Sto tisoč poljubov

Poljub pokaže več kot tisoč besed: pripadnost, nežnost, sočutje, spoštovanje, naklonjenost … Vsak človek se poljubi najmanj stotisočkrat: ko se srečamo ali razhajamo, poljubček otrokom zvečer na trudne očke, poljubljamo se s starši in cmokamo prijatelje na lica. Naš partner? Ta lahko pričakuje vroč, intimen poljub. Seveda je to srečanje ustnic, ki povzroči, da pošljejo živčni končiči izredno prijetne občutke v možgane, ukažejo, da pljuča hitreje zadihajo, srce hitreje bije in več deset tisoč brbončic na jeziku pošilja električne impulze ter poskrbi, da nas poljub elektrizira oziroma zadene kot strela.

Ženske z zaprtimi očmi

Statistika: 58 ur, 35 minut in 58 sekund je trajal najdaljši poljub, ki je vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov. Nekdaj je trajal povprečno 5,5 sekunde, današnji so daljši, kar 12,2 sekunde. Večina žensk, kar 92 odstotkov, se poljublja z zaprtimi očmi. Če nadaljujemo naštevanje: med strastnim poljubom je aktivnih 34 obraznih mišic, ki pokurijo 20 kalorij – na minuto. Če hočete hujšati, je to najbolj prijetna metoda! 

Kot v filmu

Ljudje se poljubljajo na televiziji, v filmu, na cesti, plaži, najdražji poljub je dobil neznanec, ki je zanj plačal znani filmski igralki 93.000 ameriških dolarjev – na dobrodelni prireditvi. Poljubi so lahko kičasto lepi kot v filmskem Titaniku, enostavno čarobni kot v Čednem dekletu, erotični kot v Nespodobnem povabilu ali večni in sprejemljivi za vse generacije, kot V vrtincu in Casablanci, kjer smo si brisali oči zaradi sanjskih parov Vivien Leigh in Clarka Gabla ali Ingrid Bergman in Humphreyja Bogarta. Je pa tudi mafijski poljub, s katerim se zapečati molčečnost in pripadnost mafijski prisegi, vendar nas ta ne zanima pretirano.

Francoski je strasten

Če verjamemo, se najbolj zagreto poljubljajo Francozi, in ker veljajo za strastne ljubimce, se zelo intimen poljub z jezikom imenuje po njih »francoski«. Pri nas je najbolj naravna stvar na svetu, na drugi strani, na Japonskem, pa je drugače. Poljubljanje v javnosti je prepovedano, ker je uvod v seks, ta je dovoljen samo med domačimi štirimi stenami.

Vse se začne s poljubom

»It started with a kiss …« Vse se začne s poljubom. Kdo ne pozna hita Hot Chocolate, ki opisuje začetek velike ljubezni. Na katerih krajih je ljubezen največkrat zapečatena? Po anketi prvih poljubov so favorit zabave (23 odstotkov), sledijo hišna vrata po prijetnem večeru (20 odstotkov), romantikov v naravi je 12 odstotkov, počitnice so za 10 odstotkov, enako število se je prvič poljubilo v lokalih ali diskotekah, na zadnjem mestu pa je kino – samo trije odstotki.

Naj bo nežen, boječ ali igriv, poljub je nedvomno najlepši dokaz ljubezni. Bil, je in bo.