Vprašajte strokovnjaka

Naj grem z bivšim možem na počitnice?

Stara sem 36 let in eno leto razvezana. Deklici, stari osem in deset, živita pri meni, z očetom pa se videvata, kot smo se dogovorili. Preselile smo se iz družinske hiše, kjer živijo tudi njegovi starši, v manjše stanovanje. Da jima ne bi bilo treba zamenjati še šole, ju vsako jutro vozim precej daleč k pouku. Oče ju pogosto pride iskat in ju odpelje domov. Ko se vrnem iz službe, je včasih še vedno z njima in jima pomaga pri šolskih obveznostih. S tem sem sicer zadovoljna, se mi pa vse bolj dozdeva, da želi ostati tudi v mojem življenju. Domov se mu prav nič ne mudi, z mano rad popije kavo in klepeta. Predlagal je, da bi skupaj preživeli dopust, češ da bi bilo dobro za deklici. Ločila sva se na mojo pobudo, ker je imel tudi druge ženske, zadnji dve leti pa resno zvezo. Nikdar ni bil nasilen in je dobro skrbel za družino, vendar njegovih skokov čez plot nisem mogla prenašati. Zdaj o svojih ženskah ne govori, slišala pa sem, da ga je tista, s katero je imel daljšo zvezo, zapustila. Odkar živiva ločeno, se nisem navezala na nobenega moškega in sem se nekoliko notranje umirila. Ne vem, ali naj sprejmem njegov predlog o skupnih počitnicah. Doživljam ga kot pritisk nase, da bi obnovila skupno življenje, a tega, kar sem doživljala pred ločitvijo, ne želim ponoviti.

Saša iz Kopra

Ne dajajte mu nobenega upanja

Ločili ste se, ker je vajino skupno življenje za vas postalo nevzdržno. Možu niste mogli več zaupati, ker je obljube vedno znova prekršil, vas s tem prizadel in razočaral. Morda so bile iskrene, vendar mu jih ni uspelo uresničiti. Če je tip moškega, ki mu pravimo ženskar, je to prav verjetno. Vsekakor je za vajini hčerki najpomembnejše, da dobro opravlja svojo očetovsko vlogo, čeprav ni več vaš mož. To, kar ste napisali o njem kot očetu, je prav pohvalno in lahko ste zadovoljni. Občutek, ki vam govori, da si želi ostati v vašem življenju tudi kot moški, je najbrž resničen. Potiho se vrača v vaše življenje, iz katerega pravzaprav ni nikoli odšel, ker ste pustili vrata priprta. Odnosa niste nikdar razčistili in končali. Malo ste se umirili, ker ne živita več skupaj in nimate več takega vpogleda v njegovo življenje, zato vas toliko ne obremenjuje. Čustveno ste nanj še vedno navezani, kar ohranjate tako, da sprejemate osebna srečanja in pogovore. Če resno nočete nikoli več doživeti, kar ste v zakonu z njim, se morate vesti tako, da mu ne boste dajali niti najmanjšega upanja. Ohladite se lahko le tako, da popolnoma pretrgate stike z njim. Pogovarjajta se samo najnujnejše o otrocih. Vsakič, ko je pogovor oseben, se v vas zbudijo vsi občutki, ki vas vežejo nanj, ne samo slabi, tudi vse dobro in lepo, kar sta doživela skupaj. In ker ima precej dobrih lastnosti, ste v nevarnosti, da pozabite, zakaj ne želite več živeti z njim. Skupen dopust zato ne bi bil dober za vas. Ker imate stike sicer dobro urejene in ker je njegov odnos do hčerk topel in ljubeč, bosta tudi deklici sprejeli ločene počitnice. Bistveno zanju je, da vama je kljub ločitvi uspelo ohraniti medsebojno spoštovanje in sposobnost komunikacije. Do njega kot moškega morate sčasoma postati popolnoma ravnodušni. Tedaj vas ne bo več zanimalo niti prizadelo njegovo zasebno življenje. Odprti in sposobni boste za morebitno novo zvezo. Takrat boste lahko tudi z bivšim možem sproščeno poklepetali ob kavici, o vajinih otrocih ter o vsem drugem, na kar bo pač nanesla beseda.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE