Pri premagovanju napihnjenosti pomagajo že manjše spremembe v tem, kako jemo. Količina hrane, ki jo zaužijemo, igra ključno vlogo pri pravilni prebavi. Nekaterim že majhen prigrizek povzroči občutek pretirane sitosti. Prav je, da občutkom sledijo in se držijo načela več obrokov na dan. Tudi način žvečenja ni zanemarljiv. S hitrim goltanjem hrane v želodec s hrano vred ujamemo kar nekaj zraka, ki se lahko kaže kot napihnjenost. Počasno žvečenje, po drugi strani, brez pretiranega govorjenja, nas bo hitreje nasitilo, hrana pa bo laže prebavljiva. Pitje po slamici ima podoben učinek kot hlastno požiranje hrane, z zaužitim zrakom bo prišla tudi napihnjenost.


Prva pomoč z zelišči

Obstaja kar nekaj zelišč, ki spodbujajo izločanje v črevesje ujetih plinov. Kamilica, koper, komarček, bazilika, kumina in kumin, peteršilj ter meta so zavezniki tistih, ki jih napenja. Lahko jih uživamo v obliki začimb, čajev ali celo eteričnih olj. Med temi po blagodejnosti izstopa olje mete, saj miri črevesne krče, kar posredno odpravlja napihnjenost. Velik učinek ima tudi eterično olje kurkume, raziskave so dokazale, da po mesecu uporabe pozitivno učinkuje na vse, ki imajo sindrom razdražljivega črevesja. Eterično olje origana pobija škodljive črevesne bakterije, zato je več prostora za zdrave probiotične kulture. Tako bo tudi plinov manj!Na krožniku

Na Kitajskem ingver že več kot 2000 let uporabljajo za zdravljenje vseh vrst prebavnih težav, od napihnjenosti do razdraženega želodca. Živila, ki vsebujejo magnezij, torej mango, banane, špinača in paradižniki, uravnavajo presežek natrija v telesu, kar vpliva tudi na zmanjšanje napihnjenosti in raven trebuh. Kvinoja naj bi imela prav čudežen učinek, saj poleg magnezija vsebuje kalij, ki dokazano odpravlja napihnjenost. Papaja ali ananas na dan uredi še tako zahtevno črevesno floro, v papaji so namreč encimi, ki pomagajo pri absorbciji proteinov, v ananasu pa takšni, ki pohitrijo prebavo. Tudi mango, kraljevi sadež z veliko vsebnostjo vlaknin, pripomore k bolj aktivnemu črevesju, zato ga močno priporočajo vsem, ki imajo težave. Zelena bo poskrbela za diuretični učinek, ker bo iz telesa odplaknila odvečno vodo. Šparglji vsebujejo snov, ki se vede podobno kot probiotiki, kar bo razveselilo črevesje.


Dovolj tekočine

Pogosta zapeka je eden izmed očitnih dejavnikov, ki vodijo k napihnjenosti. Neredna prebava bo v črevesju zadržala tisto, kar je odveč, zato je ključno, da je pot na svobodo očiščena. Redno gibanje je nuja, ki se ji ne gre izogniti. Preprosta zvijača je topla voda z dodatkom limone, ki jo spijemo na tešče. To bo prebavo aktiviralo, kar bo imelo koristne posledice ves dan.Užitek v miru

Bakterije, ki jih imamo v črevesju, dokazano uravnavajo kemijo v možganih in vplivajo na nevroendokrini sistem, ki je povezan z odzivom na stres, tesnobo ter sposobnostjo pomnjenja. Umirjanje celotnega telesa lajša napihnjenost, zato razvajanje ne bo odveč. Vroča kopel bo lepo sprostila predel prebavil in znižala raven stresnih hormonov. Meditacija vpliva na celotni živčni sistem, ki se pri mnogih najhitreje izrazi ravno na prebavilih. Umirjeni živci so pogoj za učinkovito prebavo, načrtna sprostitev pa bo pomagala tudi, kadar stres že terja svoj davek. V študiji leta 2015 so dokazali, da različne kombinacije jogijskih položajev blagodejno učinkujejo na prebavo. Zavestno dihanje, nežno raztezanje in sukanje bodo v telesu povzročili čudeže, prav zlahka pa odpravili napihnjenost. Dovolj bodo že osnovne asane, kot je položaj otroka.


Čudežni dotik

Preprosta masaža trebušnega predela bo spodbudila prebavo in ujete pline. Gibi, ki sledijo poti črevesja, bodo še posebno učinkoviti. Masaža se začne tik nad desnim bokom, nato se s krožnimi gibi in lahnim pritiskom pomikamo do desne polovice reber, nato leve polovice reber in na koncu navzdol do levega boka.