odnosu med možem in ženo?

Seveda ne! (smeh) To velja samo v odnosu do gosta ali prijatelja.

Z vami bi rada še malo govorila o ženskah. Kakšna je razlika med arabsko žensko in Iranko?

Z veseljem govorim o ženskah, vprašajte me, kar želite! Arabska ženska veliko bolj sledi Koranu, vsemu, kar narekuje sveta knjiga muslimanov. Sicer se to v modernem času rahlja, a zaradi močnega prepričanja ženske v sebi doživljajo velike boje med tem, kar je napisano v Koranu, kar so jim vcepili v glavo že kot deklicam, ter tem, kamor se svet razvija in tudi njih kliče, k preraščanju strogih okvirov.

In kaj Iranka muslimanka (99 odstotkov Irank je muslimank) misli o arabski ženski, prav tako muslimanki?

Postavili ste mi vprašanje, o katerem zadnje čase tudi sama razmišljam, zanimivo, sploh zdaj, ko so arabske ženske dobile dovoljenje, da prvič v zgodovini lahko zapustijo deželo brez spremstva moškega. Veste, od otroštva nisem slišala veliko lepih besed o arabskem svetu, še posebno o njihovem odnosu do žensk. A če pomislim, v naši državi še vedno ni dovoljeno, da poročena ženska brez dovoljenja moža kar sama odide v tujino.

V Iranu velja za zločin, če neporočena ženska zanosi in rodi. Zakon ne daje takemu otroku pravice do osebne izkaznice, torej ostane brez identitete, kajti po predpisih pomeni, da so njegovi starši v nezakonitem odnosu – to pa je nesprejemljivo. 

Kaj pa samska ženska? Imate 32 let, ste neporočeni in potujete, kamor želite.

Samska ženska je svobodna, poročena pa, če želi še kdaj sama kam, mora v poročni pogodbi podpisati zahtevo za dovoljenje. Tudi za študij, na primer, če ga želi dokončati in se medtem poroči, potrebuje dovoljenje. Sicer jo moški lahko ustavi pred tem, da bi se izobrazila. Vse mora biti črno na belem. In še nekaj sem se v tem trenutku spomnila. V Iranu velja za zločin, če neporočena ženska zanosi in rodi. Zakon ne daje takemu otroku pravice do osebne izkaznice, torej ostane brez identitete, kajti po predpisih pomeni, da sta njegova starša v nezakonitem odnosu – to pa je nesprejemljivo.

Neverjetno!

Ja, ko pa sta enkrat poročena, ženska še vedno nima pravice do morebitne ločitve od moža. Zahtevo mora dati on. Res pa je, da se časi spreminjajo in moji poročeni prijatelji, nova generacija, tega ne bodo več podpirali. Moški, ki prihajajo iz modernejših družin, se že zelo razlikujejo od tradicionalnih. Ne glede na pravice, ki jih država narekuje, se konkretni odnosi spreminjajo. Včasih je moški vse plačeval, ne glede na to, ali je ženska tudi delala in zaslužila. Zdaj se tudi to spreminja, bližamo se navadam evropske družbe, kar je za našo družbo po mojem mnenju dobro, ker ženskam daje občutek samostojnosti, enakovrednosti. Poleg tega jih spodbuja, da primejo življenje v svoje roke in nekaj naredijo iz njega.

Koliko moških prihaja iz modernih družin, 30, 40 odstotkov? Je prijateljstvo med moškim in žensko mogoče?

Težko vam natančno povem, rekla bi, da polovica. Če je eden od njiju poročen, je to nemogoče. Da bi se kar tako prijateljsko dobila na kavi, kje pa. Pri tem moram povedati, da se pri mladih in modernih to spreminja, upirajo se tradiciji. Nekaj drugega pa je službeno, poslovno, tam se moški in ženske – tudi poročeni – seveda srečujejo, sodelujejo.

Kakšne ste Iranke za štirimi stenami v odnosu do svojega moškega? Ste močne in trdne, kot sem že večkrat slišala za muslimanske ženske – kljub napačnim predstavam nemuslimank o vas?

