Protivnetne in protibakterijske učinkovine, maščobne kisline, vitamini E, B-kompleks in D ter minerali, kot so mangan, magnezij in kalcij, v tej prav posebni tekočini preganjajo mozolje in izpuščaje, pomagajo tudi pri celjenju ran, saj pospešujejo prekrvitev in spodbujajo obnovo tkiv, poudarjajo strokovnjaki. 

Po nekaterih raziskavah sezamovo olje celo preprečuje razvoj kožnega raka, saj se vpije globoko v kožo in jo razstruplja, na povrhnjici pa ustvari debel zaščitni film in nas varuje pred prostimi radikali. Pomirja tudi srbečico pri ekcemu in luskavici, nekateri pa zagotavljajo, da upočasnjuje staranje. Če si ga vsak večer z nežnimi in krožnimi gibi vtremo v kožo, preprečimo nastanek gub, povrhu pa si pričaramo mladosten sijaj.Sezamovo olje je tudi odlično vlažilno sredstvo, ki kožo obenem mehča, zato je primerno tudi za nego in krepitev las. Mnogi ga uporabljajo kot masažno olje, saj odlično razstruplja telo in kožo in ji hkrati vrača elastičnost.

Ne preseneča torej, da je izjemno viskozno sezamovo olje pogosta sestavina kozmetičnih izdelkov, a da ni obsežneje zastopano na tržišču, je največkrat kriva visoka cena pridelave. No, mnoge od uporabe odvračajo tudi neprijetne vonjave, a se sezamovo olje odlično meša z drugimi vrstami bolj dišečih olj, kot so sivkino, ricinusovo in mandljevo, ki s svojimi dobrodejnimi učinkovinami le še okrepijo delovanje. Sezamovo olje je primerno za vse tipe kože, tudi zelo občutljivo, suho in nagnjeno k mozoljavosti, le pri mastni koži velja vsaj sprva uporabljati zgolj izjemno majhno količino.Primerno je tako kot negovalno kot tudi čistilno sredstvo, ki ga lahko na kožo nanesemo po prhanju, lahko pa tudi pred kopeljo, saj tako pospešuje izločanje strupov iz telesa. Sezamovo olje je lahko v kombinaciji z jabolčnim kisom in vodo tudi odlična nočna maska, ki učinkovito odpravlja posledice ultravijoličnega sevanja, tobačnega dima in drugih onesnaževalcev ter škodljivcev iz okolja.