Najpomembnejši ukrep je izogibanje soncu, ko je najmočnejše, to je med 10. in 16. uro. Takrat je treba tudi omejiti aktivnosti na prostem in se umakniti v senco oziroma v notranjost domov. Zavarovati se moramo z oblačili in pokrivali: kožo zaščitimo z lahkimi oblačili, ki pokrivajo čim večjo površino, glavo pa s pokrivalom, ki dobro zaščiti obraz in uhlje. Oči obvarujemo s kakovostnimi sončnimi očali.


Zaščita pri vseh aktivnostih na prostem

Uporaba krem z zaščitnim faktorjem pomaga naši koži, da ostane nepoškodovana, zdrava in mladostna. Glede na barvo polti in občutljivost za sonce moramo izbrati kakovostno zaščitno kremo z ustreznim faktorjem (ZF ali SPF). Ščititi nas mora tako pred UVB- kot UVA-žarki. Za tiste s svetlo in občutljivo poltjo je priporočljiv visok ZF 50+. Tisti, ki jih sonce le redko opeče in hitro porjavijo, pa lahko izberejo ZF 15–30. Zaščitno kremo moramo na kožo nanesti 30 minut pred odhodom na sonce v dovolj debelem sloju in enakomerno. Vsake dve do tri ure, po vsakem kopanju in otiranju z brisačo je treba nanos obnoviti. Ne smemo pozabiti na uhlje, tilnik in stopala. In na to, da zaščita ni potrebna le na morju in v hribih, ampak je nujna pri vseh aktivnostih na prostem, torej tudi v mestu, na kolesu v službo, sprehodu s psom, pri zalivanju vrta ...Koristni namigi 

Obraz zahteva povsem drugačno, izdatno zaščito, saj je bolj izpostavljen soncu kot drugi deli telesa. Poleg tega je povrhnjica na tem predelu precej tanjša in občutljivejša. Uporabljajte  vlažilne izdelke z lahkotno teksturo in visokim zaščitnim faktorjem. Izberite sredstva, ki pomagajo preprečevati prezgodnje znake staranja kože.

Koža, nevajena sonca, ne sme biti neomejeno izpostavljena sončnim žarkom, kljub zaščitnim sredstvom. Tudi po dolgotrajnem zadrževanju v vodi se je treba vedno še enkrat namazati. Zaradi delovanja toplote in UV-sevanja pa se koža tudi hitro suši in je treba izgubljeno vlago nadomestiti z vlažilnimi proizvodi.Otroci nimajo enake kože kot odrasli, saj njihovi obrambni mehanizmi še niso popolnoma razviti. Dokazano je tudi, da so opekline v otroštvu pomemben dejavnik pri razvoju melanoma pozneje v življenju, zato je treba otroško kožo še posebej zaščititi.


Pri sončnih opeklinah bo najbolj pomagalo hlajenje z vodnimi obkladki ali hladnimi kamilicami. To moramo početi najmanj štiri dni, nato pa začnemo uporabljati opeklinsko mazilo. Kadar je opeklina globlja, pride v poštev le mastna krema. Globlje opečenih predelov (ko nastanejo mehurji) ne izpostavljajmo sončnim žarkom vsaj še nekaj mesecev!