Najhuje je z izražanjem komplimentov v intimnosti. Pomislite, kdaj ste zadnjič povedali dolgoletnemu partnerju, da ste z njim resnično uživali? In zakaj mu tega ne priznate večkrat? Ste morda pozabili? Vam je preveč nerodno? Ste nalašč tiho? Ste skopi z lepimi besedami, ker jih niti sami ne pričakujete? Ker ste ženska in se vam zdi popolnoma normalno, da bo to povedal partner? Ker se tako spodobi in ker je njegova naloga hvaliti? Zelo, zelo se motite!

Kdo je muhast?

Strokovnjaki že nekaj časa opozarjajo, da moški doživljajo krizo zaradi pomanjkanja pohval. Naj naredijo kar koli, ne morejo zadovoljiti žensk, ki menda svoje želje spreminjajo hitreje kot dolžino kril. Najprej so bili mači, potem zdaleč preveč pomehkuženi, nato osamljeni volkovi, vzdržneži in naskakovalci – pa je bilo vse narobe. Mači so bili pregrobi, mehkužci premehki, osamljeni volkovi preveč nedostopni, skratka, nobena njihova vloga ni bila ženskam všeč in moški očitno ne vedo, kako ustreči. Ali pa so one preveč muhaste in ne vedo dobro, kaj sploh hočejo?Menjava mnenj

»Pravila igre se nenehno spreminjajo,« se pritožuje Dominik, na videz zelo možat in odločen tip. Na delovnem mestu je njegov trud poplačan z denarjem, bolj se trudi in uspešnejši je, več ga ima in hitreje napreduje, v zasebnosti pa mu manjka priznanja. »Nikoli ne vem, pri čem sem, kaj sem dosegel in česa si partnerica želi. Je zadovoljna? Je zadovoljena?« Dominik pogreša komunikacijo, izmenjavo mnenj, izkušenj in doživetij, zato je občutljiv, nervozen, nenehno pod stresom. Dokazano je, da pomanjkanja pohvale slabi imunski sistem, kar vodi v bolezni. Ne verjamete? Dobitniki prestižne igralske nagrade oskar, denimo, živijo v povprečju osemnajst mesecev dlje kot njihovi kolegi, ki so bili samo nominirani ali še to ne.

Odpovedovanje

Zaljubljenci ne potrebujejo oskarja, lahko se celo kratkoročno odpovedo priznanju, če vedo, da bodo kmalu nagrajeni, na primer z vikendom v dvoje, romantično večerjo … Odpovedovanje na kratek čas je lahko uspešno samo, če vlada med partnerjema neomejeno zaupanje. Dominik pa ženi ne zaupa: »Ne morem ji ugoditi, nič ji ni prav!« Kaj mu pravzaprav manjka? Pohvala. Spodbujanje, pokazano zadovoljstvo, nežne besede med intimnimi odnosi in po njih.Ženske niso izjema, tudi one rade slišijo ljubkovalne besede. Odziv na molk pa je pri njih bolj izražen. Če traja tišina predolgo, izgubijo veselje in odklanjajo najprej seks, potem pa vsako nežnost. Lena je cvetoča 29-letnica. Partner je nikoli ne pohvali niti ji ne pokaže, da mu je bilo z njo lepo. Ona mu vrača in po ljubljenju molči. »Vse mu je samoumevno,« pravi. »Saj ni vredno besed! Že davno jo je minila želja po seksu, niti nežna se mi ne ljubi biti. Saj ne vem, kaj opazi, česa si želi.«Priče

Res nam je težko hvaliti, najteže v postelji. A je enostavno: pohvalimo vse to, česar ne moremo niti staršem, niti prijateljem, niti otrokom: vsako nežnost, vonj telesa, vsak dotik. Intimne hvale lahko zapišemo na papirček, lahko jih pošljemo kot SMS ali naravnost povemo, kaj bi radi in kaj nas vzburja. Priznanje nam omogoča, da vidimo sebe v njegovih očeh, da krepimo svoj seksualni jaz in se v vsem bolje razvijamo. Vsak človek je očaran, če ima v svojem partnerju navdušeno pričo svojih sposobnosti in zmožnosti. Tudi če vaše prijateljice kipijo od hvale nad njim, je v bistvu samo ena oseba, ki lahko potrdi njegove sposobnosti. In to ste vi. Samo vi lahko daste resničen odgovor, in to zdaj, takoj! Sicer pa – napisano velja enako za moške in ženske.