Presnovni laboratorij, brez katerega ne moremo preživeti, je organ brez živcev za prevajanje bolečine. Prvi signal jetrne okvare je zato pogosto topa bolečina pod desnim rebrnim lokom, ki se običajno pojavi zaradi raztezanja jetrne kapsule. Za preobremenjena jetra so značilni počasna prebava, slabo počutje, utrujenost, tiščanje v trebuhu, srbež kože pa tudi povišana vrednost holesterola in trigliceridov v krvi.


Metabolni sindrom

Povečana in spremenjena jetra pokaže ultrazvok, analiza krvnih testov je za oceno jetrne funkcije. Za okvaro največje žleze v človeškem organizmu je najpogosteje krivo pretirano kopičenje maščobnih celic. To je stanje, ko maščobe v jetrih presegajo pet odstotkov njihove teže. Zamaščenost se izrazi ob začetni alkoholni okvari ali ob povišanih vrednostih maščob v krvi. Najpogostejši vzrok t. i. steatoze, ki ni vezana na zlorabo alkohola, je v presežku kalorij, čezmerni telesni teži oziroma t. i. metabolnem sindromu, pri katerem gre za več motenj pri presnovi. Vključuje debelost, sladkorno bolezen, povišane trigliceride, zvišan krvni tlak in znižano vrednost HDL-holesterola, izraženi naj bi bili vsaj trije simptomi. Obolenje se pojavlja pri približno 20 odstotkih odraslih v sodobnih družbah, pojavi se lahko kadar koli, in že pomeni velik javno zdravstveni problem.Proč z maščevjem okoli trebuha

Med najbolj ogroženimi za pojav zamaščenih jeter – pri manjšem odstotku ljudi se lahko razvije v vnetje in nadalje v končni zaplet, v jetrno cirozo – so ljudje, ki imajo tako imenovano centralno ali trebušno debelost. Pri njih se maščoba nalaga okoli trebuha, saj imajo zamaščene tudi notranje organe, predvsem jetra in ledvice. Pri tem ni nujno, da imajo čezmerno telesno težo, denimo, močno ogroženost za razvoj srčno-žilnih bolezni, sladkorne bolezni in tudi jetrne zamaščenosti predstavlja še posebno preveliko razmerje med obsegom pasu in bokov, ki naj pri ženskah ne bi bilo večje od 0,85, pri moških pa od 0,95. Edini učinkoviti ukrep, da bodo jetra delovala učinkoviteje in se bo zamaščenost zmanjšala, je razbremenitev presnovne žleze s postopnim zmanjšanjem telesne teže in izboljšanjem prehranjevalnih navad. To pomeni izločanje osiromašene industrijsko predelane hrane in izdelkov iz bele moke, trans maščobnih kislin in sladkorja. Ker smo sami tisti, od katerih je odvisno, kako zdrava bodo jetra, ne zanemarimo redne telesne aktivnosti.