O, močne, močne! Moram pa povedati, da se število ločitev tudi pri nas povečuje. Ravno včeraj sem prebrala podatek, da se od petih sklenjenih zakonskih zvez v povprečju tri razklenejo. Ženske nočejo posvetiti svojega življenja samo zakonu in materinstvu. Ne želijo biti več takšne, kot so bile njihove matere. Ni več toliko potrpežljivosti v zakonu. Mislim, da se to dogaja na svetovni ravni, pomen družine se spreminja. Mene pri vsem tem skrbi samo za otroke. Kako trpijo, ko spremljajo razprtije in ločitev staršev, ko razpade družina, kar je največ, kar imajo in potrebujejo. Kaj to pomeni za njihovo prihodnost?

Vsak trenutek svojega življenja čutim prisotnost božjega. Čutim, kako me varuje, vse mi daje in ničesar ne zahteva od mene, to je največ, kar nam je dano. Po svetu imam več kot 500 prijateljev, z vsemi imam lepe odnose, a ko razmišljam … Ko se pogovarjam s svojim Bogom, doživljam tako nepopisno edinstven občutek, kot mi ga ne daje nobena oseba na tem planetu. 

V Kranjski Gori ste predstavili film o izjemni ženski, 82-letni Firouzeh, materi 11 otrok, ki živi sama z 20 kravami v surovih razmerah goratega predela Irana. Film prikazuje njen neomajni pogum in srčnost! Ona je glasnik tradicije in kot vem, po festivalih prejema številne nagrade, tudi v Kranjski Gori. Tradicionalna, a junakinja!

Kot moderna Iranka nisem imela nobene podobne izkušnje, kot mi jo je prineslo druženje z gospo Firouzeh, takšne izjemne, trdožive ženske še nisem srečala v življenju! Zame je bilo to nekaj neverjetnega! Ko me je direktor filma Jaser Talebi povabil k sodelovanju, sem bila takoj za. Prvih šest srečanj nam Firouzeh, ko smo jo obiskali v hribih, ni dovolila uporabiti kamere. Resno in skoraj zgroženo nas je vprašala, kako mislimo njenih 80 let izkušenj ujeti v en pičel film! (smeh) Zatrjevala nam je, da to ni mogoče in naj opustimo misel nanjo. Prihajali smo kot gostje, vsakič znova smo se vzpenjali v hribe in se zbliževali. Ko smo prišli sedmič, nam je rekla: »Dobro, zdaj ste postali del moje družine, kot moji vnuki ste, prinesite kamero! A prosim, ne silite me in ne govorite mi, kaj naj delam. Delala bom, kar bom hotela! Vi pa mi sledite tako, da vas niti opazila ne bom.« (smeh) In to se je resnično izkazalo kot najboljše navodilo, ona je živela, kot živi vsak dan, mi pa smo to lahko spremljali, doživeli in posneli. Pred desetimi leti ji je umrl mož, ki je bil 16 let starejši od nje, zadnjih 30 let je bil paraplegik in ne predstavljam si, kako ga je lahko vsako leto dostavila v hribe (zimske mesece preživlja v dolini), ampak Firouzeh je zmožna vsega! Od otrok nima kaj dosti, nekajkrat letno jo obiščejo, vsak ima svoje življenje v modernem Teheranu in okolici, kot da so pozabili nanjo.

Osebno vprašanje za konec, upam, da vas ne zmoti. Ali vi, mlada moderna ženska, verjamete v Boga?

Da, da.

Zaradi tradicije, vzgoje?

Ne. Zaradi izkušnje. Vsak trenutek svojega življenja čutim prisotnost božjega. Čutim, kako me varuje, vse mi daje in ničesar od mene ne zahteva, to je največ, kar nam je dano. Po svetu imam več kot 500 prijateljev, z vsemi imam lepe odnose, a ko razmišljam … Ko se pogovarjam s svojim Bogom, doživljam tako nepopisno edinstven občutek, kot mi ga ne daje nobena oseba na tem planetu.