Vprašajte strokovnjaka

Napisati oporoko ali pogodbo?

Naš oče je ravnokar dopolnil 80 let in razmišlja o tem, da bi napisal oporoko, v kateri bi nam dedičem zapustil premoženje. Sama pa sem slišala, da bi bilo bolje, če bi oče namesto oporoke napisal kar izročilno pogodbo. Ali je to res? Ali mi lahko o tem napišete kaj več?

Mateja iz Gorenjske

Izročilna pogodba doseže namen ob soglasju dedičev

Po mojem mnenju je sklenitev izročilne pogodbe optimalnejša rešitev od oporoke, če želi oseba svoje premoženje razdeliti še v življenju in pod dodatnim pogojem, da med pogodbenimi strankami (dediči) obstaja soglasje glede razdelitve premoženja.

V tem primeru je torej priporočljivo skleniti pogodbo o izročitvi in razdelitvi premoženja za življenja – izročilno pogodbo. Čeprav je v svojem bistvu obligacijska pogodba, vsebuje tudi določene pomembne dednopravne elemente in ustvarja določene dednopravne posledice. S to pogodbo se namreč sopogodbeniki dogovorijo za nekakšno vnaprejšnje dedovanje, verjetno tudi zato, da ne bi bilo nepotrebnih zamud in zapletov pri zapuščinskem postopku oziroma pri razdelitvi določenega premoženja po smrti zapustnika.

Morajo pa biti za veljavno sklenitev izročilne pogodbe izpolnjeni določeni pogoji. Bistveni pogoj, da izročilna pogodba velja, je zahteva, da so lahko sopogodbeniki prednika samo osebe, ki bi lahko po njem dedovale kot dediči prvega dednega reda, torej njegovi potomci, posvojenci ali njihovi potomci, lahko pa tudi zakonec prednika in njegov zunajzakonski partner.

Pogoj je tudi, da prednik razpolaga s premoženjem, ki ga ima ob sklenitvi pogodbe (in ne s tistim, ki bi ga imel v primeru smrti), in da se vsi potomci s tako izročitvijo strinjajo. Vse te osebe (razen zakonca) morajo biti tudi stranke take pogodbe. Posledice take izročilne pogodbe so predvsem te, da usoda premoženja, ki je bila tako razdeljena sopogodbenikom, ne sodi v njegovo zapuščino (zato tudi obveznost soglasij sopogodbenikov).

Če se katera od oseb, ki je ob izročiteljevi smrti njegov dedič, ne bi strinjala s tako izročitvijo, pa se šteje premoženje, ki je bilo izročeno po izročilni pogodbi za darilo, in se všteje v dedni delež dedičem.

Pomembno je torej, da med vami dediči obstaja soglasje glede razdelitve premoženja po izročilni pogodbi, sicer takšna pogodba običajno ne doseže svojega namena.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE